chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Електронна платформа за учене на възрастни в Европа

 
 

Блог

Житейски умения за Европа

12/06/2017
by Georgi Ninov
Език: BG
Document available also in: EN

Живеем в променящо се общество. Хората се нуждаят от нови умения, за да са в крак със случващото се около тях и да се справят с работата си, с ученето и с живота като цяло. Наскоро стартирал проект на LSE си поставя за цял осигуряването на основни умения в Европа чрез разясняването, доразвиването и подобряването на житейските умения.

Проектният консорциум на LSE

Сериозно внимание беше отделено на резултатите от Програмата за международно оценяване компетенциите на възрастните (PIAAC), според които един от всеки пет европейци има затруднения в четенето на елементарни текстове. Дори по-висок е броят на хората, които имат трудности с решаването на математически задачи, а в някои държави е налице недостиг на дигитални умения. Въпреки това, за много хора – особено тези в неравностойно положение и бежанците – липсата на умения е само върхът на айсберга. При много от тях шансовете да се измъкнат от тази ситуация са много малки, тъй като обикновено са наети на работа в ниско платени и несигурни сектори (ако изобщо имат работа) и често им липсват познания за това как да потърсят социални услуги или подходящи здравни грижи. 

Данните от независимото изследване на NIACE (понастоящем Институт за учене и работа) за бъдещето на ученето през целия живот и препоръките, представени в доклада „Учене през живота“ ясно показват, че е необходимо да има поне още четири умения – дигитални, грижа за здравето, финансови и граждански – в допълнение към основните базови умения – грамотност, математическа грамотност и английски език за чужденци.

Данните показват как различните умения се припокриват - например бедността и проблемите със задлъжнялостта могат да „парализират хората, буквално, така че ученето как да управляваш финансите си е част от ученето как да подобряваш здравето и благосъстоянието си“ (2009: 182-3).

Според данните става ясно, че четирите умения са в основата и на откриването на работа, директно или индиректно, например „участието в граждански активности помага да се затвърди чувството на хората за собствена значимост и благосъстояние, което им помага да запазват своите връзки с пазара на труда“. (2009: 184).

Партньорите по проекта обсъждат неговите следващи стъпки.

Граждански учебни планове

Институтът за учене и работа (L&W), член на Европейската асоциация за образование на възрастни, започна пилотното прилагане на този подход чрез проект, наречен „Граждански учебни планове“.

„Гражданските учебни планове представляват учене, което се провежда на местно ниво, разработено е с активното участие на обучаемите, и свързва житейските умения – знания по език, грамотност и математическа грамотност, със здравето, финансовите, дигиталните и гражданските умения“, обяснява Алекс Стивънсън, ръководител направления „Английски език“, „Математика“ и „Английски език за чужденци“ в Института за учене и работа.

Този гъвкав, креативен и иновативен модел не просто е от полза за прогреса в професионалния и личен живот на участниците, но също така увеличава мотивацията им за учене. Това личи ясно от следното видео, създадено от обучаемите в рамките на инициативата „Граждански учебни планове“.

Както голяма част от интервюираните споделят – едно от най-обогатяващите и стойностни неща в този проект е позитивното влияние, което той оказва върху общността. Гражданските компетенции, които биват предложени чрез учебния план, са полезни не само за обучаемите в неравностойно положение, но също и за местното население. Това е и причината консорциумът LSE да реши да обърне внимание и на местното население в Европа, в частност – на хората, реагиращи агресивно към чужденците, вместо да работят за изграждането на демократично и интеркултурно общество. 

Алекс Стивънсън (Alex Stevenson) от Института за учене и работа представя „Гражданските учебни планове“.

Следващите стъпки на LSE

Проектът стартира в Копенхаген през началото на февруари. В момента партньорите работят върху изработването на дефиниция за „житейски умения“ - на базата на проучвания и ключови интервюта.

Ако желаете да споделите своето мнение или добри практики по темата, можете да се свържете с проектния мениджър Франческа Оперти (Francesca Operti) или да посетите сайта на проекта.

Оригинален текст: EAEA

Текст: Франческа Оперти (Francesca Operti) (Мениджър в EAEA)

Снимки: Клеменс Гарние (Clémence Garnier) (Младши проектен служител в EAEA)

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on LinkedIn