chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Електронна платформа за учене на възрастни в Европа

 
 

Европейски политики проекти и финансиране

Българският фонд за жените кани учители на обучение за превенция и работа с ученици на тема „Домашно насилие“

Българският фонд за жените организира двудневни обучения за учители на ученици от 1-ви до 12-ти клас от София, Стара Загора и Плевен. Целта на семинеарите е да развият и обогатят знанията на учителите по теми като полови стереотипи, дискриминация и неравнопоставеност на половете, с фокус върху работа с ученици за превенция и противодействие на домашното насилие, разпознаването му и търсене и получаване на защита за деца, свидетели или пострадали от агресия в дома си.

С 50 млн. лв. обучават работници на дигитални умения и чужди езици

 

Фирми ще могат да обучават служителите си на дигитални умения и чужди езици по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР). Процедурата “Обучения за заети лица” е разделена на два компонента, а общият бюджет за тях е 50 млн. лв. През миналата седмица управляващият орган обяви старта за подбор на проекти с краен срок 17,30 ч на 30 юни, а документи могат да се подават единствено по електронен път. По първия компонент са предвидени 10 млн. лв. От тях 8,5 млн.

Европейската комисия стартира ново онлайн проучване относно влиянието, което международната мобилност и програмите за сътрудничество имат върху образованието, обучението, младежта и спорта.

На 28.03.2017 г. се проведе първата работна среща по съвместен проект на Министерството на образованието и науката и Cedefop, с участието на представители на МТСП, БСК, НАПОО, Института за пазарна икономика, БАН, Industry Watch Ltd, Global Metrics Ltd и др. партньори, включени в националния координационен съвет за изпълнение на проект „Системи за управление на предвиждането на умения и съответствието с нуждите на пазара на труда в ЕС: Оценка за България”.

Възможности за финансиране на обучение в строителство, туризъм и производство

От 5 януари до 7 март по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" се приемат проекти по процедурата "Гъвкави възможности за заетост и обучения в предприятия с променлив интензитет на дейността". Тя е предназначена за фирми от производството, строителството и туристическия сектор, като цели да им помогне да повишат уменията на неактивни безработни хора, които да привлекат в своите сектори, за да се преодолее проблемът с недостига на кадри.

След като учи банково, застрахователно и осигурително дело в университета, Теодора Добрева се оказва на нискоквалифицирани и нископлатени длъжности в области, които не представляват интерес за нея.

Европейската комисия стартира Европейския корпус за солидарност. Младите хора на възраст между 18 и 30 години разполагат с нови възможности да дадат важен принос за обществото в ЕС и да придобият ценен опит и умения в началото на кариерата си. Комисията представя и поредица от мерки за насърчаване на младежката заетост, подобряване и модернизиране на образованието, повече инвестиции в уменията на младите хора и повече възможности за учене и обучение в чужбина чрез:

Европейската комисия (ЕК) организира за първи път Европейска седмица на професионалните умения, чиято цел е да вдъхнови хората да открият и използват своя талант чрез професионално обучение . Инициативата се състоя в периода 05 - 09.12. 2016 г. Тя включи мероприятия в Брюксел и различни паралелни дейности в останалите държави членки и кандидат-членки на национално, регионално и местно ниво.

Вчера, 5 декември 2016 г. в Брюксел, Белгия официално се откри Европейската седмица на професионалните умения.

По време на Седмицата паралелно ще се провеждат прояви на европейско, национално, регионално и местно равнище, както и в другите държави участнички.

Професионалното образование и обучението за възрастни хора е новият акцент на „ Еразъм +". Това обяви вицепремиерът и министър на образованието и науката  Меглена Кунева на форум по Програмата. За 2017 г. е предвиден с 14% по-висок бюджет. Тази година той е 27,4 млн. евро. Увеличението за професионалното образование и ученето през целия живот е най-голямо - с около 40 - 45%. „ Еразъм +" е сред популярните програми на ЕС. Тя има за цел да подобри уменията и пригодността за заетост, да модернизира образованието , обучението и работата с младежта.