chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Електронна платформа за учене на възрастни в Европа

 
 

Социално приобщаване

Резултати от европейския проект "Еразмус +" Math-GAMES за мотивационно обучение в областта на математическото основно образование Този иновативен учебен материал е предназначен за всички преподаватели, които са активни в областта на основното образование (особено в областта на аритметичното обучение). Фокусът е върху използването на игри за преподаване на отделни теми от математическото основно образование с повече мотивация.

Как да накараш едно дете, което е застрашено от отпадане от училище, да остане в класната стая? Например, като му предложиш да научи мама да чете. Защото тя също не може. И е на 30 години.

Заниманията са част от един от най-скъпите проекти по оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ – „Твоят час“, чиято обща стойност е 140 милиона лева.

Източник: https://clubz.bg/56251-az_ucha_mama_da_chete

В края на 2016 година, в Народна библиотека „Иван Вазов“ стартира проект „В обувките на другия“, който се реализира с подкрепата на Фондация „Глоб@лни библиотеки – България” в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот”, сесия 2 (в изпълнение на договор РД11-00-115/24.06. 2016 г. с Министерство на културата).

Комитетът по наблюдение на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ одобри три нови схеми в подкрепа на реформите в трудовата експертиза и деинституционализацията на децата и възрастните. На 29 септември се проведе шесто извънредно заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020 г. При откриването на заседанието министър Русинова обяви, че за първи път за последните години се отчита спад на безработицата в страната, която е под средното европейското ниво – 7.4%.

Общинско предприятие „Чистота" в Пловдив изпраща на училище 52-ма свои служители без образование. Това се случва благодарение на съвместната идея на директорката на СУ „Пейо Яворов" Сашка Кръстева, шефа на ОП „Чистота" Иван Стоянов и синдикалните организации КТ „Подкрепа", КНСБ и НРС „Заедно", които са намерили желаещите да продължат образованието си сметосъбирачи и метачки. Няколко от тях дори имат завършен осми клас и са заявили амбиция да вземат дипломи и за средно образование .

- Г-жо Димитрова, по данни на НСИ в края на второто тримесечие 60% от безработните са без препитание повече от година. Как си обяснявате този висок дял?

Европейската комисия започна събирането на идеи, като част от проекта „Нов разказ за Европа“.
Европейската Комисия дава старт на обществена онлайн консултация относно нова инициатива, наречена „Европейски стълб на социалните права“

Над 2 500 души у нас се обучават всяка година в петте българо-германски центъра за професионално обучение в страната. Средно над половината от тях си намират работа, съобщи БНТ. Петте центъра са в Стара Загора, Плевен, Пазарджик, Царево и Смолян. И един конкретен пример как работят те. Камелия Беркова от Стара Загора е завършила обучението си в центъра в града. Това й е помогнало да си намери работа. Завършила е два курса – за компютърна графика и за младежи в риск. Получавала е храна и дневни средства. „Убедена съм, че курсът за професионално ориентиране, който изкарах, ми помогна доста.

Агенцията по заетостта стартира схема „Обучения и заетост“ за безработни лица на възраст над 29 години. От 25 март 2016 г. в бюрата по труда в цялата страна всеки работодател /от реалния сектор и търговски дружества с общинско участие в капитала или чрез граждански дружества по Закона за задълженията и договорите /съгл. чл. 51, ал. 2 от Закона за общинската собственост/ може да заяви своите потребности за наемането на работници по схемата.