chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Електронна платформа за учене на възрастни в Европа

 
 

Блог

Как да мотивираме възрастните да учат?

27/11/2017
by Georgi Ninov
Език: BG
Document available also in: PL EN RO ET FR LV DE

Обучителят, влизащ в класната стая, има две задачи. Едната е да сподели своите познания. Втората има много повече предизвикателства – постоянно да мотивира обучемите да учат.

Каква е основата на МОТИВАЦИЯТА? Отношенията, които обучителят изгражда с участниците; усещането за сигурност; чувството, че си оценен; изграждането на близки отношения в групата.  

Нека не губим излишно време и да продължим с практическите съвети. Съществуват няколко инструмента (техники, упражнения, методи), които мотивират възрастните да учат в групов контекст.

 

Изграждането на отношения с участниците

 1. Обръщайте се към участниците с техните имена от самото начало. Можете да запомните имената на своите курсисти още преди започването на курса, можете да раздадете и табелки с имената им. Но най-важното – обръщайте се към хората на малко име – това помага много за скъсяването на дистанцията между преподавател и обучаеми.
 2. Споделете вашата лична история, свързана с темата на обучението. Може това да е история за провал, който в последствие се е превърнал в успех. Може да е история за кризисен момент, който е довел до търсенето на изход от трудната ситуация. Споделянето на истории има две много важни функции – изгражда доверие между обучителя и групата и ги сближава – а това е много необходимо за обучителния процес. Рискът при използването на този метод е, че някои хора може да се отдръпнат и да откажат да проявят подобна откритост.
 3. Обърнете внимание на участниците, които не желаят да се включат в учебния процес – тези, които не участват в разговорите, които не се включват в дискусиите. Не ги насилвайте, по-скоро им дайте възможност да споделят своите мисли в разговори по двойки или в по-малки групи.
 4. Добре е да съберете информация за това какви са очакванията на участниците към обучението. След това можете да поставите обобщението на тези очаквания на видно за всички място. Това е важно, но далеч по-важното е да се постараете да отговорите на тези очаквания по време на обучението – да включите в обучението съдържанието, което е интересно и важно за обучаемите. По този начин ще покажете уважение към тях и нуждите им ще бъдат отчетени.
 5. Можете да започнете обучението с играта “Кой кой е”. Това ще ви позволи да определите мотивацията на участниците, когато те се самоотнасят към една от двете групи – подсъдими или доброволци. Тази игра ще покаже мотивацията (или липсата на такава) за участие в обучението. Играта помага за намаляване на напрежението в групата, както и за изграждане на първоначалните отношения между участниците.

 

Сигурност

 1. Задайте въпроса “За какво сте тук?”, вместо “Защо сте тук”. Въпреки че съществува възможността да получите отговора “Не знам”, това все пак е един от най-добрите въпроси за започване на обучение.
 2. Поставете и въпроса “Какво очаквате след обучението?”, което насочва вниманието на участника към резултатите, които иска да постигне в своя личен или професионален живот.
 3. Можете да попитате и “Кои цели определяте като най-близки до вас?” Подобен въпрос има двояк смисъл – от една страна запознава участниците с целите на обучението (за да избереш коя цел ти е най-блика, трябва да прочетеш всичките цели), а от друга страна – сплотява участниците със сходни приоритети.
 4. Да запомним целите на обучението, играейки игра. Целта на упражнението е да бъдат назовани една или повече от целите на обучението (разбира се без да се четат). Играта може да се проведе в края на първия учебен ден или с нея да се сложи начало на втория. Упражнението кара участниците да запомнят целите на обучението, а в същото време напомня на атмосферата от първите минути на обучението – допълнително мотивира участниците.
 5. Метод на многобройните въпроси, който допълнително мотивира участниците. Упражнението се прави по двойки и започва с въпроса “Какво ще получиш след като завършиш това обучение?” Следващият въпрос зависи от първия отговор. Ако отговорът е например “Завършването на това обучение ще ми позволи да сменя работата си”, то следващият въпрос би бил: “Какво ще получиш, ако смениш работата си?” – “Ако сменя работата си, ще получавам по-голяма заплата”. “Какво ще се случи, ако получаваш по-висока заплата?” и т.н. Упражнението приключва, когато интервюираният чувства, че това е краят на търсенето, т.е. достигнато е до най-дълбоката скрита мотивация. Което много често е чувството на удовлетвореност, щастие или възможността да живееш в хармония с другите хора.
 6. Разказване на весели истории, свързани с обучението. Можете да разкажете нещо, случило се с други групи, които сте обучавали, може да споделите и шеги, свързани с обучението.

 

Насърчаване

 1. Насърчавайте участниците по време на обучението – за изразеното мнение, за направеното упражнение, за проявената активност. Своеобразните награди може да са аплодисменти, думи на благодарност, насърчаване на групата да окуражи участника чрез подвиквания или предварително подбрани жестове.
 2. Можете да повтаряте това, което участниците са казали. Нужно е да имате предвид – не преувеличавайте и не разчитайте само на активните участници. Това може да накара по-срамежливите да се отдръпнат и да не желаят да се изказват пред групата. Винаги е добра идея да повторите смешен жест или дума, която вече е била казана и по някакъв начин е активирала групата.
 3. Обучителят насърчава участниците да говорят прави. Това ги стимулира да преодолеят страховете си и да са по-въвлечени в обучението. В малки групи (6-12 човека) методът може да не е особено ефективен, но в големи групи работи отлично, защото обучителят може да активизира по-пасивните участници. Човекът, който реши да вземе думата получава шанс да усети чувството да споделяш своите мисли и да даваш обратна връзка.

 

Изграждане на връзка в групата

 1. Засвидетелствайте внимание към участниците, които спазват правилата на групата – като точност или това да се носи бадж с името. Предимството на този метод е изграждането на чувство за общност в групата посредством пасивно поведение – като това да не закъсняваш и да не забравяш да носиш табелката с името си. Вторичният ефект от използването на този метод е увеличеното чувство на сигурност в групата, което засилва позитивната нагласа и желанието за прекарване на повече време в класната стая, където няма риск от наказание.
 2. Ритуали, създадени от групата. Може да става въпрос за някакъв вид поздрав, начин за приключване на учебния ден, посрещане на обучителя, знак на съгласие и одобрение със съдържанието, което даден участник представя в момента. Всичко може да варира от жест до произнасянето на определена дума. Този метод е взет от НЛП и създава чувство за принадлежност към групата, което е безценен начин за увеличаване на мотивацията за учене.
 3. Игри по двойки или в малки групи, които дават възможност на участниците да се опознаят и да изградят доверие помежду си.

 

Източникът на упражненията и техниките е личен опит и обученията, предоставени от програмата Еразъм+. 

Статията е създадена в резултат на програмата “Подобряване на компетентността”, осъществена от Innovation Development Foundation, съфинансирана от Еразъм+.

Текстът е от блога на Development Support Foundation Innovator и се намира на следния интернет адрес: https://ec.europa.eu/epale/en/blog/how-motivate-adults-learn-0

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on LinkedIn