chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Ηλεκτρονική Πλατφόρμα για την Εκπαίδευση Ενηλίκων στην Ευρώπη

 
 

Κοινωνική ένταξη

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών, θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του χάσματος γενεών μέσω του συντονιστικού της ρόλου σ’ ένα πρωτότυπο πρόγραμμα Erasmus+. Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία  μιας νέας εξελιγμένης πλατφόρμας και ενός οδηγού μεθοδολογίας με  την ανάπτυξη ψηφιακών παιχνιδιών για την βελτίωση της  ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων ατόμων με άνοια. Ο σχεδιασμός της πλατφόρμας θα πραγματοποιηθεί με την κοινή δράση εθελοντών φοιτητών, επιστημόνων υγείας και ειδικών σε ηλεκτρονικά προγράμματα.

Η Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, ως Εθνικός Συντονιστής για την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Εκπαίδευση Ενηλίκων στην Ελλάδα, διοργάνωσε  4  βιωματικά εργαστήρια με θέμα: «Διαφορετικότητα, Μετανάστευση και Εκπαίδευση Ενηλίκων», στην Μυτιλήνη, στη Θεσσαλονίκη, στη Χίο και στη Σάμο κατά την περίοδο 2015-2017. 

Το βραβείο της UNESCO για την Εκπαίδευση των Κοριτσιών και των Γυναικών (The UNESCO Prize for Girls’ and Women’s Educational Awards) ανταμείβει τις εξαιρετικές προσπάθειες ατόμων, φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων που ασχολούνται με δραστηριότητες στην εκπαίδευση των κοριτσιών και των γυναικών.

Το Σεπτέμβριο ξεκίνησε το έργο ERASMUS+ «Εναλλακτικές ευκαιρίες καριέρας για όσους εγκαταλείπουν τις σπουδές – διακοπή σημαίνει επανεκκίνηση».

Σκοπός του έργου είναι να μεταφέρει μια καινοτόμα προσέγγιση που απευθύνεται και συμβουλεύει νέους ενήλικες που διέκοψαν τις σπουδές τους πριν αποφοιτήσουν.

Πρόλογος

Κάθε χρόνο περίπου το 25% του συνόλου των φοιτητών στη Γερμανία εγκαταλείπουν τις πανεπιστημιακές τους σπουδές, πριν τους χορηγηθεί τίτλος σπουδών.
Οι λόγοι για τους οποίους οι νέοι αποφασίζουν να διακόψουν πρόωρα τις σπουδές τους ποικίλλουν. Η πιο «συνηθισμένη πορεία» είναι: ξεκινούν με λανθασμένη επιλογή σπουδών, συνεχίζουν με εκτεταμένη πίεση ανταπόκρισης σε αυτές και καταλήγουν σε οικονομικές δυσκολίες. Επομένως, η ολοκλήρωση ενός προγράμματος σπουδών δεν σχετίζεται με την εσωτερική διάθεση και το χαρακτήρα ενός ατόμου.

Μαθηματικά και παιχνίδια Αποτελέσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ Math-GAMES για τη διδασκαλία της κινητικότητας στον τομέα της μαθηματικής βασικής εκπαίδευσης
Επέκταση της πρόσκλησης υποβολής προσφορών του Cedefop για την «ΕΕΚ για την ένταξη στην αγορά εργασίας και την κοινωνική ένταξη». Η νέα προθεσμία υποβολής είναι η 29/09/2017.
Το εργαλείο έχει σχεδιαστεί στο πλαίσιο του έργου της Γλωσσικής Ενσωμάτωσης Ενηλίκων Μεταναστών (LIAM) του ΣτΕ και στοχεύει να βοηθήσει οργανισμούς που παρέχουν γλωσσική υποστήριξη στους πρόσφυγες, και ιδιαίτερα στους εθελοντές που εργάζονται για αυτούς.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει δημόσια διαβούλευση για τη "Σύσταση για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και των κοινών αξιών μέσω της επίσημης και της μη-τυπικής μάθησης".
Παρουσίαση ενός έργου Erasmus+ (που χρηματοδοτείται κάτω από τη Βασική Δράση 2 - Στρατηγικές συνεργασίες για εκπαίδευση ενηλίκων)

Ο Καθ. Pirkko Pitkänen και η Dr Amalia Sabiescu μοιράζονται τις σκέψεις τους για το πρόγραμμα EduMAP και πώς η εκπαίδευση ενηλίκων μπορεί να βοηθήσει στην ένταξη ευάλωτων ενηλίκων.

