chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

e-Platforma za obrazovanje odraslih u Europi

 
 

Kulturno obrazovanje

Savjet Evrope upućuje poziv školama na svim nivoima obrazovanja da se registruju kao pilot škole u projektu Portfolio kompetencija za demokratsku kulturu. Osnovni preduslov za učešće u pilot projektu je razumijevanje dokumentacije i upitnika na engleskom jeziku. Naravno, sa učenicima će se raditi na maternjem jeziku.

Ove sedmice, preporuke za čitanje, za sve pratioce M:tel digitalne fabrike daje pobjednik druge Startup akademije Milo Radulović!
Milo, suosnivač startupa MARLEQ, primjer je kako marljivost u upornost daju rezultat!
Milo preporučuje četiri knjige, koje svako ko želi da se bavi preduzetništvom, mora da pročita!

• Silicijumska dolina - Kristof Keze

Portal Digitalizirana zagrebačka baština pokrenut je s ciljem da se djeca i mladi, ali i ostali zainteresirani, na jednostavan i lako dostupan način upoznaju sa zagrebačkom kulturnom i znanstvenom baštinom te da se senzibilizira širu javnost u prepoznavanju kulturne baštine grada i vrijednosti i važnosti očuvanja njegovog kulturnog i vizualnog identiteta.

U toku je upis na kurseve u okviru Programa cjeloživotnog učenja koji će biti organizovani na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci u periodu od 18.01. – 16.02.2019. godine.

Univerzitet u Banjoj Luci je partner u projektu „Jačanje kapaciteta za promjene u turizmu na Zapadnom Balkanu: izgradnja kompetencija za upravljanje kulturnim nasljeđem i kulturnim turizmom – CULTURWB“, koji je jedan od 147 projekata odobrenih za finansiranje u okviru Erazmus + projekata. U realizaciji CULTURWB  projekta učestvuje trinaest partnera iz regije i EU.

Međunarodni festival poezije za djecu i mlade pod motom“Trazim pomilovanje“bice odrzan od 12.do 14.decembra u Istocnom Sarajevu.Festival se odrzava 17.godina a na ovogodisnji konkurs je pristiglo 516 pjesama koje su poslali učenici osnovnih i srednjih škola iz Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Izložbom radova učesnica kreativnih radionica završen je projekat ekonomskog osnaživanja žena „Kreativna radionica” - Pljevlja 2018. godine, koji je realizovala NVO „Kišobran za sunce”. Projekat je finansijski podržan od strane Ambasade Australije, a za cilj je imao edukaciju, podsticanje i promociju stvaralaštva žena, njihovo udruživanje i ekonomsko osnaživanje.
Organizacija CADIP objavila je poziv svim zainteresovanim mladim ljudima da se prijave za 11. foto kamp koji će se odražati na Islandu.Datumi projekta:
22. oktobar – 31. oktobar, 2018;
1. novembar – 10. novembar, 2018;
12. novembar – 21. novembar, 2018;
22. novembar – 1. decembar, 2018;
3. decembar – 12. decembar, 2018;
12. decembar – 21. decembar, 2018;
27. decembar 2018. – 5. januar, 2019;
6. januar – 15. januar, 2019;
17. januar – 26. januar, 2019;

Ministarstvo kulture informiše da je Evropska agencija za kulturu, obrazovanje i audiovizuelnu djelatnost (EACEA) objavila konkurs za projekte saradnje u okviru programa Kreativna Evropa, potprogram Kultura.

 

Poziv je namijenjen institucijama i organizacijama koje su aktivne u kulturnom i kreativnom sektoru i osnovane u nekoj od zemalja učesnica u Programu. Fizička lica ne mogu učestvovati na ovom konkursu. Predloženi projekti moraju biti u skladu sa osnovnim prioritetima konkursa:

 

Ovogodišnji 4. Internacionalni sajam knjiga Podgorica održan je u Capital Plazi, od 2. do 6. oktobra, u organizaciji Glavnog grada Podgorica, a uz podršku Ministarstva kulture i Ministarstva prosvjete. Tokom sajma, publika je bila u prilici da isprati veliki broj promocija knjiga, tribina i drugih sadržaja

Ustav BiH Član I, tačka 2. u kojoj je definisano da je BiH demokratska država koja će djelovati po zakonu i sa slobodnim demokratskim izborima; samo je jedan od načina – prava i izbora koji imaju građani BiH na osnovu ustava koji je nastao 1995 kao rezultat Opšteg okvirnog mirovnog sporazuma koji je potpisan u Dejtonu na osnovu bazičnih dokumenata na kojima je zasnovan a koji su sklopljeni u Ženevi i Njujorku u septembru 1995., kao i međunarodnih konvencija. Ustav dakle predstavlja garant za sva prava i načine aktivnog učešća građana.

