chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Aikuiskoulutuksen eurooppalainen foorumi

 
 

Blogi

Omakielinen tieto auttaa kotoutumisessa

28/05/2018
by Juha Wakonen
Kieli: FI
Document available also in: EN SV HR

Yksi koordinoituihin kuuluvista pilottihankkeista on Hyvä alku länsirannikolla. Se pyrkii kehittämään ja toteuttamaan sellaisen kotouttamisen alkuvaiheen palvelukokonaisuuden, jota voitaisiin hyödyntää ympäri Suomea. Hankkeeseen kuuluu myös Länsirannikon helmi -nimisen mobiilipelin käsikirjoittaminen ja teettäminen.

Kotona Suomessa on merkittävä työ- ja elinkeinoministeriön suunnittelema, Uudenmaan Ely-keskuksen toteuttama ja Euroopan sosiaalirahaston rahoittamana hanke, joka jakaantuu kahteen osioon.

Hyvä alku -sateenvarjohankkeessa tuetaan eri puolilla Suomea työskentelevien pilottihankkeiden työtä ja muotoillaan niiden perusteella valtakunnalliset tulokset. Hyvä polku -hankeosio puolestaan kehittää kotouttamiseen keskittyvien ammattilaisten toimintaa ja levittää hyviä käytäntöjä erityisten aluekoordinaattoreiden avulla.

– Pisimmällä työssään olevien pilottihankkeiden tulosten perusteella olemme tehneet jo mallinnuksia. Toisin sanoen teimme pilottihankkeiden edustajien kanssa yhteistyössä niissä tehdyn työn pohjalta kotoutumisen alkuvaiheen palvelujen mallinnuksen, jotka voidaan toteuttaa missä päin Suomea tahansa, kertoo projektipäällikkö Ilona Korhonen Uudenmaan ELY-keskuksesta.

– Lisäksi näyttää siltä, että useampi pilottihanke on juurtumassa hyvin osaksi paikallista toimintaa. Yksi keskeinen tulos on se, miten merkittävä omakielinen yhteiskuntaorientaatiojakso on kotoutumisen alkuvaiheessa. Henkilökohtaisesti toivon sen tulevan käyttöön koko maassa.

Kotona Suomessa -hankkeen työryhmän näkemyksen mukaan maahanmuuttajille tarjottavien alkuvaiheen palveluiden tulisi täyttää tietyt palvelulupaukset. Tällaisia ovat esimerkiksi se, että henkilöä palvellaan asiantuntemuksella ja oikeilla tiedoilla sekä sen varmistaminen, että henkilö saa riittävät tiedot osatakseen toimia suomalaisessa yhteiskunnassa.

Näin varmistetaan myös se, että maahanmuuttaja pääsee alkuvaiheen palvelujen kautta alkuun suomen kielen opiskelussa.

– Se, miten yhteiskunta ottaa maahanmuuttajat vastaan, on hyvin tärkeää. Jos yhteiskunta on vastaanottavainen, on kotoutuminenkin helpompaa. Mitään kotona olemisen tunnetta ei synny, jos ihminen kokee esimerkiksi syrjintää, Korhonen sanoo.

/epale/fi/file/hyvaalkulansirannikolla1pnghyva_alku_lansirannikolla_1.png

Elinympäristö tutuksi pelaamalla

Yksi monista Kotona Suomessa -hankkeisiin kuuluvista pilottihankkeista on Hyvä alku länsirannikolla.

Se pyrkii kehittämään ja toteuttamaan maahanmuuttajien kotoutumisen alkuvaiheen palvelukokonaisuutta osittain pelillistämisen näkökulmasta.

Keskeinen toimenpide hankkeessa onkin rakentaa Länsirannikon helmi -niminen mobiilipeli. Se sisältää länsirannikon alueeseen tutustuttavan osuuden ja yhteiskuntaorientaatiojakson aiheita opettavan Yhteiskuntahelmen. Peli tarjoaa vapaan mahdollisuuden opiskella suomea, saada tietoa viranomaispalveluista ja jokamiehen oikeuksista sekä tutustua uuteen seutuun. Länsirannikon helmen on käsikirjoittanut Länsirannikon Koulutus Oy Winnova, ja sitä toteutetaan yhteistyössä Lentävä liitutaulu Oy:n kanssa.

– Mobiilipeliä ei muilla pilottihankkeilla ole. Peliä on nyt testattu omilla opiskelijoillamme, ja palaute vaihtelee kovasti: toiset ovat olleet siitä erittäin innostuneita, ja joillekin ajatus pelin avulla oppimisesta on taas ollut hieman vieraampi, Päivi Suominen-Tontti Winnovasta kertoo.

Kotouttamisen kannalta on haaste, jos henkilön elinympäristö jää pieneksi. Pelillistetty ja omakielinen sovellus puolestaan rohkaisee maahanmuuttajia opiskelemaan tarpeellista sanastoa, liikkumaan ja viettämään aikaa yhdessä, ottamaan valokuvia sekä tekemään erilaisia oppimista monipuolisesti edesauttavia tehtäviä.

– Länsirannikon helmen avulla voi esimerkiksi saada tietoa luonnosta ja jokamiehen oikeuksista, myös englanniksi ja arabiaksi. Pelin kanssa kuljetaan luonnossa, tutkitaan minkälaisia asioita pelilaudalle on pantu ja tehdään tehtäviä. Kantava ajatus on, että sitä pelattaisiin joukkueina. Tämä puolestaan tukee yhteisöllisyyttä.

Hyvä alku länsirannikolla -hankkeeseen kuuluu myös Porin kaupungin avaama maahanmuuttajien info- ja neuvontapiste MAINE. Sieltä maahanmuuttaja voi kysyä lähes mitä tahansa, jonka jälkeen hänet ohjataan oikeaan osoitteeseen. Suominen-Tontin mukaan neuvontapistekokeilu on ollut onnistunut, ja se toivottavasti myös jatkaa hankkeen päätyttyä.

– Tarkoitus on, että sekä pelistä että neuvontapisteestä ja eri elämäntilanteissa oleville maahanmuuttajille suunnatuista orientaatiojaksoista ja omakielisestä ohjaamisesta muodostuisi kokonaisuus, joka olisi sovellettavissa valtakunnallisesti. Pelit ovat myös maksuttomasti kaikkien käytössä.

 

Teksti: Juha Wakonen

Kuvat: Winnova, Hyvä alku länsirannikolla -hanke

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn