chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Електронна платформа за учене на възрастни в Европа

 
 

Блог

Валидиране на компетенции от сферата на доброволчеството – на основата на Европейската квалификационна рамка

17/06/2016
by Georgi Ninov
Език: BG
Document available also in: DE EN ES PT IT FI

 

"Организиране на дни на доброволчеството в града", "Даване на уроци по танци в старчески дом", "Да помогнем на децата да се научат да четат и да практикуват четене в следобедните часове", "Управляване на младежки спортен отбор" - това са четири примера за доброволчество – типична област на неформалното обучение. Като цяло, доброволците придобиват нови умения или развиват съществуващи такива посредством доброволческите дейности, в които участват. Фокусът на проекта „Destination eValidation“ е върху развитието на онлайн инструмент за валидиране на доброволческите компетенции.

Проектът започна през октомври 2014 г. и се финансира в рамките на програма Еразъм+.

Консорциумът се състои от девет партньора (Германия, България, Финландия, Великобритания, Италия, Португалия, Румъния, Испания и Турция), които работят ръка за ръка за постигане на целите.

 

Визуализиране на компетенциите, придобити чрез доброволческа дейност, с помощта на онлайн инструмент

Чрез доброволчеството се придобиват или развиват компетенции, но често доброволците не осъзнават това. Липсва и признаване на тези компетенции от страна на пазара на труда. Следователно основната цел на проекта е развитието на онлайн инструмент, който дава възможност на доброволците да осъзнават, да документират и да визуализират компетенциите, които са придобили.

Специалното за проекта е, че визуализацията на компетенциите е свързана с Европейската квалификационна рамка (ЕКР), и съответно – с Националната квалификационна рамка (НКР) на всяка участваща страна партньор. Това е принос за по-нататъшното развитие на единно Европейско образователно пространство.

Онлайн инструментът не само позволява визуализиране на компетенциите, придобити чрез доброволческа дейност, но също така дава на потребителите обратна връзка за това в кое ниво на Националната квалификационна рамка се намира той/тя. Тази информация е от значение за определянето на индивидуалните възможности за по-нататъшно образование или квалификация. Бъдещите работодатели също ще получат информация за уменията на доброволците.

 

Отправна точка: Национална и Европейска квалификационна рамка

Първата стъпка бе изготвяне на структурен анализ на Националните квалификационни рамки на всяка страна партньор и връзката им с Европейската квалификационна рамка. Въз основа на това бе разработена матрица, като се отчитат и ключовите компетенции за учене през целия живот. Въз основа на това, консорциумът разработи:

1. Въпроси, провокиращи размисъл, които трябва да мотивират доброволците към обмисляне на собствените им умения, към конкретизирането им и към това как тези умения могат да помогнат в личния и професионалния им живот. Въпросите, провокиращи размисъл са свързани с ключовите компетентности.

2. Въпроси, с които да се определи нивото на компетентност по отношение на Европейската квалификационна рамка.

3. Твърдения, които са адаптирани към конкретно ниво на Европейската квалификационна рамка. Чрез самостоятелно оценяване и партньорска оценка може да бъде описано и показано как и до каква степен е постигнато дадено ниво на компетентност.

 

Придобиване на сертификат чрез въпроси, провокиращи размисъл, самостоятелна и партньорска оценка

Развитието на процесите доведе до създаването на онлайн инструмент. Онлайн инструментът се състои от четири стъпки, които взаимно се надграждат. На първо място, потребителят описва възможно най-подробно и чрез добавяне на подходящи документи предишните си дейности в областта на доброволчеството. След това потребителят ще бъде помолен да отговори на въпроси, провокиращи размисъл относно няколко ключови компетентности. Тогава следва етапът на самооценка, при който потребителят трябва първо да отговори на четири въпроса, за да бъде причислен към определено ниво компетентност на ЕКР/НКР, и след това трябва да отговори на твърденията, които са пряко свързани с нивото на компетентност. На следващ етап доброволците имат възможност да поканят своя ръководител или колега доброволец за осъществяване на партньорска оценка. И накрая, цялата информация ще бъде обобщена и подредена в портфолио. Ако доброволецът изпълнява определени изисквания, той или тя ще получи сертификат.

 

Да започваме!

Запознайте се с проекта, като влезете на http://www.validationforvolunteers.eu. Можете да откриете и линк към тестовата версия на онлайн инструмента. В края на проекта (ноември 2016 г.) се планира да бъде даден достъп до онлайн инструмента на всички заинтересовани доброволци в цяла Европа. Целта е да се повиши информираността относно компетенциите, придобити чрез доброволчество и необходимостта те да бъдат валидирани. За да се свържете със заинтересованите страни, в рамките на проекта ще бъдат организирани национални семинари и международни конференции, както и допълнителни дейности за разпространяване на информацията. Поканени сте сърдечно.

 

Автори: проф. д-р. Карл-Хайнц Герхолц и Силвия Зер (Karl-Heinz Gerholz and Silvia Zehr)

Проф. д-р Карл-Хайнц Герхолц (Karl-Heinz Gerholz) започва да работи по този проект докато преподава в университета „Падерборн“ в Германия. От април 2016 г. е назначен за професор по бизнес и икономика на образованието в университета „Бамберг“. Въпреки това, той все още е активно ангажиран в проекта. Силвия Зер (Silvia Zehr) е научен сътрудник в университета „Бамберг“.

/epale/bg/file/volunteeringjpg-0volunteering.jpg

Im Freilwilliges Engagement erwerben Menschen zahlriechen Kompetenzen

 

 

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

Показване на 1 - 4 от 4
 • снимка на David Mallows

  Many thanks Christian

 • снимка на Christian BERNHARD-SKALA

  Dear Lynne and David,

  the link of the beta version works now!

  Best,

  Christian

 • снимка на Lynne Thompson

  Hi,

  Article very interesting, especially as I have been involved with technology volunteering here in the UK and helping volunteers gain qualifications. As David Mallows mentions, I tried the link to  the beta test (tool.validationforvolunteer.com) on three different web browsers, Internet Explorer, Chrome and Firefox same results not able to find webpage.

   

  Please let me know when this has been fixed thank you.

 • снимка на David Mallows

  Thank you for this blog and for the link to the project website. Helping volunteers '...to reflect, to document and to visualize the competences they have gained' seems an excellent way of encouraging (and understanding) volunteering.

  One small point: I tried to use the online tool, but the link doesn't appear to be working. 

  Best wishes

  David