chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Електронна платформа за учене на възрастни в Европа

 
 

Европейски политики, проекти и финансиране

Проекти за мобилност на персонала в сферата на образованието на възрастни по Програма „Еразъм+”

Краен срок за подаване на предложенията – 02 февруари 2017г.

По поканата за подаване на предложения по дейност „Мобилност” в областта на образованието за възрастни ще бъде отпускана финансова подкрепа за проекти за мобилност на персонала работещ в тази сфера. 

Потенциалните бенефициенти по дейност „Мобилност”, сектор „Образование за възрастни”, съгласно Ръководството по Програма „Еразъм+“ (английска версия), могат да бъдат :

Целта на процедурата „Специфични обучения“ се основава на нуждата от удовлетворяване на потребностите на пазара на труда в някои от най-динамично развиващите се и конкурентни сектори на българската икономика. Фокусът е върху преодоляване на несъответствието между качеството на образование и количеството завършващи специалисти и нуждите на компаниите от секторите, основаващи се на знанията, високите технологии и ИКТ и преработвателната промишленост с по-висока добавена стойност на труда.

14.10. 2017 г.

 

Изпълнителната Агенция за образование, аудиовизия и култура (EACEA) към Европейската комисия обяви, че е открита нова покана за представяне на предложения в рамките на програма Еразъм+, Ключова дейност 3 – Подкрепа за реформиране на политиката - „Съвместни квалификации в професионалното образование и обучение (ПОО)”.

Общите цели на поканата са:

Бащи и синове рамо до рамо в Гимназията по строителство и архитектура

Родители се квалифицират заедно със своите деца в курсове и обучения, предлагани от Професионалната гимназия по строителство и архитектура в Пазарджик.

Европейската комисия отправя покана към всички да дадат своя принос за формиране на бъдещето на програма Еразъм+, като споделят своите мисли и идеи на Онлайн мястото за срещи на Еразъм+ поколението.

Министерството на образованието и науката организира третото издание на Национални дни за учене през целия живот. Те ще се проведат в гр. Русе от 4 до 6 октомври 2017 г.  Тази инициатива е част от общоевропейските усилия за изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни, както и за изпълнението на Националната стратегия за учене през целия живот за периода 2014 – 2020 година.

Замисълът за създаване на процедурата „Специфични обучения“ се основава на нуждата от удовлетворяване на потребностите на пазара на труда в някои от най-динамично развиващите се и конкурентни сектори на българската икономика. Фокусът е върху преодоляване на несъответствието между качеството на образование и количеството завършващи специалисти и нуждите на компаниите от секторите, основаващи се на знанията, високите технологии и ИКТ и преработвателната промишленост с по-висока добавена стойност на труда.

Основната цел на процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ е свързана с подготовка на лица, желаещи да развиват собствен бизнес, вкл. безработни и работещи, за планиране и стартиране на самостоятелна стопанска дейност и самонаемане.

Европейската комисия обяви, че наградата за „Професионално обучение в микро, малки и средни предприятия в различните стадии на кариерата“ е отворена за кандидатстване до 27 септември 2017 година.

Дата: 13.07.2017 г.

Автор: Виктория Бицова, Фондация „Глобални библиотеки – България“

 

Фондация „Глобални библиотеки – България“ изпълнява проект Е-skills for E-inclusion, чиято основна цел е разработване на обучителна програма по компютърна грамотност за уязвими групи с цел улесняване на достъпа им до пазара на труда. Проектът се изпълнява в партньорство с още 5 организации от Северна Ирландия, Испания, Италия и Румъния и е финансиран със средства от Европейската програма Еразъм+.