chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

e-Platforma za obrazovanje odraslih u Europi

 
 

Blog

Aktivno građanstvo i važnost obrazovanja

18/06/2018
by Maja Antic
Jezik: HR

Za uspješan demokratski razvoj Bosne i Hercegovine jedno od bitnih sredstava jeste i uspješno obrazovanje.

Način postizanja tog cilja jeste kroz komponente obrazovanja, a te komponente podrazumjevaju:

građansko znanje
građanske vještine
kognitivne građanske vještine
građanske dispozicije

Kategorija građanskog znanja obuhvata stalna i sveobuhvatna pitanja o značenju i procjeni ključnih ideja u političkom i građanskom životu, dakle građansko znanje kao kategorija uključuje ideje i informacije. Istorija demokratije i slobode u svijetu je bitan aspekt građanskog znanja koji pruža učenicima razne perspektive po kojima mogu kompleksnije shvatiti trajne ideje, pitanja, odluke i institucije koje su povezane sa dominantnim tipom političkog reda današnjice.

Središnji aspekt obrazovanja mora biti razvijen i od kognitivnih građanskih vještina. one omogućavaju građanima da identifikuju, opišu, organizuju, interpretiraju, objasne i procijene informacije i ideje kako bi mogli shvatiti njihova građanska i politička iskustva; da bi mogli kompetentno da donose i odbrane odluke kada se nađu suočeni sa javnim pitanjima.

Zatim građanske vještine učešća omogućavaju građanima da utiču na mjere javne politike i one su zapravo alatke građana preko kojih bilo da djeluju sami kao individue ili unutar neke grupe, mogu da uspješno učestvuju u donošenju odluka i promovisanju individualnih ili opštih interesa u vezi sa javnim pitanjima.

Posljednja komponenta obrazovanja za građane u demokratiji odnosi se na građanske dispozicije koje predstavljaju osobine potrene za očuvanje demokratske države. Ako građani žele da uživaju u privilegijama i pravima oni moraju da prihvate odgovornost za sebe kroz promovisanje opšteg dobra i konstruktivnom učešću u političkom i građanskom životu zajednice.

Ova vrsta odgovornosti zavisi od razvoja i praktikovanja osobina kao što su suzdržanost, civilizovanost, poštenje, povjerenje, upornost, hrabrost, pažljivost, tolerantnost, predanost pravdi i poštovanju za dignitet i vrijednost svake individue. A sve ove moralne osobine moraju se njegovati kroz različite društvene institucije, uključujući škole kroz obrazovanje u cilju održanja zdrave predstavničke demokratije. Za građansko znanje i aktivno uključivanje neophodno je u samom procesu obrazovanja spajanje ključnog sadržaja, procesa, vještina i dispozicija koje je potrebno za razvoj uspješnog i odgovornog građanstva u demokratiji što između ostalog u velikoj mjeri zavisi i od nas profesora koji svojim radom u obrazovanju direktno utičemo na ovu veoma važnu temu.

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn