chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

e-Platforma za obrazovanje odraslih u Europi

 
 

Podrška učenicima

Škola intelektualnih vještina, koja već skoro deceniju održava treninge Efikasnog učenja širom regiona, od 9. do 10. marta će gostovati u Tivtu. Studenti, učenici, roditelji, ali i profesionalci koji žele da nauče kako da uče dva puta efikasnije, mogu se prijaviti na trening „Brzo čitanje i Organizacija učenja“.

12. decembra 2018. godine u JU OŠ ,,Božidar Vuković Podgoričanin“ iz Podgorici,upriličena je ceremonija predaje ključeva tri minibusa za prevoz učenika koju su donirale organizacije Evropska unija u Crnoj Gori i Romski obrazovni fond. Gostima su se obratili Omer Mehmedović, sekretar Ministarstva prosvjete, Herman Špic, šef Sektora za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori, Nadir Redžepi, direktor REF-a i Ljubinka Nedić, direktorica škole.

The American Bar Foundation (ABF), u partnerstvu sa AccessLex Institute raspisuje vrijednu stipendiju u oblasti prava. Stipendija se odnosi na kandidate iz svih krajeva svijeta i kreće se u iznosu od 35,000 dolara za jednu akademsku godinu. Dodjeljuje se studentima doktorskih studija s ciljem unapređenja njihovih znanja na istraživačkom polju pravnih nauka.

ETH iz Ciriha, Švajcarska raspisuje poziv za kandidate iz svih krajeva svijeta da pohađaju ljetnju školu informatike na ljeto 2019. godine.Ljetnja škola informatike se odnosi na studente iz ove oblasti i sastoji se iz nekoliko grana: teorija i algoritmi, mrežni sistemi i paralelno računarstvo, sveobuhvatno računarstvo i sajberfizički sistemi, informacije i bezbjednosni sistemi, upravljanje podacima, programski jezici i softversko inženjerstvo, vizuelno računarstvo.
Realizacija programa stručnog osposobljavanje za lica na izdržavanju zatvorske kazne u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS), u okviru projekta „Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana” koji sprovode Njemačka nevladina organizacija „Help” i NVO „Juventas” u saradnji sa Zavodom za izvršenje krivičnih sankcija. „Ovdje je dan besmislen i onda dođe neko...”

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore je organizovalo radionice za studente s invaliditetom 26. i 27. oktobra na Fakultetu političkih nauka, u Podgorici.

Radionice su organizovane sa ciljem upoznavanja studenata o njihovim pravimima iz oblasti obrazovanja, uključujući  zakonski okvir kao i o uslovima u obrazovanju, servisima podrške, potrebama tokom prisustva na predavanjima, kao i procedurama i rokovima za ostvarivanje prava posredstvom UMHCG.

 
U organizaciji KulturKontakta  i Centra za stručno obrazovanje, 29. i 30. 10. 2018.god. u Kolašinu u Osnovnoj školi "Risto Manojlović" je održan seminar, Izrada i realizacija ITP-a 1 u osnovnim i srednjim školama. U radu su učestvovali nastavnici i stručni saradnici iz osnovnih i srednjih škola iz Bijelog Polja i Kolašina.
Treneri na seminaru su bilie Aleksandra Trailović Šljivančanin i Almasa Begović.

 

 

Digitilization allows for countless new applications that was simply not possible just a few years ago. This in turn accelerates innovations in other (scientific) disciplines. New findings and technologies are thus emerging more and more rapidly - a positive cycle is emerging. Nevertheless: I do not suspect a rosy future for classical adult education.

23 Studeni 2018
by Pirmin Vlaho
(de)
Barnardo’s Family Connections project in Belfast has developed a Family Learning model which supports parents to be involved in their children’s learning and education. The aim of the project is to improve educational outcomes for children and young people and to help families view themselves as lifelong learners. The model has 4 strands - children, parents, parents and children together and community.
28 lipnja 2018
by EPALE MONTENEGRO
(en)

Obrazovanje migranata kao aktuelna tema predstavlja,  ogroman izazov za sve države koje su svjedoci sve većeg priliva i porasta migranata. Osnov migracione politike predstavlja uključivanje migranata u novo društvo, u nove procese življenja, u sistem zakonodavstva, u sistem u obrazovanja i sl.

18 Svibanj 2018
by Jelena Bojovic
(hr)
Godine 2016. Liga obrazovanja u Arrasu i Solidarité Laïque su intervenirali migrantima iz Calaisa. Zahvaljujući umjetnici Roselli Piccinno, 12 migranata je postalo umjetnicima, koristeći vlastitu povijest. Ova radionica sedmog tematskog sastanaka EPALE Francuske vas poziva da uronite u njihove produkcije i dio života kojeg su izložili.
14 Svibanj 2018
by Ognjen Piljek Žiljak
(en)
Sa zadovoljstvom vas obavještavamo da je EPALE u travnju 2018. napunio tri godine. To su bile uzbudljive tri godine za nas kao i za našu zajednicu koja je porasla od nekoliko stotina do preko 37,000 registriranih članova, sa tisuće stručnjaka za obrazovanje odraslih koji posjećuju platformu svaki mjesec kako bi pronašli podršku i inspiraciju. Pogledajte koliko daleko smo dospjeli.
10 Svibanj 2018
by Ognjen Piljek Žiljak
(en)

Obim razmijenjenih informacija, brzina dobijanja podataka i relativno visok nivo tačnosti, društvene medije stavlja u rang značajne konkurencije klasičnim, kao što su televizija, radio i štampa, dok ih u određenim segmentima i prevazilaze.

Društvene mreže, blogovi, mikroblogovi, servisi za razmjenu multimedijalnih sadržaja, servisi za označavanje sadržaja, internet forumi, kao trenutno najafirmisaniji društveni mediji, podstiču i ubrzavaju dvosmjernu ili višesmjernu komunikaciju i značajni su u sve češćoj praksi obrazovanja odraslih i raznih specijalizacija.

2 Veljača 2018
by Miloš Trivić
(hr)

Daleko bi nas odvelo kada bismo samo registrirali ono što su poduzele i poduzimaju razvijene zemlje Evrope i svijeta u oblasti obrazovanja odraslih, odnosno cjeloživotnog učenja, kako na individualnom tako i na internacionalnom planu. Ilustracije radi pomenut ćemo sljedeće: Još sredinom prošlog stoljeća (1953) osnovan je Evropski ured za obrazovanje odraslih (EBEA), koji je kasnije izrastao u “krovnu udrugu nacionalnih koordinacijskih ustanova za obrazovanje odraslih”6 , s ciljem da se ono promovira i koliko to god bude više moguće harmonizira na internacionalnom planu. Godine 1999.

28 Prosinac 2017
by Denis Fazlic
(hr)

Već dugi niz godina sudjelujem u mnogim stručnim aktivnostima u obrazovanju odraslih. Sada radim kao vanjski suradnik u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb, i kao takav  imam neka stara, ali stječem i nova iskustva u obrazovnom radu s odraslima. Sudjelovao sam u ostvarivanju državnog projekta osnovnog obrazovanja odraslih: Za Hrvatsku pismenosti – put do poželjne budućnosti (2003.

16 Studeni 2017
by Ognjen Piljek Žiljak
(en)
Ponedjeljak 22 travnja 2019 to Petak 28 lipnja 2019, Spain

Inicio de los Cursos de Formación de la Casa de la Juventud de Ceuta.

La Consejería de Educación y Cultura de la ciudad autónoma de Ceuta, a través de la Casa de la Juventud, ofrece una amplia gama de cursos de formación este primer semestre del 2019 dirigidos a personas de 16 a 35 años. Los cursos tienen una cuota entre 12 y 18 euros, y cuentan con descuentos para los titulares del Carné Joven.

El Programa de Formación de la Casa de la Juventud incluye en su programa para el primer semestre un total de 16 actividades formativas, entre cursos de formación y talleres, con plazas limitadas, y de temáticas muy variadas.

Srijeda 24 travnja 2019, Serbia

Вебинар „Како подржати дете у процесу доношења одлуке о избору занимања?“

Фондација Темпус – Euroguidance центар организује за родитеље ученика завршних разреда основних и средњих школа вебинар на тему „Како подржати дете у процесу доношења одлуке о избору занимања“. Родитељи ће имати прилику да сазнају за којe кораке у избору занимања и даљег школовања је посебно важна њихова подршка и на који начин могу да подрже своју децу.

Četvrtak 18 travnja 2019, Slovenia

»Govoriš kohezijsko?« o razvoju na znanju temelječe družbe

Zadnji v nizu tematskih posvetov o kohezijski politiki bo posvečen razvoju na znanju temelječe družbe s kohezijskimi sredstvi. Dogodek, na katerega organizatorji vabijo vse nevladne organizacije, ki delujejo na področju izobraževanja in usposabljanja, bo v četrtek, 18. aprila 2019, med 10. in 12. uro v City hotelu Ljubljana.

, Spain

Jornada de Puertas Abiertas en la Escuela Superior de Arte del Principado de Asturias

Los centros de Educación de Personas Adultas tienen con frecuencia en su oferta formativa Cursos de Preparación de Pruebas que  se enfocan generalmente a Ciclos Formativos de Grado Medio o de Grado Superior de Formación Profesional Inicial.

