chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Ηλεκτρονική Πλατφόρμα για την Εκπαίδευση Ενηλίκων στην Ευρώπη

 
 

Μη τυπική και άτυπη μάθηση

Στις 13 Σεπτεμβρίου, η LLLP (Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για τη Δια Βίου Μάθηση) οργάνωσε μια Ευρωπαϊκή διάσκεψη με θέμα τις καινοτόμες μεθόδους αξιολόγησης για την επικύρωση της μη τυπικής εκπαίδευσης,  για να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του σχεδίου Erasmus+ Innoval (2016-2018). Περίπου 90 συμμετέχοντες από 18 χώρες της ΕΕ και 2 χώρες εκτός της ΕΕ επωφελήθηκαν από μια ολόκληρη ημέρα Διάσκεψης και Εργαστηρίων τα οποία συντόνισαν από 15 ομιλητές στον φιλόξενο χώρο του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος στις Βρυξέλλες. Η συγκεκριμένη διάσκεψη αποτέλεσε το τελικό συνέδριο του  έργου, το οποίο ολοκληρώθηκε  τον Σεπτέμβριο και αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία για την συνέχεια του διαλόγου που διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια του “Φεστιβάλ για την Επικύρωση της Μάθησης / Φεστιβάλ Επικύρωσης της Μη Τυπικής Μάθησης” (Validation Festival) που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο του 2018 και της πρότασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ( 2012), ως  Σύστασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Επικύρωση της μη τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης (VNFIL). Η σύσταση προσδιορίζει  την ανάγκη  όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ  να θέσουν σε εφαρμογή συστήματα επικύρωσης και αξιολόγησης δεξιοτήτων μέχρι το τέλος του 2018. Το πρόγραμμα Innoval επικεντρώνεται σε νέες μεθόδους αξιολόγησης των οποίων ο στόχος είναι ευρύτερος από την στείρα πιστοποίηση δεξιοτήτων, συμβάλλοντας επίσης στην καλύτερη ένταξη των μειονεκτούντων μαθητών (ανέργων, μεταναστών, ατόμων που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο κλπ.), στην κοινωνία και την οικονομία.

 

Ανταποκρινόμενος στην ανάγκη για εκπαίδευση στη Μη Τυπική Μάθηση και στα ανθρώπινα δικαιώματα, ο ΜΚΟ Aequitas πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου ολοήμερο εργαστήρι γνωριμίας με τις βασικές αρχές της μη-τυπική μάθηση. Σκοπός του εργαστηρίου ήταν να αξιοποιηθεί για την εδραίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής συνοχής.

Εκπαιδεύτηκαν συνολικά 45 άτομα, ανάμεσα τους καθηγητές, δάσκαλοι, φοιτητές, σύμβουλοι, ψυχολόγοι και λειτουργοί Μη Κυβερνητικών Οργανισμών.

 

 

Το εργαστήριο έρχεται ως συνέχεια (και εμβάθυνση) της πολύ επιτυχημένης εκδήλωσης του ΜΚΟ Aequitas ‘Ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο και Μη Τυπική Εκπαίδευση’ (8 Δεκέμβρη 2017) στην οποία συμμετείχαν πλήθος φοιτητών, εκπαιδευτικών και άλλων επαγγελματιών σχετικών με το θέμα.

«Σημαντική πρωτοβουλία, ενταγμένη στη συνολικότερη προσπάθεια της πολιτείας για εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών που προσφέρονται καθώς και ικανοποίηση σύγχρονων κοινωνικών αναγκών», χαρακτήρισε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστας Καδής, το Έργο «Θέσπιση μηχανισμών για την επικύρωση της μη τυπικής και της άτυπης μάθησης», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και υλοποιείται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (Γραφείο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων).

Η Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού,σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου και την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Εκπαίδευση Ενηλίκων της Ελλάδας που υλοποιείται από την Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, διοργανώνει το "3ο Ετήσιο Συνέδριο EPALE Κύπρου: Εκπαίδευση Ενηλίκων-Ο ρόλος της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης"
Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, διοργανώνουν το 2ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο "Γραμματισμός και Σύγχρονη Κοινωνία", με θέμα: "Χώροι, Λόγοι, Πρακτικές".
Εμπειρογνώμονες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης από εφτά διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν και συνεργάστηκαν για την δημιουργία ενός εκπαιδευτικού προγράμματος, απευθυνόμενου στις γυναίκες, τις οικοκυρές. Πιο συγκεκριμένα, έθεσαν ως στόχο να διευκολύνουν τις γυναίκες αυτές, οι οποίες απέκτησαν δεξιότητες ασχολούμενες με το νοικοκυριό, ώστε να μπορέσουν να μεταβιβάσουν αυτές τους τις δεξιότητες, σε άλλα περιβάλλοντα οικονομικής δραστηριότητας.

Το 2017 η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Εκπαίδευση Ενηλίκων και τα μέλη της γιορτάζουν το Έτος Εκπαίδευσης Ενηλίκων στην Ευρώπη. Η εκστρατεία, η οποία κατευθύνεται από την EAEA, προβάλει τις δρατσηριότητες εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ευρώπη και υπογραμμίζει τη δύναμη και την ευχαρίστηση που προσφέρει η μάθηση.

Λάβετε μέρος στην εκστρατεία!


Περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://adulteducation2017.eu/.

 

Η Βοηθός Πολιτικής της EAEA, Silvia Tursi συζητά τον ρόλο της εκπαίδευσης ενηλίκων ως μέσο συμμετοχής στην κοινωνία. 

29 Μάιος 2019
by Maria Parmakli
(el)
3 Σχόλια

Ο Θεματικός Συντονιστής της EPALE Andrew McCoshan μας δείχνει πώς η δουλειά του Συμβουλίου της Ευρώπης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανάπτυξη των ικανοτήτων που χρειαζόμαστε για αποτελεσματική πολιτική συμμετοχή.

 

27 Μάιος 2019
by Maria Parmakli
(el)
1 Σχόλια

Για τη θεματική εστίαση της EPALE στην εκπαίδευση του πολίτη, οι θεματικοί μας συντονιστές Andrew McCoshan, David Mallows, Markus Palmen και Simon Broek, συναντήθηκαν για να συζητήσουν το ρόλο της εκπαίδευσης ενηλίκων για τη δημιουργία ενεργών πολιτών.​

20 Μάιος 2019
by Maria Parmakli
(el)
2 Σχόλια

Ο Aleksa Jovanović και η Maja Maksimović μοιράστηκαν με την EPALE τους τρόπους με τους οποίους ο αθλητισμός και η εκπαίδευση ενηλίκων μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αντιμετώπιση της ξενοφοβίας.

7 Μάιος 2019
by Maria Parmakli
(el)
1 Σχόλια
Παρουσίαση ενός έργου Erasmus+ (που χρηματοδοτείται κάτω από τη Βασική Δράση 2 - Στρατηγικές συνεργασίες για εκπαίδευση ενηλίκων)

Ο Εκπαιδευτής Ενηλίκων και Κοινότητας Michael Kenny από το Πανεπιστήμιο Maynooth συζητά το ρόλο της εκπαίδευσης ενηλίκων στη δημιουργία περιβαλλοντικά υπεύθυνων πολιτών και στη βοήθεια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

22 Απρίλιος 2019
by Maria Parmakli
(el)
8 Σχόλια

Η απογοήτευση της με τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη χώρα της Σλοβακία, η απόφοιτος της εκπαίδευσης ενηλίκων Andrea Kutlikova ίδρυσε τη δική της μη κυβερνητική οργάνωση για την εκπαίδευση, με την ονομασία Kalab, μαζί με την οικογένειά της. Δύο χρόνια αργότερα, αυτός ο κοινοτικός χώρος εκμάθησης στη Μπρατισλάβα γυρίζει καρδιές και κεφάλια χρησιμοποιώντας τις αξίες στις οποίες βασίζεται.

24 Μάρτιος 2019
by Maria Parmakli
(el)

Ο Θεματικός Συντονιστής της EPALE Simon Broek μοιράζεται τις σκέψεις του σχετικά με τον σημαντικό ρόλο των εθελοντών στην εκπαίδευση ενηλίκων, αλλά ζητεί επίσης να μην ξεχνάμε ότι οι εθελοντές δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση των εκπαιδευτών ενηλίκων

3 Φεβρουάριος 2019
by Maria Parmakli
(el)
6 Σχόλια
Πέμπτη 27 Ιούνιος 2019, Italy

Competenze ed accoglienza in un’ottica di rete

Ministero dell’Istruzione, dell’Università e della Ricerca Ufficio Scolastico Regionale per il Lazio

CPIA 10 CENTRO PROVINCIALE ISTRUZIONE ADULTI FORMIA

Progetto CRS&S seconda annualità – DD 1538/2017 – Piano nazionale triennale della ricerca

“Competenze ed accoglienza in un’ottica di rete”

Evento Conclusivo e di Restituzione Giovedì 27.06.2019 - ore 10.00 presso IPSOA “CELLETTI” FORMIA

 

Programma - Saluti della Dirigente Scolastica dell’ “IPSOA” Celletti – Formia Prof.ssa Monica Piantadosi

Δευτέρα 24 Ιούνιος 2019, Germany

Tag des Dialogs 2019 im IDeA-Zentrum

IDea, ein interdisziplinäres Forschungszentrum des DIPF (Leibniz-Institut für Bildungsforschung und Bildungsinformation) und der Goethe-Universität Frankfurt lädt am 24. Juni 2019 ab 14.30 Uhr zum Dialog zwischen Wissenschaft und Praxis ein.

