chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Електронна платформа за учене на възрастни в Европа

 
 

Блог

ЕPALE празнува Европейския ден на езиците

25/09/2015
by Rositsa Panova
Език: BG
Document available also in: EN SV PL DE FR IT HR CS LT SL ET DA PT

/epale/bg/file/europeandayoflanguagessliderjpg-0European Day of Languages

European Day of Languages

Има между 6000 и 7000 езика в света, а 225 (или 3%) от тях са местни за Европа. Понастоящем поне половината от световното население говори или разбира два и повече езика. Билингвализмът подобрява мисловния процес и прави ученето на нови езици по-лесно.

Европейският ден на езиците се празнува на 26 септември. Първоначално е обявен през 2001 г. от Съвета на Европа. Целта на този ден е да допринесе за ученето на езици в цяла Европа, да способства за езиковото разнообразие, да подобри междукултурното разбирателство и да насърчи  ученето на езици през целия живот.

/epale/bg/file/edlpngEDL

EDL

Тук на EPALE обичаме езиците – платформата е достъпна на 24-те официални езика на Европейския съюз. С хелпдеска на ЕPALE можете да контактувате на 6 езика – английски, френски, немски, италиански, полски и испански, но потребителите могат да се свързват директно с националните си екипи на съответния национален език.

В чест на Европейския ден на езиците EPALE ви е подготвила богато съдържание – ресурси, блог статии и новини , които ще можете да прочетете на платформата на английски, френски, румънски, немски и други езици. Очаквайте специалното видео на EPALE Великобритания в социалните медии и вижте как се представя техният екип на вътрешната езикова викторина. Следете новостите от EPALE Швеция, които участват в „Кафене на езиците” в Стокхолм, както и от EPALE Полша, които присъстват на конференция „Оценяването в обучението по езици”, провеждаща се на 23 – 24 септември във Варшава.

Не пропускайте организираното от EPALE Италия езиково състезание в социалните медии! А на 25 септември EPALE Белгия (Фламандска общност) ще участва в конференцията „Езици за социално включване” и ще информира за хода й своите последователи в социалните медии. Не забравяйте да следвате централните и национални екипи във Фейсбук и Туитър за други новини, свързани с Европейския ден на езиците.

За повече информация относно Европейския ден на езиците можете да посетите специалната уеб страница на Европейския съвет (достъпна на 30 езика). Там можете да намерите интересна информация за езиците, езикови игри, събития по случай Европейския ден на езиците и много други.

Честит Европейски ден на езиците!

Маркери:
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

Показване на 1 - 3 от 3
 • снимка на Christian BERNHARD-SKALA

  ...that contributed a blog-post for European day of languages. It works on dyslexia using digital media.

  https://ec.europa.eu/epale/en/blog/supefl-supplemental-self-help-english-foreign-language-learners-specific-learning-differences

 • снимка на Christian BERNHARD-SKALA

  Mehr Informationen dazu finden Sie hier

  https://ec.europa.eu/epale/de/node/13761

 • снимка на Christian BERNHARD-SKALA

  ....hat auch die VHS Bonn gestaltet. "Zum Umgang mit der Dominanz des Englischen"

  Dieses finden Sie hier https://ec.europa.eu/epale/de/node/13771.