chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

e-Platforma za obrazovanje odraslih u Europi

 
 

Vijesti

Razgovarano o implementaciji novog GIZ projekta s ciljem usklađivanja obrazovnog sistema s potrebama tržišta rada

24/05/2017
Jezik: HR

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Damir Žuga sastao se danas sa predstavnicima Njemačke vladine organizacije za međunarodnu saradnju GIZ u BiH kako bi razgovarali o procesu pripreme projekta stručnog obrazovanja kroz inoviranje nastavnih planova i programa, te usklađivanju obrazovanja s potrebama tržišta rada na prostoru Bosansko-podrinjski kantona, koji bi trebala da realizuje ova organizacija. Pored saradnika iz ministarstva, sastanku su prisustvovali direktori SSŠ „Džemal Bijedić“ i STŠ „Hasib Hadžović“,  Admir Kurtović i Rifet Bečić.

 

Kako je istaknuto, Vlada Njemačke je na osnovu iskazanog interesa od strane predstavnika BiH na vladinim pregovorima dala nalog Njemačkom društvu za međunarodnu saradnju (GIZ GmbH)  za implementaciju projekta u sferi srednjeg stručnog obrazovanja u BiH. Politički partner svih projekata GIZ-a u BiH je Ministarstvo civilnih poslova, dok su partneri u implementaciji zainteresovane i relevantne institucije na kantonalnom nivou.

 

Cilj projekta je identifikacija nastavnih planova i programa za koje industrija pokazuje interes, te njihova adaptacija u saradnji s privredom, u svrhu jačanja zaposlenosti nakon okončanja školovanja. Kroz jačanje praktične nastave želja je da se u saradnji s partnerima iz javnog i privatnog sektora doprinese harmonizaciji obrazovnog sistema s potrebama privrednog sektora.

 

U procesu pripreme projekta, pažnju ove organizacije privukao je i Bosansko-podrinjski kanton, uzimajući u obzir da posjeduje razvijenu privredu koja ima potrebu za kompetentnim mladim saradnicima.

 

Ministar Žuga ovom je prilikom predstavio obrazovni sistem na području BPK Goražde, a direktori škola prezentirali su zvanja i zanimanja koja obrazuju u njihovim školama, kao i moguće načine ostvarivanja saradnje sa ovom organizacijom. Na sastanku je dogovoreno da će se detalji projekta, koji bi se trebao implementirati u narednih dvadeset mjeseci, definisati protokolom o saradnji.

 

Nakon sastanka predstavnici GIZ-a posjetili su STŠ „Hasib Hadžović“ i SSŠ „Džemal Bijedić“.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn