chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

e-Platforma za obrazovanje odraslih u Europi

 
 

Neformalno i informalno učenje

 

Međunarodna ljetnja škola u Sarajevu raspisala je poziv za prijave za sve zainteresovane kandidate u oblasti ljudskih prava i vladavine prava.

Udruženje “PRAVNIK” zajedno sa partnerskom organizacijom Konrad-Adenauer-Stiftung i Programom vladavine prava jugoistočne Evrope nudi prijave za akreditovanu Međunarodnu ljetnju školu u Sarajevu 2019 na temu “Uloga prelazne pravde u ponovnoj izgradnji ljudskih prava i vladavine prava u poslijekonfliktnim društvima” koja se održava od 16. do 27. jula 2019.

Cilj ove ljetnje škole je:

NVO "Ženska alijansa za razvoj"  u utorak, 19.03.2019. godine organizuje radionicu na temu "Digitalni marketing za preduzetnice". Ova radionica se organizuje u sklopu projekta ekonomskog osnaživanja žena koji NVO "Ženska alijansa za razvoj" realizuje uz podršku Ambasade SAD u Crnoj Gori.

Škola intelektualnih vještina, koja već skoro deceniju održava treninge Efikasnog učenja širom regiona, od 9. do 10. marta će gostovati u Tivtu. Studenti, učenici, roditelji, ali i profesionalci koji žele da nauče kako da uče dva puta efikasnije, mogu se prijaviti na trening „Brzo čitanje i Organizacija učenja“.

Udruženje Roditelji poziva zainteresovane majke koje žele da postanu vršnjačke savjetnice za dojenje, da se prijave za novi ciklus obuke koji počinje u martu, a trajaće dva mjeseca.Prijave, u kojima su navedeni ime i prezime, godina rođenja, i podaci o dojenačkom stažu, mogu se slati do nedjelje, 24. februara 2019. godine na mail savjetovaliste.roditelji@gmail.com

Imate ideju, ali ne znate kako je uobličiti i pretočiti u projekt?

Tim konsultanata s višegodišnjim iskustvom u pripremi i sprovođenju EU projekata će vam pomoći da savladate put od ideje do realizacije.

EURHO Consulting je specijalizovano društvo za sljedeća područja: jezici, EU fondovi, pisanje projekata i edukacijafirmi i pojedinaca iz područja poslovnog upravljanja, preduzetništva, prodaje, marketinga i EU fondova.

 

Na obuci ćete naučiti:

Centar za građansko obrazovanje (CGO) raspisuje konkurs za XXVIII generaciju ŠKOLE DEMOKRATIJE

– škole za izučavanje demokratije od teorije do prakse –

Program Škole demokratije uključuje 20 sesija koje su kombinacija predavanja, interaktivnog rada kroz radionice i simulacije, kao i projekcije filmova uz prateće diskusije. Nastava se izvodi tokom četiri mjeseca, jednom do dva puta nedjeljno, u trajanju od sat i po.

U eri interneta potpuno je postalo normalno da se edukujete i informacije sakupljate online. Ovo je posebno značajno za one koji nemaju mnogo vremena da posjećuju kurseve ili žive u mjestima koji nisu tako blizu centara u kojima se različiti kursevi održavaju. Baš zato kreirane su online verzije kursa Facebook & Instagram PRO. Nakon same prijave, vrlo brzo ćete na e-mail dobiti informacije o uplati, a nakon same uplate dobićete link i vaše korisnično ime i lozinku.

PwC Mini MBA program donosi najvažnija poslovna znanja i vještine i daje jasniju sliku o tome kako funkcioniše jedna kompanija. Veoma je koristan za menadžere na različitim nivoima i nudi znanje koje možete odmah da primjenite u svom poslu.
Razvijen je u okvirima jedne od najvećih svjetskih revizorsko-konsultantskih kuća.

Finansije, marketing, upravljanje projektima, inovacije, HR, organizacija kompanija, liderstvo, poslovni procesi, korporativno upravljanje... su samo neke od tema na PwC Mini MBA programu.