18 lipnja 2018
by Maja Antic
(hr)

Život u 21. vijeku sa sobom nosi mnoge izazove od kojih je jedan od najvećih zasigurno život i rad u multikulturalnom društvu i okruženju.  Svijet danas je „globalno selo“ koje takvo kakvo jeste nameće nove zahtjeve u svakom polju života i djelovanja čovjeka, pa samim tim i u  obrazovanju, zapravo najviše u obrazovanju, jer je upravo obrazovanje put ka premošćavanju različitosti između kultura i putovanje na kome možemo da naučimo kako da prihvatime druge i drugačije.

28 Svibanj 2018
by Svjetlana Tubić
(en)
Zajedničkom suradnjom Knjižnice i čitaonice Nikola Zrinski Čakovec te Pučkog otvorenog učilišta Čakovec održana je promocija književnog prvijenca Sandija Horvata (Sončeka). U originalu ”Preprosto enostavno – čas je za spremembe”. Autobiografska je to priča napisana na slovenskom jeziku te prevedena na mađarski jezik (Eva Farkaš Feher) i hrvatski jezik (Mario Zamuda). U prezentacijskoj dvorani čakovečke knjižnice tražilo se mjesto više za promociju ove knjige. Povod za prezentaciju ove knjige bila je Sandijeva nacionalna pripadnost. On je Rom, koji je tek u tinejdžerskim danima saznao svoje porijeklo, što ga je tada zaprepastilo. No, danas je promotor romske kulture, vodi emisije o Romima na radiju i televiziji te prati zbivanja koja se tiču romske tematike. U razgovor Sandija i Marija upoznali smo mnoge zanimljivosti iz Sandijevog života. Od djetinjstva, tri pokušaja završavanja fakulteta pa do obrane magisterija koju uskoro očekuje te zapošljavanja na Radio televiziji Slovenija. Sandi je dokaz i poticaj našim Romima da se u životu može uspjeti, samo ako se to želi i da nacionalna pripadnost nije prepreka u postizanju postavljenog i željenog cilja. Knjiga je nastala u sklopu projekta GEM – Give them a Chance financiranog iz natječaja Erasmus + strateška partnerstva K2, čiji je nositelj Ljudska univerza Lendava, a partneri Zveza Romom Slovenije, te Pučko otvoreno učilište Čakovec i UZOR Udruga za obrazovanje Roma iz Hrvatske i Amrita Obk iz Mađarske. Sljedeća promocija knjige je u Knjižnici u Murskoj Suboti u Sloveniji u ponedjeljak 28.5.2018. u 18.00 sati.
23 Svibanj 2018
by Mario Zamuda
(hr)

Interkulturalizam, a samim time i interkulturalno obrazovanje kao koncept izražen je kroz mnoge definicije. Interkulturalno obrazovanje se temelji na opštem cilju omogućavanja individualcu  da se razvije kao društveno biće kroz život i saradnju s drugima, čime doprinosi dobrobiti društva. Ono je korisno za sve ljude bez obzira na njihov identitet, jer svi treba da nauče kako živjeti unutar jednog i doprinositi evoluciji interkulturalnog društva. Takođe je potrebno što više razvijati osjećaj pripadnosti svojoj zajednici, ali i čovječanstvu u cjelini.

Godine 2016. Liga obrazovanja u Arrasu i Solidarité Laïque su intervenirali migrantima iz Calaisa. Zahvaljujući umjetnici Roselli Piccinno, 12 migranata je postalo umjetnicima, koristeći vlastitu povijest. Ova radionica sedmog tematskog sastanaka EPALE Francuske vas poziva da uronite u njihove produkcije i dio života kojeg su izložili.
14 Svibanj 2018
by Ognjen Piljek Žiljak
(en)
Projekat “Podrška profesionalnom obrazovanju predškolskih pedagoga” se realizuje u saradnji Pedagoškog društva Srbije i IFOM (Institute forTraining, Employability and Mobile learning). Projekat su kreirali članovi Sekcije predškolskih pedagoga a odobren je za finansiranje u okviru programa Erazmus + projekata mobilnosti u oblasti obrazovanja odraslih. U projektu sje učestvovalo četiri pedagoga iz različitih predškolskih ustanova.
Petak 27 Rujan 2019, Poland

DZIEDZICTWO: interpretacja w działaniu. Konferencja

Konferencja DZIEDZICTWO: interpretacja w działaniu, organizowana przez Centrum Turystyki Kulturowej TRAKT, to spotkanie osób aktywnych w różnych obszarach nauki i praktyki, interesujących się szeroko rozumianą interpretacją dziedzictwa.

Nedjelja 14 Srpanj 2019 to Petak 19 Srpanj 2019, Poland

Kongres Międzynarodowego Stowarzyszenia Muzycznych Bibliotek, Archiwów i Centrów Informacji (IAML)

To niezwykle ważne wydarzenie odbędzie się w Polsce już po raz trzeci. Podczas kongresu zostaną poruszone zagadnienia dotyczące: bibliografii muzycznej, katalogowania i klasyfikacji, music encoding, MIR (Music Information Retrieval), prawa autorskiego, doskonalenia zawodowego, edukacji informacyjnej, badań muzykologicznych, zbiorów specjalnych, muzycznych druków ulotnych, zasobów cyfrowych.

Srijeda 25 Rujan 2019 to Petak 27 Rujan 2019, Poland

Technika i nauka w muzeum

Muzeum Okręgowe im. Leona Wyczółkowskiego, przy wsparciu Narodowego Instytutu Muzealnictwa i Ochrony Zbiorów, w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Muzeów Sztuki Inżynieryjnej oraz Szlakiem Wody, Przemysłu i Rzemiosła TeH2O w Bydgoszczy organizuje konferencję naukową pt. Technika i nauka w muzeum realizowaną w ramach cyklu Muzeum – formy i środki prezentacji.

Petak 12 Srpanj 2019 to Nedjelja 14 Srpanj 2019, Hungary

Pulszky FIAT nyári szakmai tréning Keszthelyen

A Pulszky FIAT, a Pulszky Társaság ifjúsági tagozata nyári szakmai tréninget szervez múzeumi szakemberek számára. A rendezvénnyel lehetőséget szeretnének teremteni arra, hogy az ország különböző múzeumaiban dolgozó fiatal szakemberek megismerjék egymást és kötetlenül, de ugyanakkor egymástól tanulva beszélgethessenek a múzeumi munka örömeiről és nehézségeiről, tervekről és eredményekről, sikerekről és kudarcokról. A kétnapos tréning programja alatt a résztvevők a Magyar Regisztrátor Csoport jóvoltából megismerkedhetnek a gyűjteményi mobilitás, a műtárgykölcsönzések jogszabályi és múzeumetikai hátterével, gyakorlati kérdéseivel, és a MuseoMental tréning keretében fejleszthetik szakmai önismeretüket, beszélgethetnek a múzeumi hivatásról.

Časopis „Obrazovanje odraslih“ se objavljuje u Bosni i Hercegovini od 2001. godine i jedina je štampana publikacija koja tretira pitanja obrazovanja, učenja i obuke odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja.

Uloga pedagoga u interkulturalnom odgoju i obrazovanju ogleda se u osnaživanju pedagoškog djelovanja koje će omogućiti dosljednu provedbu interkulturalnih načela u neposrednoj praksi. Empirijsko istraživanje provedeno među studentima prijediplomskog, diplomskog i poslijediplomskog doktorskog studija pedagogije na sveučilištima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Češkoj i Slovačkoj imalo je za cilj ispitati učinak sociokulturnih čimbenika na percepciju poželjnih interkulturalnih kompetencija za rad u kulturno-pluralnim razredima.

Susreti različitih kultura u suvremenom svijetu zbivaju se gotovo svakog trena u najraznovrsnijim oblicima komuniciranja. Razvoj odnosa prema kulturno drugačijima postaje ključnim čimbenikom suočavanja s neminovnim promjenama uzrokovanima prijelazom jedinstvenih monokulturalnih u kulturno-pluralne zajednice. Međusobni kontakti pripadnika različitih kultura pritom podrazumijevaju nužnost kvalitetnog suodnosa temeljenog na ideji interkulturalizma koji se javlja kao moguće rješenje za kvalitetan suživot u multikulturalnom društvu.

U svijetu još oko 100 milijuna djece ne pohađa školu te je od 770 do 900 milijuna osoba nepismeno (Puljiz, Šutalo, Živčić, 2011). U nastojanju da se smanji nepismenost, svjetske organizacije provode različite obrazovne aktivnosti uz velika financijska ulaganja. I Hrvatska se obrazovna politika susreće s problemom (ne)pismenosti. 

Europsko udruženje za obrazovanje odraslih (EAEA) predlaže, s ovim manifestirom, da stvori Europu za učenje: Europa koja je u stanju pozitivno se uhvatiti u koštac s budućnošću i sa svim potrebnim vještinama, znanjima i sposobnosti. Mi predlaže europsko nastojanje da ide jedan korak, razviti znanje društvo koje je sposobno nositi se s izazovima našeg vremena. To zahtijeva održive investicije na Europski, nacionalni, regionalni i lokalne razine obrazovanja odraslih.

U ovom je radu uspoređena kvaliteta obrazovanja u trima srednjoeuropskim i trima skandinavskim zemljama prema glavnim pokazateljima učinkovitosti osnovnog obrazovanja: nacionalnim prosjecima u trima vrstama pismenosti, veličini individualnih razlika oko nacionalnog prosjeka te veličini razlika u međuškolskim prosjecima. Utvrđeno je da je skandinavsko obrazovanje uspješnije prema svim trima kriterijima učinkovitosti.

Nema podudaranja rezultata