chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Електронна платформа за учене на възрастни в Европа

 
 

Блог

„Пазителите на морския фар” - инициатива за дигитално обучение на хора над 50 годишна възраст в Полша

02/11/2015
by Georgi Ninov
Език: BG
Document available also in: PL EN

Дигиталната компетентност става все повече и повече необходима за пълноценното участие в обществото и за личностното развитие. В Полша 10 от 13 милиона възрастни (над 50 годишна възраст) към 2010 година не са ползвали интернет. В момента хората, които не притежават основни компютърни умения, все по-трудно се вписват пълноценно в обществото.

Едно от решенията на този проблем са т.нар. „Пазители на морския фар в дигитална Полша”. Те са обучени доброволци, които провеждат в своите местни общности дейности, насочени към дигиталното ограмотяване на възрастни (от групата 50+). Тяхната роля е да насърчат хората към използването на цифровите технологии и да ги обучат как да го правят. Ето защо „пазителят на морския фар” е човек, който показва на лицата на възраст над 50 години как да използват мобилен телефон, компютър или таблет, помага им да направят първи стъпки в интернет, както и да използват електронна поща или браузър. Образователните дейности на „пазителите на морския фар” са с неформален характер и се фокусират върху индивидуалните нужди на учащите. Освен това те работят с местни точки за интернет достъп, като например библиотеки, станции на доброволни противопожарни услуги, телецентрове. За хората на възраст над 50 години ученето в такива условия е по-лесно, отколкото във формален курс, воден от ИТ експерти. Особено защото в много случаи това е индивидуално взаимодействие, а не такова между обучител и група.

„Пазителите на морския фар” работят от 2012 г. в рамките на инициатива, наречена „Дигитална Полша на равните възможности”, реализирана от асоциацията "Градове в Интернет" и Министерството на администрацията и цифровизацията. Това е най-голямата инициатива в областта на цифровото образование в Европа през последните няколко години. Обобщението, направено през септември 2015 показва, че са проведени 36 000 обучения, в която са участвали 267 000 души.

Откъде идва името „Пазители на морския фар”? Следното обяснение може да се намери на интернет страницата, посветена на инициативата (https://latarnicy.pl): фарът показва пътя на тези, които могат да четат сигналите му. Също както всеки моряк използва тези сигнали, всеки полски гражданин трябва да знае как да използва интернет, компютърен хардуер, мобилни телефони и различни цифрови устройства.

В момента има близо 3 000 сертифицирани „Пазители на морския фар” в Полша, които са местни лидери, провеждащи дейности, насочени към цифровото образование. Те са социални активисти. На въпроса откъде черпят мотивация, те обикновено отговарят: Харесва ми да споделям знанията си, обичам да помагам на другите. Без съмнение тази помощ не може да бъде надценена. Благодарение на „Пазителите на морския фар” живота на онези, които са били обучени, става по-лесен - те могат да намерят и публикуват информация в интернет, използват електронна поща, социални медии или скайп, правят банкови преводи по електронен път, както и много други неща. Ученето носи ползи в по-широк смисъл, например помага да впечатлиш внуци и деца или да възстановиш контакт с хора, с които не си говорил отдавна. В по-широка перспектива, „Пазителите” допринасят за огромна промяна в полското обществото като се противопоставят на цифровата изолация на възрастните полски граждани.

Каня Ви да коментирате текста и да споделите своя опит по отношение на цифровото образование на възрастни.

 

Анна Покризвничка (Anna Pokrzywnicka) работи във Фондацията за развитие на образователната система в Полша от 2011 г., а през 2014 г. става член на екипа на EPALE, отговорен за подпомагане на развитието на платформата и популяризирането й в Полша. Тя има няколко години опит в областта на обученията, международното сътрудничество и управлението на средства от ЕС.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on LinkedIn
Refresh comments

Displaying 1 - 1 of 1
  • снимка на Halina Sorys

    Bardzo ważne są takie inicjatywy. Z obserwacji wiem, że współczesne technologie dają seniorom szereg korzyści i otwierają przed nimi nowe perspektywy. Znaczna część osób dojrzałych chętnie uczy się obsługi komputera oraz korzysta z komunikatorów internetowych. Jak sami mówią dzięki osiągnięciom techniki mogą w sposób łatwy i tani porozumiewać się z rodziną oraz ze znajomymi.