O formalnom i neformalnom učenju postoji pregršt informacija. No, način učenja koji nam je prirođen i prati nas od početka našeg shvaćanja okoline je učenje od drugih. Dok smo bili djeca, nismo imali pristup tečajevima i webinarima te fakultetima na kojima bismo mogli steći znanja. Način prikupljanja znanja je bio putem promatranja, razumijevanja informacija i primjene onoga što smo vidjeli od drugih.

5 Ožujak 2019
by Martina Pervan
(en)

Cjeloživotno obrazovanje i cjeloživotno učenje su pojmovi, gotovo istog značenja. Iako oba podrazumijevaju mentalne procese kojima usvajamo određene navike i obrasce ponašanja, a razlika je potvrda, svjedodžba ili diploma, koja se uručuje nakon završetka formalnog obrazovanja.  Pojedinca sve više privlače novi oblici učenja, kao što je informalno učenje.

5 Ožujak 2019
by Martina Pervan
(en)

Mnogi smatraju da nakon završetka određene škole više nikada neće morati da uče ili obučavaju se za rad. U vremenu kada se granice znanja iz dana u dan proširuju takvim uvjerenjem dovode se u opasnost marginalizacije u društu. Zato u današnje vrijeme se sve češće pominje termin cjeloživotno učenje i to ne samo u zemljama Evropske unije već i u našoj zemlji. Da bi shvatili zašto je ono bitno, moramo prvo znati šta zapravo podrazumijeva cjeloživotno učenje. Cjeloživotno učenje se definiše kao aktivnost učenja tokom cijelog života, s ciljem unapređivanja znanja, vještina i sposobnosti.

18 Veljača 2019
by Miloš Trivić
(hr)

The beginning of the year usually tempts with the juxtapositions of technological innovations and trends for the industry. Meanwhile, we are already surrounded by the solutions that are available, but not fully used. So it is time to have a glimpse into the future, but from the present perspective, and concentrate on the aspects, which seem to be underappreciated, because they are our daily bread.

31 Siječanj 2019
by EPALE MONTENEGRO
(en)

Autor bloga: Brankica Smiljanić

 

Medijska pismenost je niz vještina koje osoba ima, a koje joj omogućavaju da pristupi, analizira evaluira, ali i producira medijske sadržaje. Uključujući pri tome sve vrste medija, od knjiga, filma, muzike, printanih i elektronskih medija, do informacijsko-komunikacijskih tehnologija i internet.

OVO JE JEDNA OPŠTE POZNATA DEFINICIJA MEDIJSKE PISMENOSTI I KAO TAKVA KORISTI SE NA RAZNIM PREDAVANJIMA OD FAKULTETA DO RAZNIH RADIONICA O MEDIJSKOJ PISMENOSTI.

Effective advocacy for adult education requires media literacy from adult educators – namely the skill to communicate about adult education (its content and impact) to the media on the media’s own terms. Dr Michael Sommer told us about LEK – a European project that produced a media skills curriculum for adult educators and put it to use in webinars and seminars across the continent. The legacy of the project is a free online learning resource.

17 Rujan 2018
by EPALE MONTENEGRO
(en)

Danas, kada živimo u eri užurbanosti, stresa i nedovoljne fizičke aktivnosti uslijed nedostatka slobodnog vremena, sve veća je potreba za dostupnim mjestima u prirodi koja su namjenski uređenja za potrebe vježbanja, hodanja i bavljenja sortovima van sportskih sala i terena. Neke od mnogobrojnih „outdoor“ sportskih aktivnosti, koje su podjednako važne za sve generacije, a posebno za odrasle je svakako planinarenje, brzo hodanje i biciklizam.