24 Μάρτιος 2019
by Maria Parmakli
(el)

Αρκετά χρόνια μετά τη Διακήρυξη του Παρισιού για δικαιώματα του πολίτη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Θεματικός Συντονιστής της EPALE Andrew McCoshan εξετάζει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η εκπαίδευση των ενηλίκων στην προώθηση των αξιών της ελευθερίας, του πλουραλισμού και της ενσωμάτωσης.

 

24 Μάρτιος 2019
by Maria Parmakli
(el)

Ο θεματικός συντονιστής της EPALE για τις δεξιότητες ζωής, David Mallows, συζητά τη σημασία και τη διαδικασία της ψηφιακής ένταξης των ενηλίκων.

4 Φεβρουάριος 2019
by Maria Parmakli
(el)
Ο Δρ. Paul Downes, του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου, Ιρλανδία, εξετάζει πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια στη βελτίωση της εκπαίδευσης των φυλακισμένων στην Ευρώπη.
Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των προσφύγων στον κόσμο είναι σημαντικά υψηλότερος από οποιαδήποτε άλλη ιστορική στιγμή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Από το 2015, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν έναν αυξανόμενο αριθμό αιτούντων άσυλο και μεταναστών. Η ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων στην κοινωνία έχει γίνει ένα βασικό σημείο της πολιτικής ατζέντας της Ευρώπης.
Πέμπτη 23 Μάιος 2019, Belgium

« Numérisation des services publics : quelle prise en compte des publics peu qualifiés et illettrés ? »

Lire et Ecrire Communauté Française organise le 23 mai 2019 à Bruxelles, un séminaire où sera abordée la question urgente de l’effet des nouvelles technologies sur la société et plus particulièrement sur les publics peu ou pas lettrés. 

Τρίτη 16 Απρίλιος 2019, Ireland

Limerick Alliance for Access to Education

The event aims to stimulate cross-sectoral co-operation toward joint-up actions to increase access to higher education.

Πέμπτη 11 Ιούλιος 2019 to Παρασκευή 12 Ιούλιος 2019, United Kingdom

UK Sports Development Network Conference

The UK Sports Development Network Conference will take place on 11-12 July 2019 to discuss key issues in community sports and development sport sectors. The event will bring together stakeholders in the sector who aim to use sport, play and physical activity to make an impact in communities across the UK.

Σάββατο 6 Απρίλιος 2019, Poland

Konferencja międzynarodowa: Edukacja międzykulturowa w Polsce i na świecie: 30 lat doświadczeń – problemy – perspektywy

 XXV sesja naukowa poświęcona zagadnieniom edukacji międzykulturowej, organizowana przez cieszyński ośrodek akademicki. Głównym obszarem dyskusji podczas konferencji będą konteksty teoretyczne i praktyczne edukacji międzykulturowej realizowanej w Polsce i za granicą.

Πέμπτη 11 Απρίλιος 2019, Belgium

Comment mobiliser un vote critique pour la construction de l'Europe sociale ?

Les élections Européennes approchent. Les sondages montrent qu'il pourrait y avoir une abstention très importante. Solidar, plate forme Européenne agissant dans le champ de l'action sociale, de la solidarité internationale, de l'éducation formation tout au long de la vie souhaite insister sur le pilier social de l'Europe et sur les liens qui existent entre le pilier social et l'éducation formation tout au long de la vie. C'est une rencontre au Parlement Européen avec des Parlementaires et des représentants des groupes politiques Européens.
Σάββατο 4 Μάιος 2019, United Kingdom

Parent Education Conference

The Parent Education Conference provides parents with important information and advice concerning their children’s education. Topics will focus on gaining places at the top UK universities, choosing the most suitable GCSE options and discussing key curriculum changes, plus more. 

