Skip to main content
Environment for Europeans
27 August 2019 | Direcția Generală Mediu

Lahti va fi Capitala europeană verde în 2021

green-cap.jpg

Detalii

Data publicării
Autor
Direcția Generală Mediu

Premiul „Capitala europeană verde” pentru 2021 a fost câștigat de orașul Lahti din Finlanda. Tineri activiști de mediu i s-au alăturat comisarului UE Karmenu Vella la o ceremonie de premiere desfășurată în Norvegia la 20 iunie 2019, în cadrul căreia au fost premiate și orașele Limerick (Irlanda) și Mechelen (Belgia), care au câștigat împreună premiul Frunza verde pentru anul 2020.

Un juriu internațional a decis în unanimitate să acorde orașului Lahti premiul „Capitala europeană verde”. Orașul va beneficia de un stimulent financiar de 350 000 EUR pentru a-și lansa în 2021 activitățile de Capitală europeană verde.

Tinerii pot aștepta de la noi să acționăm ca lideri, dar, din ce în ce mai frecvent, aceștia caută un spațiu în care să poată ei să fie lideri. Au și ei o miză și un drept de a-și face auzită vocea și de a se implica. Haideți, așadar, să le valorificăm energia și visurile – și să parcurgem împreună calea către orașe verzi.

Felicit orașul Lahti pentru câștigarea acestei competiții dificile într-un moment atât de esențial pentru planeta noastră. Titlul de Capitală europeană verde pentru 2021 aduce cu sine marea responsabilitate de a reprezenta un model pentru orașele din întreaga Europă.

Karmenu Vella, comisarul UE pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, a acordat premiile în cadrul unei ceremonii oficiale desfășurate la Oslo în luna iunie a acestui an. Alături de el au fost și doi tineri cetățeni ai UE: Penelope Lea, din Oslo, o susținătoare în vârstă de 12 ani a orașelor verzi, și Gyna Gylver, o activistă norvegiană în vârstă de 18 ani din domeniul climei, care a călătorit cu trenul de la Barcelona pentru a le vorbi participanților. Gylver a îndemnat orașele câștigătoare să implice tinerii în inițiativele lor viitoare în materie de sustenabilitate, spunând: „Să ne asumăm această sărbătorire.”

O premieră pentru Finlanda

Lahti este prima Capitală europeană verde din regiunea arctică – o zonă cu o încălzire de aproape două ori mai accelerată decât media globală –, ceea ce înseamnă că orașul este afectat direct de schimbările climatice. Juriul a lăudat angajamentele ecologice puternice ale orașului Lahti și acțiunile sale accelerate pentru a deveni neutru din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2025 fără a cumpăra credite de carbon. Aceasta reprezintă un avans de 10 ani față de obiectivul național al Finlandei pentru 2035 și de 25 de ani față de viziunea UE pentru 2050. 

Mottoul orașului, „soluții locale – impact global”, evidențiază modul în care programele și inițiativele sale inovatoare pot fi reproduse cu ușurință de către orașe din întreaga Europă. De exemplu, Lahti a avut, în premieră mondială, o orchestră simfonică neutră din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, iar clubul de hochei pe gheață al orașului, „Pelicanii din Lahti”, intenționează să se numere printre primele echipe sportive din lume neutre din punctul de vedere al emisiilor de carbon.

Proiectul CitiCAP a realizat prima aplicație din lume de comercializare a cotelor de emisii de carbon pentru persoane fizice, care îi răsplătește pe locuitorii care merg pe jos, cu bicicleta și care folosesc transportul public pentru a-și reduce propria amprentă de carbon. Aplicația colectează și date digitale privind mobilitatea și le pune la dispoziție pentru a contribui la dezvoltarea unor noi servicii de transport pentru cetățeni.

Proiectele de la nivel local din Lahti promovează reutilizarea și partajarea spațiilor publice care se pot închiria. Tinerii sunt implicați de timpuriu prin activitățile orașului de colaborare cu cetățenii.

În prezent, 99 % dintre cetățeni locuiesc la cel mult 300 de metri de zone urbane verzi. Lacul Vesijärvi era grav poluat de industrie, dar a fost transformat într-un exemplu excelent al realizărilor pe care le pot obține împreună guvernanța, cercetătorii și locuitorii.

Cel puțin 97 % din deșeurile menajere ale orașului se recuperează, datorită unui sistem de înaltă calitate de gestionare a deșeurilor și de recuperare a energiei. În luna aprilie a acestui an, orașul a finalizat o tranziție energetică majoră și a încetat să mai utilizeze cărbunele. În prezent, acesta alocă aproximativ 180 de milioane EUR pe an pentru o uzină bioenergetică ecologică.

Orașe mai mici și mai inteligente

Limerick a fost lăudat pentru investițiile sale continue în ameliorarea calității aerului și a nivelurilor de zgomot. Orașul integrează mai multe servicii publice, creând locuințe și clădiri inteligente, districte energetice și cartiere inteligente ca parte a transformării sale în primul oraș digital al Irlandei.

Orașul Mechelen din Belgia – finalist la competiția de anul trecut – a fost recunoscut pentru dedicarea sa în ceea ce privește mobilitatea urbană durabilă, natura, biodiversitatea, utilizarea durabilă a terenurilor și reducerea deșeurilor. Acesta colaborează strâns cu cetățenii pentru a-și formula și atinge obiectivele de mediu. Partenerii orașului sunt implicați în dezvoltarea acestuia prin „CityLabs” – un spațiu în care cetățenii, furnizorii de servicii și alte părți interesate pot concepe împreună soluții inteligente.

Comisarul Vella a felicitat și orașele franceze Lille și Strasbourg – finaliste ale competiției pentru Capitala verde – pentru eforturile lor în materie de sustenabilitate. Lille, un oraș al clasei muncitoare, în care un locuitor din patru se situează sub pragul de sărăcie, a demonstrat că tranziția la sustenabilitate urbană poate deveni accesibilă dacă se pune un accent puternic pe implicarea publicului și a părților interesate.

„Ambasadorii verzi” ai schimbării

Tranziția spre orașe durabile trebuie realizată în cel mai scurt timp posibil, nu doar într-un număr mic de orașe mari sau mici, ci la nivelul tuturor zonelor urbane ale Europei.

Din 2010, premiile pentru Capitala europeană verde cinstesc orașele care inspiră cetățenii să se implice în tranziția către un viitor mai ecologic. Premiile „Frunza verde europeană” se acordă orașelor mici și mari având între 20 000 și 100 000 de locuitori care acționează ca „ambasadori verzi” pentru alte orașe mai mici.

Pe lângă un angajament mai ferm al cetățenilor, aceste premii aduc numeroase beneficii, cum ar fi recunoașterea practicilor de mediu ale unui oraș și creșterea vizibilității acestuia pe plan internațional. Participând, orașele pot și să atragă investiții care duc la crearea de locuri de muncă și la intensificarea turismului.

În orașul Essen, care a deținut anterior titlul de Capitală verde, 1,1 milioane de oameni au vizitat Parcul Gruga pe parcursul anului 2017 – cu 7,5 % mai mulți decât în anul precedent – pentru a învăța despre natură și despre biodiversitatea locală. Câștigătorul din 2018, Nijmegen, a îndepărtat 190 000 de dale de pavaj și le-a înlocuit cu plante și copaci ca parte a activităților sale.

În Lahti vor avea loc evenimente de mediu internaționale și locale pe tot parcursul anului 2021.

A început căutarea Capitalei europene verzi pentru 2022! Orașul tău are șanse să devină următorul câștigător al premiilor „Capitala europeană verde” sau „Frunza verde europeană”?

Linkuri către pagini conexe