16 Kolovoz 2018
by Daria Mrsic
(en)

S obzirom da se informacije i znanje u teoriji i praksi sve više tretiraju kao strategijski faktor razvoja, i da se smatraju neophodnim za dalji razvoj ljudi u sportu, prvi važan korak svakog čovjeka trebalo bi da bude opredeljenje za permanentnim podizanjem nivoa znanja o sportu. Smatram da bi ljude (pogotovo zrelije dobi) trebalo informisati, ako je potrbno i održati obuku da bi u potpunosti shvatili suštinu sporta.  

10 Kolovoz 2018
by Slavko Karan
(hr)
Srijeda 8 Svibanj 2019, Denmark

Folkebibliotekernes fremtid

Er det bibliotekerne, der skal sikre folkeoplysningen et formidlings- og fordybelsesrum i en digital tid, som i vid udstrækning er domineret af internationale mediegiganter? Bibliotekerne er blandt de bærende piller under det danske demokrati, men de udfordres fra flere sider. Den stramme økonomi i landets kommuner er en af dem. En anden udfordring er digitaliseringen og de elektroniske mediegiganter, der truer med at overtage store dele af de formidlingsopgaver som bibliotekerne hidtil har stået for.

Srijeda 24 travnja 2019 to Utorak 30 travnja 2019, Spain

Jornadas multiculturales y solidarias en Cáceres

El Centro de Educación para adultos “Maestro Martín Cisneros” de Cáceres organiza las jornadas multiculturales y solidarias durante la semana del 24 al 30 de abril En estas jornadas se incluyen actividades diversas como presentaciones como De Cáceres por el mundo: tres cacereños nos cuentan su experiencia fuera de nuestro país, Taller de bailes del mundo, rutas senderista, Exposición trajes y abalorios, Mercadillo solidario, etc.

 

Srijeda 19 lipnja 2019 to Četvrtak 20 lipnja 2019, Belgium

CONFERENCE ANNUELLE LIFELONG LEARNING PLATFORM

Lifelong Learning Platform informe des dates de sa conférence annuelle les 19 et 20 juin 2019 à Bruxelles. Les débats seront centrés sur le thème de « apprendre la démocratie, valeurs et participation ». Cette conférence annuelle est accolée à l’assemblée générale de Lifelong Learning Platform, mais elle accueille un public beaucoup plus large que les seuls membres de la plateforme.

 

Subota 18 Svibanj 2019, France

CAMPAGNE « PROVOX » Jeunesse, Opportunités et Territoires »

Le CNAJEP (Comité National des Associations de Jeunesse et d’Education Populaire) http://www.cnajep.asso.fr lance la campagne PROVOX. C’est le nom Français du dialogue structuré organisé par la Commission Européenne avec la jeunesse des différents pays. Sur dix-huit mois, les orientations de l’Union Européenne en matière de jeunesse sont discutées dans tous les pays Européens et sont proposées des recommandations au Conseil des Ministres de la Jeunesse des Etats membres.

 

Srijeda 15 Svibanj 2019, Slovakia

YOUR CAREER, YOU FUTURE - MAP IT, TAP IT, GROW IT!

Everyone is concerned about the future and they are forced to make choices now. But you cannot make choices in darkness. Choices they say are the hinges of your destiny.

Contrary to popular belief, career choices is not about what the market conditions are or of the dynamics of ever changing economy. It is about the strengths, powers, competencies, intelligence, likes, preferences and feelings of the individual based on their genetics and upbringing.

Četvrtak 23 Svibanj 2019, Belgium

« Numérisation des services publics : quelle prise en compte des publics peu qualifiés et illettrés ? »

Lire et Ecrire Communauté Française organise le 23 mai 2019 à Bruxelles, un séminaire où sera abordée la question urgente de l’effet des nouvelles technologies sur la société et plus particulièrement sur les publics peu ou pas lettrés. 

Mnogim mladim ljudima u Hrvatskoj, gdje je nezaposlenost mladih oko 30%, dodatne vještine, znanja i iskustva doprinose poboljšanju pozitivne slike o sebi, ali i utječu na njihove ukupne kompetencije koje im otvaraju više mogućnosti na tržištu. U svijetu Znanja, koje u svojem društvu želimo njegovati, dalo bi se naslutiti da je obrazovanje koje omogućuje stjecanje kompetencija i informacija najvidljivije u programima formalnog obrazovanja u kojima tijekom života sudjelujemo.

