chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Internetplatform for voksenuddannelsesområdet i Europa

 
 

Immigranter

  • Inklusion af flygtninge og indvandrere i folkeoplysning

    Hvordan inkluderer man flygtninge og indvandrere i de mange gode tilbud, som findes i dansk folkeoplysning? Opdager flygtningene og indvandrerne overhovedet kurserne i aftenskolekataloget? Hvad med sproget og de uskrevne regler? Dette er bare nogle af de spørgsmål, som folkeoplysende skoler og foreninger kan stille sig selv, når de forsøger at nå ud til målgruppen af nytilkomne borgere. Heldigvis er der hjælp at hente i rapporten "Inklusion af flygtninge og indvandrere i folkeoplysning", som Dansk Folkeoplysnings Samråd netop har udgivet. Rapporten identificerer barrierer for inklusion i folkeoplysning og giver konkrete bud på, hvad der virker i praksis.

  • Lær dansk på arabisk

    22-årige Khaled Ksibe fra Syrien underviser med stor succes arabisktalende flygtninge og indvandrere i dansk via YouTube

Som indspark til debatten om voksnes læring og inklusion har Nordisk Netværk for Voksnes Læring (NVL) udgivet et policy brief med titlen "INKLUSION OG VOKSENLÆRING - for aktiv deltagelse i samfund og arbejdsliv". NVL sammenfatter en række faktorer og anbefalinger, der kan være med til at fremme inklusion og integration af voksne på tværs af nordiske lande og sektorer. Skrivelsen er sendt til Nordisk Ministerråd og Embedsmandskomiteen for Uddannelse og Forskning.

ROCKWOOL Fondens forskningsenhed har undersøgt sammenhængen mellem uddannelse og tilknytning til arbejdsmarkedet for flygtninge og familiesammenførte i Danmark.

 

Undersøgelsen peger på, at de som tager en uddannelse har en mindre beskæftigelsesgrad i 3-5 år, hvilket svarer nogenlunde til uddannelsens længde. Men herefter opnår gruppen, som uddanner sig, en højere beskæftigelse en dem som ikke gør. Forskellen i beskæftigelse er størst for kvindelige flygtninge og mindst for familiesammenførte mænd.

I Hunt for Europe - projektet bygger vi en online verden til sproglæring for dansk, tysk, spansk, italiensk, græsk og engelsk. Vi udvikler 3D-miljøer af alle partnerlande, kombinerer det med missioner du skal udføre, og kobler det med talegenkendelse på alle de forskellige sprog, så du verbalt skal talekommunikere dig gennem systemet. Projektet har opnået støtte via Erasmus+ Key Action 2 og koordineres af VIFIN i Vejle. Læs mere om projektet på:

https://youtu.be/iiQIpnb4sDU

Social- og Indenrigsminister Karen Ellemann har netop lanceret regeringens sociale mål: ”10 mål for social mobilitet - fordi alle kan”. De 10 mål skal føre til, at færre skal være socialt udsatte, og flere skal i arbejde, eller være del af 'arbejdsfællesskabet'.

Med mål nummer 10 ønsker regeringen, at flere mennesker uden for ”arbejdsfællesskabet” skal deltage i den frivillige indsats i lokalsamfundet, i sociale fællesskaber og bruge retten til medbestemmelse.

Højskolebladet skriver, at højskolerne var et dominerende tema, da Folketinget tirsdag diskuterede den ny integrationslov. Lovforslaget fokuserer ensidigt på virksomhedsrettede forløb. Det vil dermed umuliggøre de mange vellykkede aftaler om flygtninge, som kommuner har indgået med højskoler.

Vox (nationalt fagorgan for kompetencepolitik, i Norge) har launchet et ‘train-the-trainer’ kursus for sprogundervisere inden for den frivillige sektor.

Initiativet er en reaktion på den store stigning af flygtningeankomster til Norge, og anerkender betydningen af sprogundervisning som en katalysator for integration.  

Af Hanne Pontoppidan
Formand for Uddannelsesforbundet

Der er ingen tvivl om, at et job på en arbejdsplads omgivet af danske kollegaer kan være med til at integrere flygtninge. Men jobbet gør det ikke alene.

Får man ikke et veludviklet sprog, viser erfaringerne, at man anses for mindre begavet og uinteresseret i at blive integreret. Begge dele fører til, at danskere tager afstand. Det virker jo alt andet end fremmende for integrationen.

16 juni 2016
by Christina ANDERSEN
(en)
Torsdag 13 juni 2019, Austria

EPALE-Conference: Citizenship Education in Austria & Europe: Objectives, methods and future prospects

EPALE and National Agency Erasmus+ Education Conference 2019

13 of June 2019 | 11:00–18:00 | SkyDome | Schottenfeldgasse 29 | 1070 Vienna

Adult Education plays a key role in imparting knowledge about democracy, politics, political processes and social structures. The promotion of active citizenship for responsible citizens is an educational policy objective in Europe and an important element for the societal cohesion in a democracy.

Fredag 26 April 2019, Finland

Monikulttuurisen ohjauksen neliapila – tieto, taito, tahto ja tunne

Millaista on ohjaajan työ monimuotoisessa ympäristössä, eri kulttuuritaustaisten asiakkaiden ja oppilaiden parissa? Mitä seikkoja ohjaajan ja asiakkaan erilaiset kulttuuritaustat tuovat ohjausprosessiin? Miten ottaa haastavat kysymykset puheeksi kulttuurisensitiivisessä ohjauksessa? Tietoa, taitoa, tahtoa ja tunnetta päivään tuovat alan tutkijat ja ohjaajat puheenvuoroillaan.

Torsdag 28 marts 2019, Ireland

Annual Social Policy Public Lecture - University College Dublin (UCD)

The School of Social Policy, Social Work & Social Justice at University College Dublin present their Annual Social Policy Public Lecture on the topic of "Poverty and Social Exclusion in the EU".

The lecture is being delivered by Professor Bea Cantillon, Professor of Social Policy & Director of the Herman Deleeck Centre for Social Policy, University of Antwerp.

Tirsdag 26 marts 2019, Sweden

Stockholm: Agenda 2030 och de globala målen på lätt svenska

En inspirerande heldag med föreläsningar och workshoppar. Tillsammans tar vi fram material om Agenda 2030 på lätt svenska!

Välkommen till en dag med föreläsningar om språkets betydelse för inkludering i samhället och som verktyg för att förstå vår tids globala utmaningar. Förutom näringsrik påfyllning och ny kunskap sätter vi oss ner och arbetar gemensamt med övningar och texter om globala målen och Agenda 2030 för att anpassa dem till lätt svenska och göra dem tillgängliga för fler.

Fredag 26 April 2019, Germany

Netzwerktreffen: Flüchtlingsarbeit und Ehrenamt

Migration ist und bleibt ein Thema – in Deutschland und in der gesamten Europäischen Union. Diesem Thema widmet sich das Erasmus+ Projekt CaseWORK in Kooperation mit vier weiteren EU-Ländern. Füe ein erstes Kennenlernen und die Vorstellung aktueller Projektergebnisse, lädt CaseWORK jetzt zu einem ersten Netzwerktreffen im April ein.

Fredag 12 April 2019, Germany

Tag der Weiterbildung: "Denkst Du’s noch oder lebst Du’s schon?"

Unter dem Titel „Denkst Du’s noch oder lebst Du’s schon?“ widmet sich der 6. Tag der Weiterbildung der Universität Tübingen der zunehmenden Heterogenität der Gesellschaft als Basis der Zukunft. Die Veranstaltung bietet bewusst Raum und Zeit für kritische Reflexion sowie anregende Diskussionen und zeigt konkrete Ansatzpunkte zur Leitfrage auf.

Fredag 22 marts 2019, Malta

Learner Centred Education (LCE) as a tool for social change in Adult Education programmes for migrants: a European comparative study

The IMAESC (International Masters in Adult Education for Social Change) Consortium is cordially inviting you to attend the concluding seminar of the research project Evaluating Learner Centred Education (LCE) as a tool for social change in Adult Education programmes for migrants: a European comparative study.
 
This will be held on Friday 22nd of March 2019 (17:00hrs – 20:00hrs) at Lecture Theatre 1 (LT1), Msida Campus, University of Malta.
 

Hvor stor tiltro har vi til fremtiden generelt, og hvad vil der ske, når en stigende automatisering samt digitalisering ændrer arbejdsmarkedet? Hvordan skal vi forholde os til en ny digital virkelighed og tilpasse voksenuddannelsessystemet hertil, så det forbereder til arbejdsmarkedet? Hvad vil især kendetegne livslang uddannelse til et fremtidigt arbejdsmarked? Og hvordan kan udsatte unge voksne fastholdes i uddannelsessystemet? Disse spørgsmål blev bl.a.

DOF´s medlemdsblad Spektrum nr 13 har netop ramt postkasserne rundt i landet. I dette nummer kan du finde inspiration til, hvordan digitale værktøjer kan bruges til at markedsføre din skoles aktiviteter. Du kan også læse om Rytmisk Centers ambitiøse projekt for at tiltrække flere indvandrere på holdene eller et portræt af Lautrupgaard Musikfabrik og en indbydelse til samarbejde med højskolerne.

Med finansiering fra Industriens Fond, har Aarhus Kommune iværksat et projekt med titlen Talent programme Aarhus, som har til formål at fremme integrationsindsatsen ved at udvælge de 50 mest motiverede og talentfulde blandt nytilkomne flygtninge til deltagelse i et specialdesignet talentforløb, hvor der er fokus på job som katalysator for at opnå selvforsørgelse og integration i Aarhus Kommune.

Flere ministerier er gået sammen om at tilbyde en fælles indgang til information om afklaring og opkvalificering af flygtninge.

Flygtninges vej til job kan blive lettere, hvis de hurtigt får afklaret deres kompetencer og kvalifikationer og om nødvendigt får et tilbud om uddannelse. Derfor er flere ministerier nu gået sammen om at tilbyde alle, der arbejder med integration, et let overblik over mulighederne for afklaring og opkvalificering. 

Uddannelses- og forskningsministeren afgiver hvert år en beretning til Folketinget om vurdering og anerkendelse af udenlandske uddannelseskvalifikationer m.v.

Beretningen beskriver det seneste års udvikling inden for vurdering og anerkendelse af udenlandske kvalifikationer i forhold til såvel uddannelsessystemet som arbejdsmarkedet.

Beretningen giver tal og tendenser for:

  • Vurderinger af udenlandske uddannelser
  • Kvalifikationsnævnets behandling af klagesager om merit m.v.
  • Afgørelser om autorisation inden for lovregulerede erhverv.

Højskoler og amatørteatre, daghøjskoler og kulturhuse, foreninger og aftenskoler. Hver på deres måde tilbyder de undervisning og fællesskab for flygtninge. 12 af dem er med i kataloget, der er udgivet af ”Folkeoplysning for Flygtninge”.

Læs om Iraks uddannelsessystem, og hvordan irakiske uddannelser vurderes i forhold til det danske uddannelsessystem.

Styrelsen for Videregående Uddannelser giver i dette faktahæfte en introduktion til Iraks uddannelsessystem og styrelsens vurderinger af irakiske uddannelser.

Formålet er, at vejledere m.fl. kan få en forståelse af landets uddannelsessystem som grundlag for samtaler med borgere fra Irak om uddannelse og arbejde i Danmark.

Ingen matchende resultater