chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Електронна платформа за учене на възрастни в Европа

 
 

Отдел с новини

Повече от 1200 продължително безработни се запознаха с изграждането на личен професионален проект

07/09/2018
Език: BG

Изграждане на личен професионален проект бе един от акцентите по време на проведените от бюрата по труда в страната 72 срещи с продължително безработни лица през лятото. Повече от 1200 търсещи работа от различни възрасти се включиха в различни дискусии за професионалното ориентиране, планирането на кариерата, професионалните алтернативи, възможностите на пазара на труда за реализиране на целите, запознаването с основните начини и техники за общуване и др.

Продължително безработните, включили се в срещите, получиха от кариерните консултанти и трудовите посредници множество практически съвети как да планират в личен план един успешен професионален проект и как да преодолеят трудностите, пред които се изправят. В индивидуални и групови консултации те бяха подпомогнати в набелязване стъпките за постигане на целите си за трудова реализация и избора си на работеща стратегия. Експертите обърнаха особено внимание на усъвършенстване на уменията за общуване – различната тежест и аспекти на вербалната и невербалната комуникация.

Представена бе информация за посредничеството по информиране и наемане на работа на свободния пазар и по програми и мерки за насърчаване на заетостта. Експертите от бюрата по труда обърнаха внимание на ролята на Споразумението за интеграция в заетост като един от ефективните инструменти за подпомагане и решаване на проблемите, препятстващи започването на работа. Услугата „Ателие за търсене на работа” също бе във фокуса на дискусиите, свързани с възможностите за придобиване на знания и умения, необходими в процеса на търсене на работа. Особен бе интересът на участниците в срещите към професионалното ориентиране и обучение в помощ на безработните лица.

Конкретните стъпки за преодоляване състоянието на продължителна безработица експертите очертаха чрез актуалните към момента програми и мерки, финансирани от държавния бюджет, както и чрез възможностите за участие в схемите по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, които са в процес на изпълнение. По-конкретно бе обърнато внимание на мерките за насърчаване на териториалната мобилност и условията за ползване на субсидията, целта и обхвата на Програма за обучение и заетост на продължително безработни лица по Закона за насърчаване на заетостта, проект „Работа” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и заявените по него от работодатели работни места, професионалните обучения, които предоставя Държавно предприятие „Българо-германски център за професионално обучение”, възможностите за трудова мобилност в ЕС с помощта на EURES мрежата и др.  

Източник: Агенция по заетостта

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on LinkedIn