chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Електронна платформа за учене на възрастни в Европа

 
 

Отдел с новини

Европейският социален фонд (ESF) помогна на почти 10 милиона европейци да намерят работа в периода 2007 - 2014 година

12/01/2017
Език: BG

На 5-ти януари Европейската комисия публикува доклад за оценяване на инвестициите по Европейския социален фонд (ESF) през периода 2007-2013 г., с доклади за всяка държава членка.

Докладът показа, че до края на 2014 г. най-малко 9.4 милиона европейски граждани са намерили работа с подкрепата на Европейския социален фонд. 8.7 милиона са получили квалификация или сертификат. Други положителни резултати, като по-високи нива на уменията, са получили 13.7 милиона участници.

Според оценяването, между 2007 и 2014 г. ESF е осигурил важна подкрепа за осъществяване на национални и европейски приоритети за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж, включващ целите на Европа 2020 и специфичните препоръки към държавите в рамките на Европейския семестър.

Мариане Тисен, комисар за Заетост, социални дейности, умения и трудова мобилност каза: „Днешното оценяване доказа, че Европейският социален фонд реално прави разлика между живота на европейците. Той е основният ни инструмент за инвестиране в човешки капитал. Благодарение на европейската подкрепа милиони хора намериха работа, повишиха своите умения или намериха изход от бедността и социалното изключване. Той е висша проява на солидарност.“

Участниците в дейности по ESF са разпределени поравно между:

неактивните (36%),

заетите (33%),

безработните (30%).

Ключовите целеви групи включват:

нискоквалифицираните (40%),

младежите (30%)

хората в неравностойно положение (най-малко 21%).

Жените са 51.2 милиона от всички участващи.

Държавите членки ползват значителни допълнителни финансови ресурси по ESF, насочени към заетост и решаване на социални предизвикателства, за достигане до хора и въвеждане на политики, които в противен случай трудно биха намерили финансова подкрепа.

Например:

ESF осигурява повече от 70% от ресурсите на Активните политики на пазара на труда в България, Естония, Гърция, Латвия, Литва, Малта, Румъния и Словакия 

ESF осигурява повече от 5% от разходите за образование и обучение в Португалия и Чешката Република

ESF доведе до нови начини за съвместна работа на заинтересованите страни 

ESF подкрепи иновациите на местно и регионално ниво, които след това бяха интегрирани на национално ниво.  

Европейският социален фонд изигра важна роля в подкрепа на модернизацията на обществените услуги по заетостта и на други институции, отговорни за активните действия на пазара на труда. В по-слаборазвитите региони ESF подкрепи реформите в образователната, юридическата и общата публична администрация. По този начин той даде положителен импулс на бизнес средата и създаде по-приобщаващи общности.

ESF имаше положително влияние и върху БВП на EU28 (нарастване от 0.25%) и производителността, в зависимост от макроикономическите симулации.

И накрая, докладът изяснява ролята на ESF за смекчаване на негативните ефекти от кризата. Благодарение на гъвкавостта си той можеше лесно и бързо да отговори на възникващите предизвикателства чрез пренасочване на действия към такива, по-малко засегнати от кризата.

 

Източник: http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=en&catId=89&newsId=2684&furtherNews=yes

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on LinkedIn