chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Електронна платформа за учене на възрастни в Европа

 
 

Национални политики и финансиране

 

25/05/2017

Акредитационният съвет на Националната агенция по оценяване и акредитация (НАОА) взе решение да бъде разкрит Технически колеж по енергетика и електроника към Технически университет – София в Казанлък.

Предстои и Министерството на образованието и науката да вземе свое решение за създаването на новото учебно заведение.

С разкриването на колежа Община Казанлък ще отговари на потребностите на пазара на труда, бизнеса и младите хора не само в региона, но и в цялата страна. 

Българският фонд за жените кани учители на обучение за превенция и работа с ученици на тема „Домашно насилие“

Българският фонд за жените организира двудневни обучения за учители на ученици от 1-ви до 12-ти клас от София, Стара Загора и Плевен. Целта на семинеарите е да развият и обогатят знанията на учителите по теми като полови стереотипи, дискриминация и неравнопоставеност на половете, с фокус върху работа с ученици за превенция и противодействие на домашното насилие, разпознаването му и търсене и получаване на защита за деца, свидетели или пострадали от агресия в дома си.

Координационният съвет на Националната платформа „Обединени за ученето на възрастни“ проведе своята редовна пролетна работна среща, на която бяха определени основните дейности на заинтересованите страни до края на 2017 г.

Срещата се проведе на 30 и 31 март 2017 г. в хотел „Премиер“, разположен в центъра на град Велико Търново. Членовете на Съвета имаха възможност да си припомнят важната роля на старата столица за независимостта, парламентаризма, просветата и културата в историческото развитие на България.

На 20 декември 2016 г. ще се състои Годишната работна среща на Националната координационна група за учене през целия живот. Консултативният орган ще обсъди резултатите от изпълнението на държавната политика за учене през целия живот през 2016 г. и ще очертае следващите действия, които трябва да бъдат предприети през 2017 г.

В българското уеб пространство вече работи уеб-базирана база данни с образователните възможности в България, която улеснява потребителите в избора им на следдипломна квалификация. Проектът е реализиран по европейската програма „Учене през целия живот“, благодарение на Сирма Солюшънс и АдминСофт.

Диплома за учител вече ще може да се взема и след завършване на дистанционна форма на обучение за специалисти, завършили друго висше. Това предвижда Наредбата за държавните изисквания за придобиване на професионална квалификация „ учител", която беше приета вчера от Министерския съвет.

Работодатели, които имат потребност от работна сила с професионална квалификация, необходима за конкретната им стопанска дейност, вече могат да подават заявки в бюрата по труда. Тази възможност се реализира по реда на чл. 63 от Закона за насърчаване на заетостта и се финансира със средства от Държавния бюджет в рамките на Националния план за действие по заетостта за 2016 г. (НПДЗ`2016).

Г-жо Везиева, преди дни бяхте сред гостите на Националните дни на ученето през целия живот в Бургас. В момента страната ни е на едно от последните места в ЕС по учене през целия живот. Къде виждате пътя това да се промени?

Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014 – 2020” (ОП НОИР) открива процедура за изграждане на практически пътища за въвеждане и прилагане на основните принципи и характеристики на Европейската система за натрупване и трансфер на кредити в професионалното образование и обучение (ECVET). Системата е инструмент за прозрачност, който отчита индивидуалните потребности на обучаваните и постигнатите резултати от ученето.