chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

e-Platforma za obrazovanje odraslih u Europi

 
 

Vijesti

Održana radionica „Profesionalna orijentacija kroz pasoš kompetencija“ u Tuzli

08/10/2018
Jezik: HR

U okviru projekta „Profesionalna orijentacija kroz pasoš kompetencija“ koji ORC Tuzla u saradnji sa nevladinom organizacijom S.K.I.L.L.S realizuje od juna 2018. godine pod finansijskom podrškom Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini u toku mjeseca septembra-oktobra planirane su radionice za mlade između 14-20 godina u gradovima: Tuzla, Živinice i Lukavac.

Nakon aktivnosti koja je za cilj imala promociju, uslijedila je analiza obrazovnih institucija, a na red su došle aktivnosti koje za cilj imaju jačanje kapaciteta pojedinca, učenika osnovnih i srednjih škola na podučju navedena tri grada.

Radionica je održana 24.09.2018. godine u prostorijama koje koristi Omladinski resursni centar Tuzla. Radionicu je vodio sertifikovani treneri za razvoj životnih vještina za 100 učesnika.

Na radionicama su obrađene teme životnih i društvenih vještina kroz:

 • Komunikaciju;
 • Aktivno i pasivno slušanje;
 • Asertivnost;
 • Rješavanje sukoba;
 • Timski rad i vodstvo;
 • Upravljanje svojim vremenom;
 • Rješavanje problema na kreativan način;
 • Pametno korištenje resursa;
 • Motivacija;
 • Javno zagovaranje / lobiranje;
 • Pisanje CV-a;

Simulacija intervjua za posao/fakultet i korištenje društvenih mreža kao metode istraživanja za školu ili fakultet. Učesnici su dobili nove ideje, nove informacije i novu mogućnost za vlastitu bolju budućnost. Po završetku radionice svim učesnicima su uručeni sertifikati kao potvrda o učešću na radionicama.

Pasoš kompetencija je instrument koji služi za identifikovanje i preciziranje informalno stečenih znanja, vještina i kompetencija. Za ono što se nauči u školi ili u okviru kurseva i stručnih usavršavanja postoje svjedočanstva (diplome i sertifikati) koja dokumentuju i vrijednuju naučeno. Međutim,  znanja i vještine usvajamo stalno i svuda ispunjavajući svoje svakodnevne poslove, baveći se hobijem ili obavljajući dužnosti unutar porodice. Ovako stečene vještine i znanja često se doživljavavaju kao nešto samo po sebi razumljivo i ne pridaje im se posebna pažnja, ali upravo su to vještine koje se sve više traže na tržištu rada. Pasoš kompetencija nudi mogućnost pojedincu da sistemski sagleda svoj život, prisjeti se svih aktivnosti kojima se bavio i uz pomoć obučenog savjetnika identifikuje koje je zapravo vještine razvio, koja znanja usvojio baveći se najrazličitijim stvarima. To je djelimično i psihološki instrument koji motiviše pojedinca da, nakon što spozna svoje kvalitete i utvrdi eventualne slabosti, postavi za sebe kratkoročne ili srednjoročne ciljeve u smislu usavršavanja postojećih vještina, njegovanja talenata, ispunjavanja određenih interesa.

Više informacija možete pročitati na web stranici: https://skills.ba/pasos-kompetencija/, ili na facebook stranici: https://www.facebook.com/pasoskompetencija/

O širenju Pasoša kompetencija u BiH i u regionu: https://www.facebook.com/pasoskompetencija/videos/2052204691659169/

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn