chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

e-Platforma za obrazovanje odraslih u Europi

 
 

Europske politike projekti i financiranje

Dana 11. aprila 2019. godine  u Tehnopolisu održan je info dan povodom prezentacije dostupnih EU fondova, sa posebnim akcentom na prekogranične i transnacionalne programe.

Načelnik Odsjeka za evropsku teritorijalnu saradnju u Kancelariji za evropske integracije, je prisutnima detaljno objasnio mogućnosti saradnje, raspoloživost budžeta i aktivnosti koje će biti finansirane. Dodatno, on je prisutnima objasnio sve o rokovima i tehničkim uputstvima za podnošenje aplikacija za programe prekogranične i transnacionalne saradnje.

Njemačka Fondacija Konrad Adenauer (KAS) dodjeljuje stipendije za studijsku 2019/2020 godinu društveno i politički angažovanim i nadarenim studentima završnih godina fakulteta, postdiplomcima i doktorantima koji studiraju u Crnoj Gori. 

USLOVI 

• Pravo na stipendiju mogu ostvariti studenti od 3. godine studija (od septembra 2019) kao i postdiplomci i doktoranti 
• Donja granica prosjeka na studijama je 8.5 
• Dobro znanje engleskog ili njemačkog jezika 
• Starosna granica kandidata je do 30 godina starosti 

Varšavsko odjeljenje američkog think-tanka German Marshall Fund organizuje Varšavsku evroatlansku ljetnju školu (WEASA 2019), koja će se održati u Varšavi od 7- 17. jula 2019. godine.

Shodno glavnoj temi ovogodišnje škole "Ljudi, mašine, politika, istina", u fokusu će biti razmjena iskustava iz oblasti informacijske infrastrukture, digitalne i sajber bezbjednosti, društvenih medija i demokratije.

Pravo učešća imaju predstavnici javne administracije, medija i nevladinih organizacija.

Rok za prijavu je 31. mart 2019. godine.

U Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis održan je prvi info dan povodom dva Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava  “Aktivnosti osposobljavanja i obrazovanje za deficitarna zanimanja i za povećanje zapošljivosti RE populacije” i “Podrška pružanju usluga socijalne i dječje zaštite” u okviru Programa EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, objavljenih od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja u saradnji sa Ministarstvom finansija i Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori.

 

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica, u saradnji s partnerima na projektu, doprinosi realizaciji projekta „Digitalne tehnologije kao potpora inkluzivnom obrazovanju” („Digital Teaching Technologies as Scaffolding Tools in Inclusive Education”) odobrenom od strane Savjeta Evrope u okviru zajedničkog EU-SE projekta pod nazivom pod nazivom „Kultura demokratskih i inkluzivnih škola u akciji” („Democratic and Inclusive School Cullture in Operation”).

Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Ministarstvo finansija, uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori, a u okviru aktivnosti osposobljavanja i obrazovanja za deficitarna zanimanja i za povećanje zapošljivosti RE populacije, objavili su poziv za dodjelu bespovratnih sredstava (grantova). Poziv se odnosi na Licencirane organiztatore obrazovanja i osposbljavanja kao i ostale zainteresovane privedne subjekte da učestvuju na info danima na kojima će moći saznati više o samom pozivu, prihvatljivim aktivnostima i načinu prijavljivanja.

Info dani će se održati prema sljedećem rasporedu:

Na osnovu člana 32v Zakona o nevladinim organizacijama (“Službeni list CG“, br. 39/11 i 37/17), a u vezi sa Odlukom o utvrđivanju prioritetnih oblasti od javnog interesa i visine sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u 2019. godini (“Službeni list CG“, br. 80/18) i Pravilnikom o sadržaju javnog konkursa za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija i izgledu i sadržaju prijave na javni konkurs (“Službeni list CG“, br.

EURHO Consulting iz Osijeka 08.03.2019. (petak), u hotelu Philia u Podgorici organizuje jednodnevni seminar na temu EU FONDOVI: „KAKO USPJEŠNO NAPISATI I PRIJAVITI EU PROJEKT U CRNOJ GORI“.

