chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Aikuiskoulutuksen eurooppalainen foorumi

 
 

Blogi

Hand i hand i Valkeakoski

07/11/2018
by Sabrina Somersaari
Kieli: SV
Document available also in: FI EN

/epale/fi/file/valkeakoskijpgvalkeakoski.jpg

Bild: Gemensam middag – laxsoppa som lagats tillsammans och rågbröd i Valkeakoski-opistos undervisningskök.

I Valkeakoski koordinerar två enheter som tillhör utbildnings- och välfärdscentret, institutet Valkeakoski-opisto och stadsbiblioteket, tillsammans ett partnerskapsprojekt, där man utvecklar tjänster och lärmiljöer för livslångt lärande för kommuninvånarna.

Projektidén uppstod av behovet att öka samarbetet mellan servicecentralens enheter. Både Valkeakoski-opisto och stadsbiblioteket erbjuder upplevelser och möjligheter till livslångt lärande, och det var lätt att börja planera projektet kring det.

– Det är enkelt att koppla internationella projekt till den övriga utvecklingen av organisationen. Vi har funderat om vi skulle ha nytta av en internationell dimension där vi kan söka idéer och dela med oss av erfarenheter och själva också bearbeta vårt eget samarbete i lite vidare kretsar, berättar Johanna Jokinen, utbildningschef vid Valkeakoski-opisto och Leena Toivonen, chef för biblioteksväsendet.

”Laxsoppa och rågbröd”

Projektets partner kommer från Italien, Polen och Danmark. Projektpartnerna möttes för första gången hösten 2017 i Italien. Mötet i Finland ordnades i maj 2018, och då var temat samarbete. I utbildningen ingick många grupparbeten och temana behandlades aktivt i workshoppar. Även middagen, laxsoppa och rågbröd, lagades tillsammans i medborgarinstitutets kök under ledning av en lärare i huslig ekonomi.

– Även tillbakadragna män skar lök och kokade kräm med mer eller mindre goda resultat. Vi gav en lite omöjlig uppgift att laga finsk mat som ingen ens hade smakat tidigare, skrattar Jokinen och Toivanen.

Fortfarande återstår gemensamma möten i Danmark i november och i Polen under våren 2019.

Kommuninvånarna med i planeringen

Kring projektet genomfördes i Valkeakoski även en gemensam elektronisk enkät åt kommuninvånarna för att få fram kundernas synpunkter, önskemål och idéer. Genom enkäten och de fokusgruppdiskussioner som följde därav utreddes hurdana tjänster för livslångt lärande man behöver och önskar, oberoende av vem som ordnar dem. En del av resultaten gällde endast biblioteket, en del endast medborgarinstitutet, men samtidigt kunde man kartlägga teman som skulle kunna drivas vidare tillsammans. Enkätsvaren gällde tjänster, verksamhet och information. Förutom mångsidiga lokaler önskade kommuninvånarna särskilt även möten mellan olika generationer och kamratverksamhet.

Utifrån invånarenkäter planerar man tillsammans åtgärder och övar samarbete med små steg i taget. Tillsammans tar man fram idéer för utveckling av kamrathandledning och gemensamma marknadsförings- och informationskanaler.

– Vi tar bort överlappningar och skapar sådan verksamhet som vi kanske inte ännu har. Som tur är har vi entusiastiska människor i personalen på båda sidorna och de har gärna deltagit i verksamheten, säger Jokinen.

Alla projektpartner fokuserar på teman som är viktiga för dem, till exempel i Danmark riktade sig enkäterna till seniorers, och särskilt dementipatienters behov. I Danmark har det förekommit kamrathandledning redan under en längre tid och i Finland har vi nytta av deras erfarenheter.

Internationalisering på gräsrotsnivå

Från egna organisationer har man försökt få med sådana personer som inte tidigare fått bekanta sig med utländska organisationer. Medan projektet pågått har enheternas personal lärt känna varandra mycket väl och mellan personalen har det uppstått sådan växelverkan som man inte vanligen skulle ha haft.

– Projektet kan först kännas som en stor insats och visst tar det tid, men å andra sidan ger det också mycket. Internationalisering kan låta som en stor sak, men det här är internationalisering som sker på gräsrotsnivå. Det är snarare fråga om att öppna upp nya vyer och attitydpåverkan och precis alla behöver sådant, avslutar Toivonen och Jokinen.

Projektet finansieras av programmet Erasmus+ för vuxenutbildning. Erasmus+ är det största och viktigaste programmet för internationellt samarbete kring vuxenutbildning och finansierar olika mobilitets- och partnerskapsprojekt på olika håll i Europa. Inom de olika partnerskapsprojekten letar man aktivt efter nya sätt att genom utbildning svara på de utmaningar som samhällsförändringarna för med sig.

Mer information:

Erasmus+ partnerskapsprojekt 2017–2019 Hand in hand – libraries and adult education centres for lifelong learning

Koordinator: Valkeakoski stad

Projektpartner: Training 2000 psc (Italien), Comune di Fano (Italien), FUNDACJA "AKTYWNI XXI" (Polen), RANDERS KOMMUNE (Danmark)


Bild: Johanna Jokinen

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on LinkedIn