chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Електронна платформа за учене на възрастни в Европа

 
 

Политики

Брюксел, 20 ноември 2017 г.

Автор: Европейска комисия

 

След успеха на миналогодишната инициатива Европейската комисия организира втора Европейска седмица на професионалните умения от 20 до 24 ноември 2017 г.

Министерството на образованието и науката организира третото издание на Национални дни за учене през целия живот. Те ще се проведат в гр. Русе от 4 до 6 октомври 2017 г.  Тази инициатива е част от общоевропейските усилия за изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни, както и за изпълнението на Националната стратегия за учене през целия живот за периода 2014 – 2020 година.

Координационният съвет на Националната платформа „Обединени за ученето на възрастни“ проведе своята редовна пролетна работна среща, на която бяха определени основните дейности на заинтересованите страни до края на 2017 г.

Срещата се проведе на 30 и 31 март 2017 г. в хотел „Премиер“, разположен в центъра на град Велико Търново. Членовете на Съвета имаха възможност да си припомнят важната роля на старата столица за независимостта, парламентаризма, просветата и културата в историческото развитие на България.

На 5-ти януари Европейската комисия публикува доклад за оценяване на инвестициите по Европейския социален фонд (ESF) през периода 2007-2013 г., с доклади за всяка държава членка.

Докладът показа, че до края на 2014 г. най-малко 9.4 милиона европейски граждани са намерили работа с подкрепата на Европейския социален фонд. 8.7 милиона са получили квалификация или сертификат. Други положителни резултати, като по-високи нива на уменията, са получили 13.7 милиона участници.

На 22 и 24 юни 2016 г. бяха създадени областни координационни групи за учене през целия живот в Пазарджик и Бургас. В изпълнение на Работната програма на националния координатор за учене на възрастни за 2016 г. сформирането на областните координационни механизми се осъществи на специално организирани кръгли маси с участието на представители на заинтересованите страни от съответните области.

На 15 и 17 юни 2016 г. бяха създадени първите областни координационни групи за учене през целия живот. Сформирането на групите се състоя на специално организирани кръгли маси, проведени в гр. Габрово и гр. Русе.

Кръглата маса в гр. Габрово беше модерирана от г-жа Ралица Манолова от Областна администрация Габрово, която изпълнява функциите на областен координатор за учене на възрастни, а втората кръгла маса в гр. Русе, се водеше от областния координатор за учене на възрастни г-н Димитър Райнов – началник на РИО на МОН в Русе.