chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

e-Platforma za obrazovanje odraslih u Europi

 
 

Vijesti

Škola roditeljstva

19/09/2018
Jezik: HR

Pedagoški centar Crne Gore je implementirao licencirani program Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje, koji je razvijen od strane stručnjaka i profesora sa nekoliko renomiranih univerziteta, među kojima su Oksford, Bangor iz Velike Britanije i Univerzitet Kejptauna u Južnoafričkoj republici – uz podršku UNICEF i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Program Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje je prije svega namijenjen prevenciji nasilnog disciplinovanja djece i jačanju roditeljskih kompetencija. Sam koncept programa je zasnovan na kolaborativnom pristupu i socijalnom učenju. Kroz konkretne primjere i igre uloga, roditelji su bili u mogućnosti da unaprijede vještine koje su neophodne za formiranje i učvršćivanje veze roditelj-dijete i tako odgovore izazovima sa kojima su susretali u svakodnevnom životu.

Simbol programa Kuća podrške je sačinjena iz dvije cjeline- zidovi kuće koji predstavljaju pozitivno roditeljstvo tj. vezu između roditelja i djeteta, zasnovane na zajedničkom vremenu, imenovanju osjećanja, bogaćenju rječnika i nezaobilazne pohvale i nagrade, i krova kuće koji predstavlja postavljanje granica i pozitivno disciplinovanje zasnovano na nenasilnoj disciplini, davanju uputstava i rješanju problema. Pored Kuće podrške se nalazi i Sunce pozitivne pažnje koje simboliše potrebu da djeca budu obasjana pažnjom roditelja.

Program se sastoji od 12 sesija, u okviru kojih će roditelji raditi na unapređenju roditeljskih kompetencija. Kroz konkretne primjere roditelji će imati mogućnost da novonaučene vještine primijene u izazovima sa kojima se susreću.

Stručni tim su čine voditelji programa Miloš Bulatović i Nataša Durutović, koji su prošli obuku za realizaciju programa.

Program se implementira u saradnji sa Unicef -om a počinje 18. septembra.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn