chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Електронна платформа за учене на възрастни в Европа

 
 

Ресурси

Образование и обучение за възрастни в Европа: Програми за усъвършенстване на основни умения

Език: BG

Публикувано от Dimitar Enchev

ВЪВЕДЕНИЕ

Този преглед на основното образование за възрастни и програми за основни умения под формата на 35 описания на системите, които обхващат 32 страни (всички държави членки на ЕС (1), както и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Турция). Неговата основна цел е да се подкрепят взаимното разбирателство и диалог между страните.

Документът е изготвен въз основа на самостоятелно събиране на данни от „Евридика“, което се проведе през април и май 2014 г., в учебната  2013/14 година като основен посочен период (2). Събирането на данни обхваща редица области, свързани с възможностите за обучение на възрастни хора с ниски основни умения или ниско ниво, или без квалификация. Една от областите на изследване е наличието на мащабни програми, предназначени за подпомагане на възрастни в придобиването на основни умения (по-специално на уменията за езикова и математическа грамотност, информационни и комуникационни технологии – ИКТ). Като мащабни програми бяха определени тези, които се използват в цялата страна или в голяма географска област и са били предназначени да се прилагат дългосрочно с очакване финансирането да продължи в продължение на няколко последователни години. Въз основа на това определение страните бяха помолени да попълнят подробни въпросници, за да се предостави съответната информация. Освен това при събирането на данни също са включени въпроси за политическите ангажименти, свързани с грамотността на възрастните и основни умения в страните членки на „Евридика“. Следващите по-долу описания на отделните държави се основават на тези елементи.

В допълнение към описанията на отделните държави информацията, събрана от мрежата „Евридика“ беше използвана като основа за сравнителен доклад „Образование и обучение на възрастни в Европа: Разширяване на възможностите за обучение” (Европейска комисия/EACEA/Евридика, 2015 г.). Описанията на страните допълват сравнителния анализ, особено информацията относно програмите за основни умения.

(1) Белгия е обхваната в три отделни описания, съответстващи на трите общности на Белгия. Обединеното кралство е представено в две описания, едно, обхващащо Англия, Уелс и Северна Ирландия, и друго, обхващащо Шотландия.
(2) Националните статистически данни за участниците в програмата често имат различни справочни периоди. Точната справочна година на статистически данни (ако има налични данни) 

Автор(и) на ресурса: 
Европейска комисия/EACEA/Евридика, 2015., Издателска служба на Европейския съюз - Люксембург
ISBN: 
978-92-9201-769-9
Дата на публикуване:
сряда, 23 Декември, 2015
Вид ресурс: 
Национални документи и политики
Държава:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn