chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Ηλεκτρονική Πλατφόρμα για την Εκπαίδευση Ενηλίκων στην Ευρώπη

 
 

Ιστολόγιο

Πίτσες, ταξί και εκπαίδευση ενηλίκων: ανάπτυξη σταδιοδρομιών στον ηλεκτρονικό μας κόσμο

04/12/2018
by Maria Parmakli
Γλώσσα: EL
Document available also in: EN HR CS FR SL HU DE LV IT PL ES

/epale/el/file/adult-learning-and-gig-economyAdult learning and the gig economy

Adult learning and the gig economy

Ο Θεματικός Συντονιστής της EPALE Andrew McCoshan εξετάζει τους λόγους για τους οποίους η μάθηση ενηλίκων πρέπει να μάθει από τις εταιρείες διανομής ταξί και πίτσας που φέρουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε.

Η οικονομία των «gig» είναι ένας νέος τρόπος οργάνωσης της εργασίας. Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες συνδέουν αγοραστές και πωλητές προϊόντων και υπηρεσιών. και τα άτομα μπορούν να πουλήσουν το έργο τους για βραχυπρόθεσμες εργασίες ή έργα - «gigs». Κάποτε, μόνο οι μουσικοί έκαναν τα λεγόμενᨫgigs». Αλλά, η ψηφιακή επανάσταση έχει καταστήσει δυνατές επιχειρήσεις όπως το Uber και το Airbnb, ανοίγοντας ευκαιρίες για μεγαλύτερη αυτοαπασχόληση. Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες παρέχουν ευκαιρίες σε εξειδικευμένους επαγγελματίες όπως σχεδιαστές, συντάκτες, προγραμματιστές και επαγγελματίες του χώρου. Λιγότερο ειδικευμένη αυτοαπασχόληση, όπως η οδήγηση με ταξί ή η παράδοση ποδηλάτων, είναι επίσης δυνατή.

Δεν είναι ακόμα σαφές τι μπορεί να σημαίνει για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας εκτός από το ότι μπορεί να την αλλάξει με μερικούς σημαντικούς τρόπους. Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι δεν υπάρχουν πλέον εγγυήσεις για «εργασία για μια ζωή». Σχεδόν πριν από 25 χρόνια ο Charles Handy δημιούργησε τη φράση «εργασία χαρτοφυλακίου». Ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων από τότε έχει αλλάξει ελάχιστα, αλλά οι στάσεις έχουν αλλάξει:

«Σήμερα, η παροχή συμβουλευτικής ή η αυτοαπασχόληση για πέντε επιχειρήσεις την ίδια στιγμή είναι ένα σήμα τιμής. Δείχνει πόσο πολύτιμο είναι ένα άτομο ... Εργασία στο σπίτι ή σε καφετέριες, ξεκινώντας επιχειρήσεις με ομάδες συμβούλων και ελεύθερων επαγγελματιών που συναντήσατε μόνο online ... δείχνουν "πρωτοβουλία", "δημιουργικότητα" και "προσαρμοστικότητα", οι οποίες είναι πολύ επιθυμητές χαρακτηριστικά στον σημερινό χώρο εργασίας ».

Micha Kaufman – Συνιδρυτής και CEO του Fiverr

Οι ψηφιακές πλατφόρμες ανοίγουν επίσης ευκαιρίες για τους επιχειρηματίες να εισέλθουν στις αγορές πολύ εύκολα και, όπως λέει ο Arun Sundararajan, «επειδή αυτές οι πλατφόρμες παρέχουν επίπεδα εμπιστοσύνης, μάρκας και εμπειρογνωμοσύνης σε ζήτηση, η ανάγκη εξειδίκευσης πριν την πιστοποίηση των παρόχων μειώνεται». Η οικονομία gig μπορεί επίσης να σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις εξοικονομούν πόρους όσον αφορά τα οφέλη, το γραφείο και την κατάρτιση. 

Τα υπέρ και τα κατά

Νέες μορφές απασχόλησης όπως η οικονομία του gig έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Οι επιχειρήσεις εξοικονομούν χρήματα επειδή δεν έχουν πλέον εργατικό δυναμικό πλήρους απασχόλησης για να εκπαιδεύσουν. αλλά πώς εκπαιδεύονται οι άνθρωποι; Μπορείτε να γίνετε online πωλητής του ταλέντου σας με αρκετές από τις δεξιότητες που χρειάζεστε. αλλά αν δεν έχετε πολλές βασικές γνώσεις, πώς θα αναπτυχθούν οι δεξιότητές σας; Ο τρόπος εργασίας σας μπορεί να σας δώσει πολύτιμες δεξιότητες, αλλά πώς μπορείτε να τους επιδείξετε αξιόπιστα;

Πώς θα πρέπει η μάθηση ενηλίκων να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις αυτές; Πολλά από τα θέματα που προέκυψαν από την εμφάνιση της οικονομίας "gig" δεν είναι νέα, αν και η κλίμακα μπορεί να αποδειχθεί διαφορετική εάν αρχίσει να επηρεάζει μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση βρισκόταν πάντοτε σε μειονεκτική θέση όσον αφορά την κατάρτιση σε σύγκριση με άτομα με μόνιμες συμβάσεις: οι μόνιμοι εργαζόμενοι μπορούν, ιδίως στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, να επωφεληθούν από εγκαταστάσεις ανθρώπινου δυναμικού και κατάρτιση. Μεγάλο μέρος της μάθησης στην οικονομία "gig" είναι πιθανόν να μην είναι επίσημη, με τους ανθρώπους να αποκτούν συγκεκριμένες δεξιότητες ή γνώσεις για να προσθέσουν στο χαρτοφυλάκιο αρμοδιοτήτων τους προκειμένου να ολοκληρώσουν επιτυχώς μια εργασία.

Ίσως η μεγαλύτερη ανησυχία μας, ωστόσο, πρέπει να είναι οι χαμηλά καταρτισμένοι. Όπως ένας συγγραφέας αναφέρει:

«Για τους αισιόδοξους, η οικονομία του gig υπόσχεται ένα μέλλον εξουσιοδοτημένων επιχειρηματιών και απεριόριστης καινοτομίας. Για τους αρνητικούς, μαρτυρά ένα δυστοπικό μέλλον των αποκεντρωμένων εργαζομένων που αναζητούν την επόμενη σφήνα τους. "

Τα άτομα με χαμηλή ειδίκευση κάνουν λιγότερη τυπική κατάρτιση από ό, τι τα άτομα με υψηλότερες δεξιότητες. Και το είδος της απασχόλησης που σχετίζεται με την οδήγηση ταξί ή την παράδοση πίτσας ίσως μειώνει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες να κάνει κάποια μορφή επίσημης εκπαίδευσης.

Εκπαίδευση Ενηλίκων: όπως η παράδοση πίτσας!

Τα καλά νέα είναι ότι η μάθηση ενηλίκων έχει καλή εμπειρία αντιμετώπισης τέτοιων ζητημάτων. Αυτή η εμπειρία πρέπει τώρα να εφαρμοστεί στο διαδίκτυο.

Παρόλο που η οικονομία του gig είναι στα αρχικά στάδια της, είναι αρκετά σαφές ότι η μάθηση ενηλίκων πρέπει να χρησιμοποιεί παρόμοιες πλατφόρμες και εργαλεία για να καλύψει τις ανάγκες αυτών των μαθητών.

Ακριβώς όπως αυτές οι πλατφόρμες συνδέουν τους αγοραστές και τους πωλητές πίτσας, τους χρειαζόμαστε να συνδέουν εκπαιδευτές ενηλίκων με μαθητές. Και πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε περιβάλλοντα όπου οι εκπαιδευτές ενηλίκων μπορούν να αναπτύξουν καινοτόμες προσεγγίσεις για την κάλυψη νέων και αναδυόμενων αναγκών.

Τέτοιες προσεγγίσεις δεν είναι φθηνές. Οι επενδύσεις και η συνεργασία με άλλους ενδιαφερόμενους είναι καθοριστικής σημασίας. Αλλά σε άλλο επίπεδο, μπορούμε επίσης να κάνουμε μικρότερα βήματα:

 • Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την ψηφιακή τεχνολογία για να μπορέσουμε οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση και να πάρουν πίστωση για μικρά κομμάτια μάθησης σε χρόνο και τόπο της επιλογής τους.
 • Θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε ηλεκτρονικές ευκαιρίες για τους εργαζόμενους να επικυρώσουν την άτυπη και άτυπη μάθηση: η ψηφιακή τεχνολογία έχει μεγάλες δυνατότητες να υποστηρίξει διαδικασίες επικύρωσης που έχουν εύκολη πρόσβαση και είναι απλές στη χρήση.

 Και πρέπει επίσης να μάθουμε περισσότερα για το πώς οι εργαζόμενοι σε νέες μορφές απασχόλησης μπορούν να αποκτήσουν και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους. Έργα όπως η μελέτη CrowdLearn που διεξάγεται από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Λονδίνου και το Ίδρυμα Oxford Internet Institute και χρηματοδοτούνται από τη Cedefop, θα βοηθήσουν στην παροχή ορισμένων απαντήσεων. Η εκπαίδευση ενηλίκων έχει την ευκαιρία όχι μόνο να προετοιμαστεί για νέες μορφές απασχόλησης αλλά να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν.


Ο Andrew McCoshan έχει εργαστεί στην εκπαίδευση και την κατάρτιση για πάνω από 30 χρόνια. Για περισσότερα από 15 χρόνια έχει πραγματοποιήσει μελέτες και αξιολογήσεις για την ΕΕ και πριν από αυτό ήταν σύμβουλος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Andrew είναι επί του παρόντος ανεξάρτητος ερευνητής και σύμβουλος, ειδικός ECVET για το Ηνωμένο Βασίλειο και ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης στο Κέντρο Εκπαιδευτικών Μειονεκτημάτων στο Πανεπιστήμιο του Dublin City στην Ιρλανδία.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

Εμφάνιση 1 - 10 από 13
 • Εικόνα Ewa Maria Grzesiak
  Barierą w kształtowaniu rynku pracy on-line są nie tylko przeszkody ze strony potencjalnych pracowników (jak np. brak umiejętności cyfrowych), ale również bariery ze strony firm (lepiej żeby pracownik siedział "przy biurku"). Ta mentalność powoli się zmienia, ale jeszcze daleka droga przed nami.
 • Εικόνα Sabīne Šķēle Stepanova
  Lasot rakstu, radās pārdomas par to, vai un kā šadas idejas par veiksmīgas karjeras iespējām mūsdienu tiešsaistes pasaulē ir iespējams realizēt izglītības jomā. 
  Domājot par mūžizglītību un pieaugušo izglītību Latvijā, protams, šis varētu būt lielisks veids, kā ekonomēt laika un finanšu resusrsus cilvēkiem, kuri vēlas izglītoties, bet šādas iespējas ir tikai galvaspilsētā vai lielākajās pilsētās. Piemēram, ar tiešsaistes semināru, lekciju un prezentāciju mateiāliem varētu rīkoties arī tiešsaistē, kas būtiski samazinātu gan finansiālās izmaksas (braukšana ar transportlīdzekļiem), gan arī ceļā pavadītais laiks. No pieredzes saku, ka šāda veida piedāvājums krietni atvieglotu cilvēku izglītošanos ne tikai mūžizglītības kontekstā, bet arī dažādu interešu izglītības un platformu apguvē. Piemēram, ja cilvēks atrodas Apē, bet Līderības un vadības treniņnodarbība, kura ilgst apmēram 3h, norisinās Rīgā, nodarbību skaits 5reizes divu mēnešu garumā, kuras maksā apmēram 500eiro, šādam cilvēkam nešķitīs sasistošas nevis tādēl, ka viņš tās nevarētu atļauties apmeklēt vai intereses trūkuma dēļ, bet tās viņam nešķitīs saistošas lielo izmaksu un laika patēriņa dēļ. 