Τρίτη 16 Απρίλιος 2019 to Κυριακή 12 Μάιος 2019, Germany

Volunteers4Europe: Internationale Ausstellung über freiwilliges Engagement in 5 Ländern!

Die internationale Ausstellung "Volunteers4Europe" ist Teil des derzeit laufenden gleichnamigen Erasmus+-Projektes. Dabei erstellen erfahrene Fototeams aus Deutschland, Estland, Frankreich, Italien und Schweden Fotoreportagen von interessanten Freiwilligentätigkeiten in ihrem Land. Die Präsentation der internationalen Ausstellungsreihe startet am 16. April 2019.

Τετάρτη 10 Ιούλιος 2019, United Kingdom

Employment and Skills Convention 2019 – Beyond Brexit: A future that works for all

This event organised by the Learning & Work Institute will consider employment and skills and how to help those who are stuck in low-wage jobs, or face issues with gaining employment due to disabilities, to find better employment opportunities. The event will see beyond Brexit and focus on issues with employment and skills that have been forgotten during this time of political upheaval. 

Πώς να παρακινήσεις εθελοντές που ενδιαφέρονται να εργαστούν με/για μετανάστες; Πώς κινητοποιείς μετανάστες και πρόσφυγες να παρακολουθήσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μεγαλύτερη χρονική περίοδο;

Ο Οδηγός για Εκπαιδευτές MAVαποτελεί εισαγωγή στη μεθοδολογία και στην προσέγγιση του MAV. Για την υλοποίηση του οδηγού πάρθηκαν συνεντεύξεις από ειδικούς σε όλες τις χώρες των εταίρων. Όλοι τους έχουν εργαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στο τομέα του εθελοντισμού και της ενσωμάτωσης μεταναστών. Επιπλέον, συγκεντρώθηκαν από όλες τις χώρες των εταίρων επιτυχημένα παραδείγματα καλών πρακτικών εθελοντισμού και ενσωμάτωσης. Αυτά τα επιτυχημένα παραδείγματα μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες χώρες και παρουσιάζονται στο παράρτημα του Οδηγού MAV.

 

ΣΚΕΠΤΙΚΟ

Το πρόγραμμα MILE ασχολείται με την κινητικότητα ατόμων με χαμηλά τυπικά προσόντα στη Ευρώπη, αλλά και με την εμπειρία που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της εργασίας, των οικογενειακών επαγγελμάτων ή άλλων άτυπων δραστηριοτήτων. Αυτή η εμπειρία μπορεί να γίνει το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους στην επιτυχή ένταξη στη χώρα στην οποία ελπίζουν να εγκατασταθούν.

 

ΚΥΡΙΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

Η UNESCO ανέπτυξε οδηγό για την εξασφάλιση της ένταξης και της ισότητας στην εκπαίδευση. Ο οδηγός στοχεύει να υποστηρίξει τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής, το ανώτερο προσωπικό, το προσωπικό του σχολείου, τις οικογένειες και τις κοινότητες, αναθεωρώντας τις τρέχουσες πολιτικές και πρακτικές και στη συνέχεια αποφασίζοντας για τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν.

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το British Council και το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας (ERDIC), και με την υποστήριξη του Megaron Plus, συνδιοργάνωσαν το διεθνές συμπόσιο «Έτος Αριστοτέλη: Λόγος περί παθών – Από την ρητορική του μίσους στην ρητορική της αποδοχής».

 

Εικόνα Chrystalla Pachita

Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες απ' όλη την Ε.Ε κερδίζουν 16% λιγότερα ανά ώρα από τους άνδρες.  Οι γυναίκες κερδίζουν λιγότερα καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, λεχουν μικρότερο ποσοστό απασχολησιμότητας και είναι πιο πιθανόν να ζουν στη φτώχεια.

Η εκπαίδευση ενηλίκων έχει τη δυνατότητα να το αλλάξει αυτό.  Πώς πιστεύετε ότι μπορεί η εκπαίδευση ενηλίκων να φέρει στην επιφάνεια το θέμα της ανισότητας μεταξύ των φύλων;