chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Електронна платформа за учене на възрастни в Европа

 
 

Отдел с новини

Актуално състояние и тенденции за развитие на ПОО в перспективата на УЦЖ

20/11/2015
Език: BG

На 2 и 3 ноември 2015 г. по време на семинар, проведен в гр. Брюксел, Белгия, бяха представени основните резултати от проведено емпирично изследване в 28 държави-членки на Европейския съюз (ЕС), посветено на актуалното състояние и перспективите за развитие на “Higher VET”, в който кандидатите за обучение могат участват след придобито средно образование. Най-често такова обучение развива професионални компетентности и академични знания за квалификации на пето ниво по Европейската квалификационна рамка.

В национален контекст този вид обучение кореспондира с обучението по професии от четвърта степен на професионална квалификация, което се предоставя от професионалните колежи сред придобито средно образование.

В националната система за ПОО най-голям е броят на професиите с четвърта СПК, които принадлежат към сферата на изкуствата, следвани от услуги за личността и обществена сигурност и безопасност. Някои от основните изводи от проучването са:

  • Все още няма ясна дефиниция за “Higher VET”. В някои европейски държави неговият обхват включва ПОО след средно образование, в други държави такъв вид обучение се предлага от институции в системата на висшето образование, а в трети държави, се възприема като част от обучението на възрастни;
  • Във формалната система на ПОО най-често това са квалификации на ниво 5 по ЕКР.
  • В повечето страни по-голяма част от квалификациите се отнасят към ниво 5 по ЕКР, но има и квалификации, които се свързват с нива 6 до 8 по ЕКР
  • В една трета от държавите-членки на ЕС квалификациите, за които се предоставя обучение в обхвата на “Higher VET” включват съкратен цикъл на обучение във висшето образование.

На въпроса защо е важно обучението в изследвания сектор, може да се каже, че причините са две:

  • квалификациите на пето ниво по ЕКР дават добри възможности за професионална реализация;
  • пазарът на труда насърчава развитието на краткосрочни програми за обучение, които са в голяма степен са ориентирани към усвояване на специфични професионални компетентности.

Източник:НАПОО

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on LinkedIn
This article doesn't have any comments yet.