Δευτέρα 9 Σεπτέμβριος 2019 to Τρίτη 10 Σεπτέμβριος 2019, Hungary

III. Országos és IV. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia: Múzeumok határok nélkül, Örökség – Tudomány – Turizmus

III. Országos és IV. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferenciát a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület a Jósa András Megyei Hatókörű Városi Múzeum és szakmai együttműködőinek partnerségével, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával 2019.

Πέμπτη 13 Ιούνιος 2019, Spain

XI Jornada cultural de final de curso: "La ruta de los robles centenarios"

Se trata de la undécima edición de las salidas culturales organizadas desde el Centro de profesorado (CEP) de Torrelavega, como actividad de final de curso, con el objetivo de potenciar la convivencia entre el profesorado de todos los niveles y aportar recursos a la práctica docente desde el aprendizaje no formal e informal.

Παρασκευή 19 Ιούλιος 2019 to Κυριακή 21 Ιούλιος 2019, Slovakia

Verejná kontrola miestnej samosprávy - seminár

Mestá a obce predstavujú pre väčšinu z nás najbližší kontakt s verejnou mocou. Rozhodnutia primátorov, starostov, poslancov či miestnych úradníkov ovplyvňujú úroveň služieb, dopravy, kultúry, škôl alebo životného prostredia v našom bezprostrednom okolí. Žiaľ, nie vždy sú tieto rozhodnutia prijímané transparentne, férovo, efektívne a so zapojením verejnosti. Ak máte podobné skúsenosti aj vo Vašom meste či obci, 16. ročník semináru Verejná kontrola miestnej samosprávy (minulým účastníkom známy aj ako Transparency Skalka) môže byť práve pre Vás alebo Vašich známych či kolegov (občianskych aktivistov, samosprávnych úradníkov, poslancov, pracovníkov v mimovládnom sektore a lokálnych novinárov).
Παρασκευή 7 Ιούνιος 2019 to Κυριακή 9 Ιούνιος 2019, Spain

Festival de Innovación Cívica en Fuerteventura

Entre el 7 y el 9 de junio tendrá lugar en el Centro Polivalente de El Charco de Puerto del Rosario en la isla de Fuerteventura el Festival de Innovación Cívica, promovido por el Gobierno de Canarias y el Ayuntamiento de Puerto del Rosario.

Se trata de un encuentro abierto y público en torno a la Innovación Cívica donde se trabajarán temáticas y se presentarán iniciativas relacionadas con Gobierno Abierto, Feminismos o Diseño, Tecnología, Economía y Espacios Cívicos.

Το Εγχειρίδιο για τη Διακρατική Επιχειρηματικότητα και τις Αποτελεσματικές Στρατηγικές Διεθνοποίησης για Spin-Offs αποτελεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου Global-Spin –Διακρατική Επιχειρηματικότητα και Εταιρική Μάθηση: Προώθηση αποτελεσματικών στρατηγικών διεθνοποίησης στις ακαδημαϊκές Spin-Offs, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Προγράμματος Erasmus+.

Αναφορικά με το Συνέδριο που οργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού – Γραφείο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων (ΓΕΔΥ), στις 15 Δεκεμβρίου 2017, με θέμα «Επικύρωση Μη Τυπικής και Άτυπης Μάθησης. Χαρτογράφηση, Πρακτικές, Σχεδιασμός», επισυνάπτονται οι παρουσιάσεις των εισηγητών.

Το πρώτο πλεονέκτημα που χρειάζεται ο μετανάστης κατά την άφιξή του σε μια νέα χώρα και η έλλειψη του οποίου αποτελεί βασικό παράγοντα που εμποδίζει την ένταξή του, είναι η γνώση της ομιλούμενης γλώσσας στη χώρα υποδοχής. Η έλλειψη

της επαρκούς γνώσης της γλώσσας, καθιστά τους μετανάστες αδύναμους να βρουν και να διατηρήσουν μια δουλειά, να ανταποκριθούν στις ανάγκες των οικογενειών τους και να ενσωματωθούν στις τοπικές κοινότητες, με αποτέλεσμα το χαμηλό βιοτικό επίπεδο, την ανεργία και την περιθωριοποίηση.

 

Στο πλαίσιο του MARLISCO το εκπαιδευτικό υλικό «Μάθε, Νιώσε, Δράσε! Μαζί για θάλασσες χωρίς σκουπίδια» προετοιμάστηκε για να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να παρακινήσει τους ευρωπαίους εκπαιδευτικούς και εκπαιδευόμενους να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων στις θάλασσες και τις ακτές μας. Το υλικό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από εκπαιδευτές στο πλαίσιο της μη-τυπικής και άτυπης εκπαίδευση.
Κανένα εύρημα