chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

e-Platforma za obrazovanje odraslih u Europi

 
 

Osnovne vještine

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Spahija Kozlić i direktor Instituta za međunarodnu saradnju Njemačkog saveza visokih narodnih škola – DVV International Kancelarija za Bosnu i Hercegovinu Emir Avdagić potpisali su sporazum o saradnji koji omogućuje nastavak zajedničkog djelovanja na unapređenju obrazovanja odraslih na području ZDK-a.

Skupština Zeničko-dobojskog kantona je 2014. godine usvojila Zakon o obrazovanju odraslih, koji je prošle godine dobio određene izmjene, a koji se kroz primjenu pokazao kao dobar zakonski okvir za ovu oblast.

Seminar za koordinatore projekta Implementacija EU programa za obrazovanje odraslih održan je u Hagu 25. i 26. februara. Seminaru su prisustvovali zamjenik direktora doc. dr Siniša Gatarić i koordinator projekta Biljana Popović.

„Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva”, naziv je konferencije koja je održana 18. decembra u Sarajevu. Konferencija je dio Programa razvoja informacionog društva BiH, sa ciljem promocije bosanskohercegovačke privrede i podrške usklađivanju izvozno orijentisanim kompanijama u približavanju modernim tokovima poslovanja i rada u Evropskoj uniji i svijetu.

U utorak 18. decembra, u Ministarstvu prosvjete, održan je završni sastanak pilot projekta u okviru UNESCO-ve mreže pridruženih škola, na temu „Doprinos sveobuhvatnog institucionalnog pristupa učenju o klimatskim promjenama“.

Sastanak je imao za cilj izvještavanje o rezultatima projekta i pregled realizovanih aktivnosti obrazovnih ustanova učesnica, sa posebnim osvrtom na četiri stuba sveobuhvatnog pristupa: upravljanje, nastava i učenje, zgrada i funkcionisanje, saradnja sa lokalnom zajednicom.

Kompanija Coca-Cola HBC Crna Gora, u saradnji sa opštinom Bijelo Polje, organizuje radionicu za nezaposlene „Coca-Cola podrška mladima“.

Radionica je namijenjena nezaposlenim od 18 do 30 godina, koji žele da steknu nove lične i profesionalne vještine, kako bi postali konkurentni na tržištu rada, a tokom tri dana trajanja polaznici će proći test profesionalne orijentacije, kako bi bolje upoznali sebe u poslovnom smislu i shvatili na čemu treba da rade i koje vještine da unaprijede.

Radionica pod nazivom “Upravljanje vremenom” biće održana 28. novembra sa početkom  u 19:30 časova u prostorijama Mtel digitalne fabrike ,Vuka Karadzića 2-6,Podgorica.

Psihološko savetovalištve za mlade organizuje ovu radionicu sa ciljem da se mladi, od 15 do 30 godina, upoznaju sa pojmovima kao što su upravljenje vremenom, odnosno upravljanje sobom i zašto je važno da shvatimo šta nam “krade” vreme, jer adekvatno organizovanje vremena i planiranje aktivnosti pomaže da se vrijeme bolje iskoristi.

 

Startup program koji pokreće m:tel je otvoren za startup timove u najranijoj fazi razvoja, kao i za pojedince koji su spremni da u toku programa formiraju tim.

STARTUP AKADEMIJA MTEL DIGITALNE FABRIKE

6 mjeseci intenzivnog rada.

Put od ideje do tržišta.

Pristup prilagođen potrebama projekta.

ŠTA VAS OČEKUJE NA STARTUP AKADEMIJI

Stavićete ideju na papir.

Popunite online prijavu i ukratko nam objasnite vašu ideju. Ukoliko ispunjavate uslove za ulazak na program, primljeni s

RAD I UČENJE

17. generacija Škole retorike počeće sa radom 9. oktobra 2018. godine., a predavanja će se organizovati utorkom i četvrtkom od 18 do 21h na Fakultetu za državne i evropske studije u Podgorici (Vaka Đurovića bb, Gradski stadion “Budućnost”, sjeverna tribina).

Tehničko dokumentiranje temeljni je predmet inženjerske struke, te se poučava i na studiju mehatronike i strojarstva. Dileme pri poučavanju studenta kreću se od zahtijeva za isključivo radomna klasični način crtanjem rukom do preporuka da se odmah krene s uporabom CAD alata.
U našem provodeno je  originalno kvalitativno i kvantitativno istraživanja i iznose moguće preporuke za unapređivanje metoda poučavanja  tehničkog dokumentiranja i srodnih predmeta.

Svijet istraživanja. Aktivni građani/građanke, učešće, društvene aktivnosti! Ova vizija aktivnog građanstva je nemoguća za neke grupe ljudi. Ranjivim grupama onih koji uče mogu nedostajati osnovne vještine da bi mogli učestvovati. Da bi obrazovanje odraslih riješilo ovaj problem, trenutne studije ukazuju na potrebu za uspostavljanjem ravnoteže između pojedinca i inkluzivnih ekoloških procesa, kao i za upostavljanjem ravnoteže njenih emocionalnih i funkcionalnih aspekata.

19 Ožujak 2019
by EPALE MONTENEGRO
(en)

U ponedjeljak 11.6. i u utorak 12.6.2018. godine u Banjoj Luci održan je sastanak u okviru projekta „Implementacija EU programa za obrazovanje odraslih“ koji se realizuje uz podršku Evropske unije.

Organizator sastanka bila je Agencija za predškolsko osnovno i srednje obrazovanje koja u okviru projekta Erasmus +  implementira ovaj projekat, čiji je krajnji cilj izrada modela za obuku odraslih u osnovnim vještinama (vještinama bazične pismenosti, socijalnim, građanskim i poduzetničkim vještinama).

16 lipnja 2018
by Svjetlana Tubić
(en)

Obrazovanje migranata kao aktuelna tema predstavlja,  ogroman izazov za sve države koje su svjedoci sve većeg priliva i porasta migranata. Osnov migracione politike predstavlja uključivanje migranata u novo društvo, u nove procese življenja, u sistem zakonodavstva, u sistem u obrazovanja i sl.

18 Svibanj 2018
by Jelena Bojovic
(hr)

U obrazovanju budućih učitelja, na učiteljskim i pedagoškim fakultetima, svega dva obavezna predmeta se bave njihovim informatičkim kompetencijama, a to su Informatika u obrazovanju i Obrazovna tehnologija. Prvi se bavi informatičkom pismenošću, a drugi primjenom nove IK tehnologije u oblikovanju nastavnih materijala. U većini evropskih zemljama se insistira na postojanju tri dimenzije nastavnikovih IKT kompetencija:

1. nastavnik zna za koje nastavne aktivnosti može da se koriste IKT u poučavanju (IKT svjesnost);

17 travnja 2018
by Daria Mrsic
(en)
Adult learning is widely considered a tool for social inclusion, but EPALE Thematic Coordinator Simon Broek shares an alternative opinion – that if not implemented correctly, adult learning can actually contribute to inequalities.
Srijeda 18 Prosinac 2019 to Petak 20 Prosinac 2019, Spain

2019 2nd International Conference on Future Learning (ICFL 2019)

2019 2nd International Conference on Future Learning (ICFL 2019) will be held in University of Barcelona, Spain during December 18-20, 2019. It aims to be the premier international forum for Future Learning focused researchers, practitioners and industry specialists to present and discuss the latest accomplishments, challenges, and future directions.

Ponedjeljak 20 Svibanj 2019 to Utorak 21 Svibanj 2019, Belgium

Segundo foro de aprendizaje de políticas sobre itinerarios de mejora de las capacidades: una visión para el futuro

Hoy, día 21 de mayo de 2019, tiene lugar el último día del  Segundo Foro de Aprendizaje de Políticas sobre itinerarios de mejora de las capacidades: una visión para el futuro (Second Policy learning forum on upskilling pathways: a vision for the future).

Srijeda 12 lipnja 2019, Netherlands

Duidelijk taalgebruik | regiobijeenkomst Utrecht

De campagne Direct Duidelijk heeft tot doel duidelijk communiceren, zodat iedereen overheidsinformatie begrijpt. In het kader van deze campagne worden een drietal regiobijeenkomsten georganiseerd om overheden te stimuleren en ondersteunen bij het streven naar duidelijk taalgebruik.

Srijeda 26 lipnja 2019 to Petak 28 lipnja 2019, Denmark

8th International Research Conference

The 8th IEA International Research Conference (IRC-2019) will take place on 26–28 June 2019 at The Danish School of Education, Aarhus University in Copenhagen, Denmark, and will be preceded by workshops on secondary data analysis on 24–25 June 2019.

The IEA IRC-2019 will provide an international forum for all those working with IEA study data to present their findings and exchange views on critical educational research issues in a comparative and global context.

Utorak 18 lipnja 2019 to Četvrtak 20 lipnja 2019, Finland

The University-Industry Interaction Conference

A unique opportunity to share, learn and network

The University-Industry Interaction Conference is the annual conference of the University Industry Innovation Network (UIIN), through which UIIN brings more than 500 managers, practitioners and researchers in the field of entrepreneurial universities, collaborative innovation and university-industry interaction. Now in its 7th year, this conference is one of the largest conferences in this field and provides its participants with 3 days of sharing knowledge and interacting with peers. In order to best facilitate this, the conference is built around a number of key principles:

Ponedjeljak 21 Listopad 2019 to Srijeda 23 Listopad 2019, Turkey

Call for Papers: ADVED 2019- 5th International Conference on Advances in Education and Social Sciences

ADVED 2019- 5th INTERNATIONAL CONFERENCE ON ADVANCES IN EDUCATION AND SOCIAL SCIENCES

21-23 October, 2019ISTANBUL, Turkey

Website: http://www.ocerints.org/adved19   

Enquiries: adved19@gmail.com  

Organized by: International Organization Center of Academic Research

CALL FOR PAPERS:

You are invited to participate in ADVED 2019- 5th International Conference on Advances in Education and Social Sciences that will be held in ISTANBUL, Turkey on 21-23 October, 2019.

Časopis „Obrazovanje odraslih“ se objavljuje u Bosni i Hercegovini od 2001. godine i jedina je štampana publikacija koja tretira pitanja obrazovanja, učenja i obuke odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja.

U svijetu još oko 100 milijuna djece ne pohađa školu te je od 770 do 900 milijuna osoba nepismeno (Puljiz, Šutalo, Živčić, 2011). U nastojanju da se smanji nepismenost, svjetske organizacije provode različite obrazovne aktivnosti uz velika financijska ulaganja. I Hrvatska se obrazovna politika susreće s problemom (ne)pismenosti. 

Amerikanac Edgar Dale (1900. – 1985.) u prvom je izdanju knjige Audio Visual Methods in Teaching (1946) prezentirao teoriju o stošcu iskustva (poznatu pod imenom „stožac iskustva“) i upozorio da se veoma malo nauči ili upamti slušanjem, gledanjem i čitanjem, a mnogo više radom, istraživanjem i drugim oblicima aktivnog sudjelovanja subjekata koji uče. Bilo je to, dakle, prije više od sedamdeset godina (Dale, 1969; treće izdanje).

U prvom je desetljeću ovoga stoljeća pitanje osnovnih vještina bila jedna od važnijih tema u raspravama o obrazovanju i izobrazbi na europskoj razini. U Hrvatskoj osposobljavanje za osnovne vještine uglavnom izjednačavamo s osnovnoškolskim obrazovanjem odraslih. Ovaj članak prikazuje na koji se način stječu osnovne vještine odraslih u Hrvatskoj i u pet europskih država.

Obrazovanje odraslih i cjeloživotno učenje, kao jedno od načela na kojima se obrazovanje odraslih temelji, predstavljaju jedan od bitnih pokretača razvoja pojedine zemlje, kako na lokalnoj, tako i na nacionalnoj razini. Među ostalim, obrazovanje odraslih, kao dio jedinstvenog sustava obrazovanja u Republici Hrvatskoj, pridonosi većoj zapošljivosti, omogućuje bolji pristup informacijama te predstavlja preduvjet socijalne uključenosti. Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije (NN, br.

U povijesti škole, te povijesti formalnog i neformalnog obrazovanja odraslih, posebno važan je period pojave i razvoja razredno-predmetno-satnog sustava i didaktičkih strategija koje su se u tom sustavu koristile za ostvarivanje planiranih ishoda učenja. Ishodi učenja u kognitivnom i psihomotoričkom području su znanja, vještine i navike. U afektivnom području to su osnovne ljudske vrijednosti (istina, ljubav, mir, poštenje, suradnja, tolerancija, nenasilno rješavanje sukoba...), stavovi, vjerovanja, emocije, volja, upornost itd.

Nema podudaranja rezultata