Cilj seminara je da se zainteresovani polaznici nauče kako da, kroz teorijski i praktični dio, pripreme projekat, prijave ga i kako da realizuju sredstva iz EU fondova. Seminar je namijenjen kako građanima, tako i konsultantima koji će pripremati projekat, nevladinim organizacijama, malim i srednjim preduzećima, privrednicima, zaposlenima u javnoj upravi, školama i fakultetima.

Učilište Ambitio izradilo je drugi newsletter u okviru implementacije projekta Erasmus+ "Mobilnošću i ambicijom do novih dodanih vrijednosti za polaznike" s ciljem diseminacije dosadašnjih provedenih aktivnosti.

Newsletter možete pročitati na sljedećoj poveznici: https://uciliste-ambitio.hr/mobilnoscu-i-ambicijom-do-novih-dodanih-vrij...;

Ministarstvo nauke Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom finansija i Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori raspisalo je, kroz pretpristupnu podršku Crnoj Gori (IPA) Poziv za podnošenje inovativnih projektnih ideja u privrednom, akademskom i civilnom sektoru. 
Dr Darko Petrušić, generalni direktor Direktorata za naučno-istraživačku djelatnost u Ministarstvu nauke, predstavio je na današnjoj konferenciji poziv pod nazivom “Kolaborativna grant šema za inovativne projektne ideje”, u vrijednosti od million eura.

Članica udruge EduFutura sudjelovala je na treningu “Učinkovito i uspješno upravljanje projektima financiranima iz fondova Europske unije” koji je na Cipru održan u organizaciji tvrtke Shipcon od 26.-30. studenog 2018. Trening je namijenjen svim zainteresiranima koji su uključeni u vođenje i administraciju projekata koje financira Europska unija.
15 travnja 2019
by Mirela Carev
(hr)

U Briselu je 19. septembra održan redovni godišnji sastanak koordinatora za program EAAL, Implementacija EU programa za obrazovanje odraslih. 18. septembra je održan zajednički sastanak koordinatora EAAL i ET 2020 radne grupe ze obrazovanje odraslih. Uloga radne grupe ze obrazovanje odraslih je da identifikuje politike koje promovišu i podržavaju učenje odraslih na radnom mjestu, i odnosi se na odrasle koji se osnažuju čitanje, pisanje i računanje jednostavnih operacija uz korišćenje digitalnih alata, kao i odrasle kojima je potrebno da nadograde svoje vještine.

U organizaciji Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora „PREDA – PD“ uz podršku Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini, na Mrakovici je održana konferencija pod nazivom „Ka društvu znanja korištenjem novih inovativnih modela u obrazovanju“.

Više o samom događaju, o saradnji Agencije sa lokalnim privrednicima i partnerima iz Njemačke i Italije pročitajte na linku: http://kozarski.com/konferencija-o-inovativnim-modelima-u-obrazovanju/

24 Kolovoz 2018
by Svjetlana Tubić
(en)

Ugostiteljska škola u Banjoj Luci od jeseni svojim građanima nudi mogućnost pohađanja kurseva za neka od najtraženijih zanimanja.

Zahvaljujući sredstvima iz projekta „Prilika plus“ kojima će biti opremljen kabinet za usluživanje i kuvarstvo, građani će moći da pohađaju kurseve za: barmene, pica i roštilj majstore.

Više o mogućnostima prekvalifikacije u Ugostiteljskoj školi u Banjoj Luci pročitajte na linku:

19 Kolovoz 2018
by Svjetlana Tubić
(en)

U okviru projekta „Promocija dualnog obrazovanja na osnovu pilot projekta i edukacije” kojeg zajedno sa partnerima realizuje Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine, predstavnici ove institucije učestvovai su u studijskom putovanju na temu “Stručno obrazovanje i tržište rada u Njemačkoj” koje je implementiralo Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ).

8 Srpanj 2018
by Svjetlana Tubić
(en)
Četvrtak 26 Rujan 2019, Belgium

Segunda Cumbre Europea de Educación

La  Segunda Cumbre Europea de Educación tendrá lugar el 26 de Septiembre de 2019, en la plaza Place du Mont Des Arts 1000, en Bruselas, Bélgica. Ministros, académicos, partes interesadas en educación, sociedad civil y docentes discutirán y tratarán diversos temas relacionados con la educación, así como los desafíos, presentes y futuros, a los que se enfrentan los docentes.

, Montenegro

IV EUSAIR Forum/ II zajednička Konferencija Foruma komora, gradova i univerziteta

U Budvi će se 7. i 8. maja pod sloganom "Integracija ljudi, razvoj regiona" održati četvrti Forum Strategije EU za Jadransko jonski region (EUSAIR) i druga zajednička Konferencija Foruma Jadransko-jonskih privrednih komora, gradova i univerziteta Jadransko jonske regije.

Fokus četvrtog EUSAIR Foruma biće na oblasti turizma i plavog rasta. Učesnici će takođe imati priliku da razgovaraju o mehanizmima finansiranja za sve četiri tematske oblasti EUSAIR-a i da podijele konkretne ideje o budućim perspektivama Strategije.

Četvrtak 25 travnja 2019 to Petak 26 travnja 2019, Hungary

EPALE szekció a Mellearn 2019. évi országos konferenciáján

A Mellearn 15. nemzeti és nemzetközi lifelong learning konferenciáján a felnőttkori tanulás szegmenseit széles körben bemutató szekcióval vesz részt az EPALE Magyarország.

Četvrtak 18 travnja 2019 to Petak 19 travnja 2019, Bulgaria

Древният тракийски дух ще бди над сектора за учене на възрастни през 2019 година

На 18 и 19 април 2019 г. в село Старосел ще се проведе Пролетната работна среща на Координационния съвет на Националната платформа „Обединени за ученето на възрастни“.

В срещата ще участват представители на цялата координационна инфраструктура, създадена в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни. По-специално това ще бъдат представителите на държавата и социалните партньори от Националната координационна група за учене през целия живот и 28 областни координатори за учене през целия живот.

Srijeda 17 travnja 2019 to Četvrtak 18 travnja 2019, Bulgaria

EPALE ще бъде популяризирана в земите на Орфей

Националното звено за подкрепа (НЗП) на EPALE организира семинар за Платформата, който ще се проведе на територията на древните тракийски земи. Събитието е на тема „Добри практики в сектора за учене на възрастни“ и ще се състои на 17 и 18 април 2019 г. в село Старосел, община Хисаря.

Семинарът ще открие д.ик.н. Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители. В неговия общ панел ще бъдат представени и новите тематични фокуси на EPALE, които ще бъдат актуални през 2019 г.

Petak 10 Svibanj 2019 to Subota 11 Svibanj 2019, Slovenia

10. mednarodna konferenca ELOA (The pluralisation of transitions to the after-working life phase: Gender capital, silver productivity and mental health)

Oddelek za pedagogiko in andragogiko Univerze v Ljubljani, ob pomoči soorganizatorjev, prireja 10. mednarodno konferenco ELOA mreže, ki bo potekala 10. in 11. maja na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani in v Stari elektrarni v Ljubljani.

Srijeda 24 travnja 2019, Latvia

Atvērtā meistarklase “Kā savai biznesa idejai piesaistīt uzmanību, investīcijas un pircējus?”

Ar mērķi palīdzēt topošajiem, esošajiem un pasauli mainīt gribošajiem biznesa ideju radītājiem un īpašniekiem efektīvi iestartēt savas ieceres, radot jēgpilnus produktus pārdošanai pasaules lielajos tirgos, Latvijas Universitāte aicina 24. aprīlī uz atvērto meistarklasi “Kā savai biznesa idejai piesaistīt uzmanību, investīcijas un pircējus?”. To vadīs ASV starpvalstu tirdzniecības eksperte Agnese Delatoni.

Srijeda 9 Listopad 2019, Sweden

Konferens: Digitalisering och internationellt samarbete för vuxnas lärande

Hur kan UHR:s internationella program om internationellt samarbete användas för att utveckla er organisation? Hur kan digitalisering göra er mer tillgängliga och flexibla och vad finns det för möjligheter att ansöka om bidrag inom dessa teman? Det får ni svar på under vår konferens Digitalisering och internationellt samarbete för vuxnas lärande.

Četvrtak 13 lipnja 2019, Austria

EPALE-Conference: Citizenship Education in Austria & Europe: Objectives, methods and future prospects

EPALE and National Agency Erasmus+ Education Conference 2019

13 of June 2019 | 11:00–18:00 | SkyDome | Schottenfeldgasse 29 | 1070 Vienna

Adult Education plays a key role in imparting knowledge about democracy, politics, political processes and social structures. The promotion of active citizenship for responsible citizens is an educational policy objective in Europe and an important element for the societal cohesion in a democracy.

Agencija za predškolsko osnovno i srednje obrazovanje (APOSO) je u proteklom periodu unijela dosta raznolikosti u svoje djelovanje: od aktivnog učešća na platformama i mrežama u okviru Erasmus+ programa ( EPALE, EAAL, eTwinning ), preko ulaska u međunarodne studije PISA2018, TIMSS 2019 i PIRLS 2020, pa sve do izrade dokumenta „Zajedničko jezgro nastavnih planova i programa definisano na ishodima učenja” u Bosni i Hercegovini. Više možete pročitati u ovom broju biltena ili na stranici APOSO.

EUFondoviKonkursi.com je portal na kome posjetioci imaju mogućnost da sistematično po kategorijama, pregledaju bazu fondova/konkursa koji se objavljuju za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru i Hrvatsku.

 
 Centar za preduzetničko učenje Jugoistočne Evrope (CEECEL) je  regionalna ustanova čija je misija da promoviše uključivanje preduzetničkog učenja i preduzetničke pismenosti u osam zemalja  Jugoistočne Evrope u predpristupnom procesu.

 Zemlje članice CEECEL: Crna Gora, Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Turska, Kosovo i Albanija.
Ovaj dokument je rezultat opširnih i složenih regionalnih napora da se preduzetničko učenje promoviše i realizuje kao ključni element pametnog i održivog rasta.
 
Europsko udruženje za obrazovanje odraslih (EAEA) predlaže, s ovim manifestirom, da stvori Europu za učenje: Europa koja je u stanju pozitivno se uhvatiti u koštac s budućnošću i sa svim potrebnim vještinama, znanjima i sposobnosti. Mi predlaže europsko nastojanje da ide jedan korak, razviti znanje društvo koje je sposobno nositi se s izazovima našeg vremena. To zahtijeva održive investicije na Europski, nacionalni, regionalni i lokalne razine obrazovanja odraslih.

Vlada Republike Hrvatske započela je s pripremama za korištenje Europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova za razdoblje 2014.-2020. u travnju 2012. godine. Proces programiranja (izrade plansko-programskih dokumenata) koordiniralo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Odlukom Vlade Republike Hrvatske, 6. rujna 2012. godine (NN, br. 102/12) osnovano je međuresorno Koordinacijsko povjerenstvo za pripremu programskih dokumenata za financijsko razdoblje Europske unije 2014.-2020.

Preporuku „Oblici usavršavanja: nove prilike za odrasle” donijelo je Vijeće EU-a u prosincu 2016. To je jedan od glavnih zakonodavnih prijedloga u okviru Novog programa vještina za Europu. Načelo da svi, uključujući odrasle, imaju pravo na kvalitetno i uključivo obrazovanje, osposobljavanje i cjeloživotno učenje jedno je od 20 ključnih načela predloženih u europskom stupu socijalnih prava.

Ovaj letak sadrži osnovne informacije o inicijativi „Oblici usavršavanja: nove prilike za odrasle”

Bit je europskog stupa socijalnih prava osiguravanje novih i djelotvornijih prava građanima. Stup se temelji na 20 ključnih načela, razvrstanih u tri kategorije:

  • jednake mogućnosti i pristup tržištu rada
  • pravedni radni uvjeti
  • socijalna zaštita i uključenost

Ovdje možete saznati sve što vas zanima o europskom stupu socijalnih prava i pratiti proces njegovog usvajanja.

Nema podudaranja rezultata