Konkurentnost gospodarstva neke zemlje ovisi o razini razvoja poduzetništva kao ključne kompetencije koju je potrebno razvijati na svim razinama obrazovanja. U Hrvatskoj je poduzetnička kompetencija nedovoljno implementirana u kurikulume strukovnog obrazovanja, odnosno postojeći kurikulumi nisu usklađeni s potrebama gospodarstva i tržišta rada. Modernizaciju hrvatskog sustava strukovnog obrazovanja moguće je ostvariti korištenjem primjera dobre prakse iz Europske unije (EU) i slijeđenjem europskih smjernica za uključivanje poduzetništva u obrazovanje.

U andragoškim teorijama postoji nesklad oko iskoristivosti andragoških načela u obrazovanju odraslih osoba s invaliditetom: jedni ih smatraju korisnima, a drugi smatraju da teorijski okvir područja obrazovanja odraslih ne pruža dovoljno smjernica za provedbu obrazovanja osoba s invaliditetom. Teorijski okvir cjeloživotnog učenja, kao važan dio suvremene andragoške teorije, osigurava dodatni prostor za pojašnjenje korisnosti informacijsko komunikacijske tehnologije u obrazovanju odraslih osoba s invaliditetom.

U sferi novih životnih potreba i novih umijeća življenja razvidna je potreba cjeloživotnog obrazovanja. Termin cjeloživotno obrazovanje podrazumijeva kontinuirano učenje i razvijanje zbira svekolikog znanja,vještina i stavova od „ kolijevke pa do groba“.U cjeloživotno učenje idu svi oblici učenja tijekom života neke osobe čiji je cilj stjecanje i unaprijeđivanje kompetencija za osobne, društvene i profesionalne potrebe (Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, 2013.).

Obrazovanje je jedan od najvažnijih stupova zajednice i društva  te stoga ne čudi kako je od ključne važnosti  provesti kvalitetnu kurikularnu reformu u smjeru odgoja i obrazovanja koja će dati sretnog i uspješnog  učenika, svjesnog svojih vrijednosti i mogućnosti, ugraditi znanja i vještine kojima će učenik  raspolagati te stvoriti lepezu vrijednosnih stavova i sudova koje učenik treba posjedovati  kao osoba, građanin Hrvatske i europski građanin - integrirajući tri ključna faktora: biti, znati i znati činiti.

U današnje doba ekonomskih i socijalnih promjena i brze tranzicije društva u “društvo znanja” te demografske situacije prema kojoj populacija u Europi postaje sve starija javljaju se izazovi za novim pristupom obrazovanju i učenju. Zbog toga se sve više raspravlja o tzv. cjeloživotnom učenju, odnosno o aktivnosti učenja tijekom života, s ciljem unapređivanja znanja, vještina i sposobnosti unutar osobne, građanske, društvene i poslovne perspektive

U ovome radu riječ je o cjeloživotnome učenju nastavnika, koji čine zadnju kariku u obrazovnome sustavu odgovornom za provođenje politike cjeloživotnoga učenja. Nastavničku profesiju, između ostaloga, obilježava velika odgovornost, a ona uključuje i odgovornost nastavnika za vlastito učenje i usavršavanje. Provedenim se istraživanjem željelo pokušati prepoznati navike

Slika korisnika EPALE MONTENEGRO
 

Postovane kolege,

U okviru EPALE projekta, NSS Crne Gore je izdao publikaciju "Obrazovanje odraslih - Uloga nevladinih organizacija"  https://ec.europa.eu/epale/en/node/87857 .
 

Razvijenost civilnog sektora jedan je od bitnih pokazatelja demokratičnosti jednog društva. Nevladine organizacije pružaju mogućnost aktivnog uljučivanja građana u različite tokove i sfere društvenog života i rada.