  Aizvien vairāk šie tiešsaistes mehānismi darbojas privātā biznesa jomā, bet oficiālajā mūžizglītības kontekstā novērojama krietni mazāk. 
  Domāju, ka ar laiku šādas funkcijas ieviesīsies arī izglītības jomā, jo, skatoties uz provincē esošajām problēmām - atrast sertificētus speciālistus (piemēram, fizikas, ķīmijas, matemātikas, tehniskās jaunrades pedagogus, utml.), nodrošināt pedagogaqm pilnas slodzes darbu un atalgojumu, veicinās šādas pārmaiņas, lai tos piesaistītu darbam ko var veikt tiešsaistē. 
  Manuprat, ikviena darba veicējam ir jābūt sava darba profesionālim, kurš neatkarīgi no darba vietas un apjoma, spēj savu darbu plānot un izpildīt atbilstoši saistībām, kuras ir uzņēmies. 
 • Εικόνα Sabīne Šķēle Stepanova
  Lasot rakstu, radās pārdomas par to, vai un kā šadas idejas par veiksmīgas karjeras iespējām mūsdienu tiešsaistes pasaulē ir iespējams realizēt izglītības jomā. 
  Domājot par mūžizglītību un pieaugušo izglītību Latvijā, protams, šis varētu būt lielisks veids, kā ekonomēt laika un finanšu resusrsus cilvēkiem, kuri vēlas izglītoties, bet šādas iespējas ir tikai galvaspilsētā vai lielākajās pilsētās. Piemēram, ar tiešsaistes semināru, lekciju un prezentāciju mateiāliem varētu rīkoties arī tiešsaistē, kas būtiski samazinātu gan finansiālās izmaksas (braukšana ar transportlīdzekļiem), gan arī ceļā pavadītais laiks. No pieredzes saku, ka šāda veida piedāvājums krietni atvieglotu cilvēku izglītošanos ne tikai mūžizglītības kontekstā, bet arī dažādu interešu izglītības un platformu apguvē. Piemēram, ja cilvēks atrodas Apē, bet Līderības un vadības treniņnodarbība, kura ilgst apmēram 3h, norisinās Rīgā, nodarbību skaits 5reizes divu mēnešu garumā, kuras maksā apmēram 500eiro, šādam cilvēkam nešķitīs sasistošas nevis tādēl, ka viņš tās nevarētu atļauties apmeklēt vai intereses trūkuma dēļ, bet tās viņam nešķitīs saistošas lielo izmaksu un laika patēriņa dēļ. 
  Aizvien vairāk šie tiešsaistes mehānismi darbojas privātā biznesa jomā, bet oficiālajā mūžizglītības kontekstā novērojama krietni mazāk. 
  Domāju, ka ar laiku šādas funkcijas ieviesīsies arī izglītības jomā, jo, skatoties uz provincē esošajām problēmām - atrast sertificētus speciālistus (piemēram, fizikas, ķīmijas, matemātikas, tehniskās jaunrades pedagogus, utml.), nodrošināt pedagogaqm pilnas slodzes darbu un atalgojumu, veicinās šādas pārmaiņas, lai tos piesaistītu darbam ko var veikt tiešsaistē. 
  Manuprat, ikviena darba veicējam ir jābūt sava darba profesionālim, kurš neatkarīgi no darba vietas un apjoma, spēj savu darbu plānot un izpildīt atbilstoši saistībām, kuras ir uzņēmies. 

 • Εικόνα Jolanta_ Zastavnaja_
  No vienas puses, darbinieki, kas ilglaicīgi strādā vienā darbavietā un savu darbu veic izcili, savā ziņā tiek uzskatīti par lojālākiem nekā tādi darbinieki, kas maina savas darba vietas bieži. Tas , manuprāt , ir atkarīgs no darba vietas jomas un specifikas, kā arī darbinieka personībai. Mūsdienās mainās prasības pret darba ņēmēju. Kas kādreiz tika uzskatīts par stabilām vērtībām, kas nemainās,  tas mūsdienās 21.gs tiek uzskatīts ,ka pastāvēs, tas , kas mainīsies. Saistībā ar jaunā laikmeta prasībām, darba ņēmēji konkurētspējīgi ir tie, kuri izglītojas, mainās līdzi laikmetam, ir ar daudzpusīgu pieredzi. Kas nebūt neiet roku rokā ar piesaisti vienai darba vietai. 
 • Εικόνα Liene Niedola
  21.gs. darbiniekam ir jābūt elastīgam un jāprot pielāgoties dažādām situācijām, darba vidēm. Uzskatu, ka Latvijā, kā postpadomju valstī vēl ļoti daudz ir dzirdami stereotipi par to, ka vienā darba vietā ir nepieciešams strādāt visu mūžu, ka darba vietas maiņa neko labu neliecina par darba meklētāju, bet es pilnībā nevēlos piekrist šiem stereotipiem, jo 21.gs. ir jomas, kurās darbinieki tiek piesaistīti uz konkrētiem projektiem, tāpat arī ir speciālisti, kuri veic gabaldarbus, strādā paralēli vairākās vietās, bet ne jau tādēļ, lai uzlabotu savu finansiālo stāvokli, bet gan, lai gūtu plašāku pieredzi un būtu augstāk kvalificējams darba tirgū, kur pieredze ir ļoti svarīga.
  Manuprāt, ir jāizskata individuāli iemesli, kādēļ cilvēki ilgstoši nepaliek strādāt vienā konkrētā iestādē. Mēs nevaram skatīties uz to caur padomju laiku prizmas, nepieciešams ir ņemt vērā darba tirgū ienākošo paaudžu īpatnības.
 • Εικόνα Renārs Rapa
  Domāju, ka tas ļoti atkarīgs no nozares, kurā strādā. Pēc personīgās pieredzes strādājot izglītības nozarē un privātajā biznesā tirdzniecības jomā secinu, ka tieši pretēji, tiek novērtēts un godināts cilvēks, kurš ilglaicīgi strādā vienā darba vietā. Ir apguvis visus sīkumus un iedziļinājies niansēs, nevis darbs kaut kā izdarīts.  Man šķiet, ka bieža darba vietas maiņa attiecas uz zemāk kvalificētiem darbiem. Speciālistam vai jebkāda līmeņa vadītājam ir vajadzīgs laiks, lai iestrādātos savā amatā un radītu uzticības sajūtu, būt spēcīgam konkrētā darba vietā. Protams, tas atkarīgs no cilvēka. Ja man būtu jāstrādā vairākās darba vietās, domāju, ka darba kvalitāte, veltītais laiks sagatavojoties arī izdalītos, līdz ar to samazinātos ieguldītais darbs, enerģija katrai darba vietai.
 • Εικόνα Laima Kronberga
  Šī ir pozitīva ievirze gan darba devējiem, gan darba ņēmējiem, jo paver neaptverami plašas iespējas. Mūsdienās tik tiešām ir daudzas profesijas, kurās darbiniekam ir iespējas izpaust savus talantus izmantojot digitālās platformas. Protams, cik lielā mērā cilvēks ir sagatavots šādam darba tirgum ir katra individuāla attieksme un pieredze attiecībā uz mūžizglītības un pašizglītošanās jēdzieniem kā tādiem. Ir neskaitami daudzi onlain kursi par visdažādākajām tēmām dažādās nozarēs. Pat skolotājiem un iestāžu vadītājiem tika sniegta iespēja apgūt kursu “Kompetenču pieeja mācību saturā” 7 nedēļas mācoties tiešsaistē. Arī es esmu izmantojusi šo iespēju, un vērtēju to ļoti pozitīvi.
 • Εικόνα Līga Vecvērdiņa
  Mūsdienas iet uz priekšu, laiks un tehnoloģijas arī turpina iet uz priekšu. Manuprāt, kā darba devējam šī iespēja ir ļoti laba, jo kā jau rakstā tika minēts - nav jāapmāca pilna laika darbinieks, taču vajadzīgais darbs tiek izdarīts. Kā no darba ņēmēja puses man nepatiktu, ka nav šīs stabilitātes sajūtas, kāda ir kad strādā vienā darbā kā pilna laika darbinieks. Taču zinu cilvēkus, kuriem tieši pretēji patīk strādāt dažādās darbavietās un nebūt konkrēti vienā uzņēmumā. Tas ir ļoti atkarīgs no cilvēka rakstura iezīmēm, dzīves interesēm. Šeit vēl ir kurp tiekties, jo lai tas izdodos ir nepieciešama nopietna ideja un programma par savu  kvalifikācijas celšanu tiešsaistē vai kādā citā programmā.
 • Εικόνα Elizabet Dobre
  Érdekes, hogy manapság a felsőoktatási intézmények szépen lassan, de elkezdték átvenni a digitális technológia használatát, vagyis van olyan intézmény, akiknek már nincs szüksége a saját diákjaikkal személyes kontaktra, ehelyett kiküldik az előadásokat  videó formátumban a diákoknak a levetített diaanyagokkal együtt majd a legelső személyes találkozás a vizsgán történik a tanárral (vagy esetleg még akkor sem). Szerintem maga ez a fajta digitalizáció egy felsőoktatási intézmény esetén nem a legelőnyösebb tanulási formát eredményezi.