Las Enseñanzas artísticas son también una opción a considerar.

Srijeda 10 Srpanj 2019, United Kingdom

Employment and Skills Convention 2019 – Beyond Brexit: A future that works for all

This event organised by the Learning & Work Institute will consider employment and skills and how to help those who are stuck in low-wage jobs, or face issues with gaining employment due to disabilities, to find better employment opportunities. The event will see beyond Brexit and focus on issues with employment and skills that have been forgotten during this time of political upheaval. 

Utorak 9 travnja 2019 to Srijeda 10 travnja 2019, Croatia

Najava državnoga skupa za ravnatelje srednjih škola i učeničkih domova u Primoštenu

Agencija za odgoj i obrazovanje 9. i 10. travnja 2019. godine u Primoštenu organizira državni stručni skup za ravnatelje srednjih škola i učeničkih domova RH  "Vođenje i rukovođenje školskom/domskom ustanovom tijekom reformskih procesa". Ravnateljima srednjih škola i učeničkih domova obratit će se i predavanja održati stručnjaci iz područja školskog menadžmenta, čelnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, savjetnici agencija i ravnatelji srednjih škola.

Brojne odgojne vrijednosti volonterstva potvrđuju opravdanost zahtjeva za njegovim uvođenjem na sve razine u odgojno-obrazovni sustav u Hrvatskoj. Pri tome je iznimno važno da volonterski rad bude dobro promišljen, planiran, organiziran i vođen, u skladu sa zakonskim odredbama, etičkim načelima i odgojnim ciljevima. Na temelju analize zakonskih odredbi i prakse, u raduse prikazuje na koje sve načine odgojno-obrazovne ustanove mogu djelovati s ciljem poticanja i razvijanja kulture volonterstva.

Zavrsena je EPALE konferencija na temu "Andragoške kompetencije nastavnika", koja je održana 30. novembra 2018. godine u Budvi. 

 
Predstavljamo vam prezentacije sa konferencije. 
 
Hvala predstavnicima NSS tima Bosne i Hercegovine, NSS tima Hrvatske i NSS tima Srbije koji su bili dio nase EPALE konferencije!
 
NSS tim Crne Gore 

MINCE Smjernice za organizacije koje skrbe o osobama s teškoćama razvijene su unutar projekta
MINCE- Model za inkluzivno učenje u Zajednici. Projekt je financiran od strane Europske komisije u okviru programa ERASMUS+, u trajanju od studenog 2015. do listopada 2017. Projekt je rukovođen od strane Lebenshilfen Soziale Dienste GmbH (Austria) i realiziran je u suradnji sa šest partnera, europskih nevladinih organizacija.

Ovaj je kurikulum razvijen u sklopu projekta Model za inkluzivno učenje u zajednici – MINCE. Financiran je od strane Europske komisije unutar programa Erasmus+. Glavni cilj projekta je pospješiti socijalnu uključenost osoba s težim intelektualnim teškoćama. Ova skupina uključuje osobe čije su mentalne i senzoričke funkcije te vokalno jezične funkcije oštećene i imaju teže fi zičke, psihološke i/ili senzoričke ili višestruke teškoće u kombinaciji s intelektualnim teškoćama.

Nacionalni Europass i Euroguidance centar u okviru projekta „Europass 2017“ i „Euroguidance 2017“ je pripremio Priručnik za karijerno vođenje i savjetovanje u stručnim školama i Vodič kroz Europass CV.

Priručnik za karijerno vođenje i savjetovanje u stručnim školama je namijenjen prije svega nastavnicama u stručnim školama. Ideje i metodologija izloženi u Priručniku imaju široku mogućnost praktične primjene.

EPALE kao podloga transformativnom učenju-Amina Isanović Hadžiomerović, Filozofski Fakultet u Sarajevu

Struktura prezentacije:

  • Propitati šta učenje predstavlja danas, sa akcentom na diverzifikaciji konteksta učenja i destrukturiranju procesa
  • Predstaviti Mezirowljevu teoriju transformativnog učenja kao put ka kritičkoj refleksiji stvarnosti
  • Propitati elemente transformativnog učenja u EPALE platformi

Ovaj priručnik je osmišljen kao koristan alat za učitelje koji rade u obrazovanju ranjivih skupina, koji se povremeno suočavaju s obrazovanjem odraslih, ali i za one stručnjake koji u svom radu dolaze u kontakt s odraslima.

Nastanak priručnika omogućilo je desetgodišnje iskustvo slovenskih učitelja i istraživača koji se bave provedbom programa obrazovanja za razvoj pismenosti odraslih osoba i za razvoj programa za mlade koji prijevremeno napuštaju školovanje.

Nema podudaranja rezultata