Cale de navigare

Alte instrumente

  • Versiune imprimabilă
  • Micşorare text
  • Mărire text

Sledujte nás

Facebook

Protejarea solului

Natura are nevoie de mii de ani pentru a produce doar câțiva centimetri de sol, o resursă naturală fără de care nu am putea trăi.

Solurile sunt și habitatul multor specii, de la microbi și insecte minuscule, la vietăți mai mari cum ar fi iepurii și cârtițele.
Natura are nevoie de mii de ani pentru a produce doar câțiva centimetri din solul pe care călcăm cu picioarele. Aceasta înseamnă că, practic, el nu poate fi reînnoit.

Oamenii depind de sol pentru a trăi, însă activitățile umane au consecințe negative asupra lui. Din cauza anumitor practici agricole, unele soluri devin vulnerabile la eroziune. Suprafețe mari de soluri foarte fertile sunt acoperite de beton sau asfalt, pe măsură ce orașele continuă să crească. În unele regiuni, ca urmare a irigațiilor, solul a devenit sărat și mai puțin fertil.

În alte zone, procesele industriale au contaminat solurile cu substanțe cum ar fi plumbul, petrolul și solvenții. Acestea poluează apele subterane, dăunează sănătății umane și au efecte nocive asupra organismelor care trăiesc în sol. Calitatea produselor alimentare este afectată, deoarece culturile de pe solurile poluate absorb substanțe contaminante, punând în pericol sănătatea consumatorilor.

Schimbările de temperatură și intensificarea ploilor ca urmare a schimbărilor climatice vor face ca solurile să fie din ce în ce mai vulnerabile.

Multe dintre aceste probleme sunt abordate de legislația UE privind apa, deșeurile, produsele chimice, poluarea industrială, protecția naturii și pesticidele. UE a elaborat și o amplă strategie de protecție a solului, care abordează aceste amenințări. Strategia se axează pe cauzele degradării solului și subliniază necesitatea de a gestiona terenurile în mod durabil, pentru a se evita pierderea productivității solurilor.