chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

e-Platforma za obrazovanje odraslih u Europi

 
 

Blog

PREPERKE SA KOJIMA SE SUOČAVAJU LICA KOJA SU U PROCESU CJELOŽIVOTNOG UČENJA

23/05/2019
by EPALE MONTENEGRO
Jezik: HR
Document available also in: EN

Problemi cjeloživotnog učenja su ispitani u tezi pod naslovom ISTRAŽIVANJE PREPREKA SA KOJIMA SE SUOČAVAJU LICA KOJA KOJA SU U PROCESU CJELOŽIVOTNOG UČENJA U OKVIRU NLP PERSPEKTIVE od strane Sema Karabulut, studenta završne godine Univerziteta Gaziantep. Pod nadzorom vanrednog profesora dr. Recep Kahramanoğlu, 90% ispitanika posmatra sebe blokirano. 37% ispitanika je reklo da ne mogu da pohađaju kurseve u ovo vrijeme.

19% ispitanika smatra da ne mogu učiti, dok 28% ispitanika smatra da ne mogu da čitaju intenzivne knjige. Ukupno 25% ispitanika navelo je da ne mogu da pohađaju ljetnju školu crtanja, 24% njih je navelo da nisu znali šta tačno treba da rade. Ukupno 12% ispitanika je označilo stavku „Nakon ovoga nisam mogao/mogla učiti”.

14% ispitanika smatra da ne posjeduju jezičke niti matematičke vještine. 18% ispitanika je podržalo ideju da se se učenje smanjivalo kako su starili. 41% ispitanika smatra da učenje treba da bude na dobrovoljnoj osnovi. 24% ispitanika je navelo da nisu pohađali kurs prioritetnog rada.

36% ispitanika sada smatra da je fokusiranje na rad značajnije. 28% ispitanika smatra sebe lijenima za učenje. 19% ispitanika je navelo da ne mogu sebe opet zamisliti kao studente/učenike. Dok 10% učesnika smatra da nema potebe za dodatnim obrazovanjem u skladu sa filozofijom života, 22% njih je navelo da oni nisu značajni za instituciju za koju rade.

Za lica koja su u procesu cjeloživotnog učenja, životna sredina i ubjeđenja takođe podržavaju cjeloživotno učenje. Pored toga, neophodno je dati svakom licu svrhu i omogućiti razvoj ubjeđenja o samo-efikasnosti.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn