Navigációs útvonal

További eszközök

  • Nyomtatható változat
  • Szövegméret csökkentése
  • Szövegméret növelése

Kövessen minket

Facebook

Talajvédelem

A talaj élő természeti erőforrás, mely nélkül nem létezne élet a Földön. Természetes körülmények között évezredekre van szükség ahhoz, hogy néhány centiméternyi talajréteg létrejöjjön.

A talajban számos faj él, a parányi mikrobáktól és apró bogaraktól kezdve a nagyobb állatfajokig, köztük a vakondig és az üregi nyúlig.
Több ezer évre van szükség ahhoz, hogy néhány centiméternyi talajréteg létrejöjjön. Ez azt jelenti, hogy a talaj gyakorlatilag nem tartozik a megújuló erőforrások közé.

Az emberiség létének egyik alapfeltétele a termékeny talaj megléte, az emberi tevékenységek azonban ezt az erőforrást sem kímélik. Egyes mezőgazdasági termelési művelési módok növelik az erózió veszélyét. Az urbanizáció hatalmas és rendkívül termékeny területeket hódít el a természettől, melyeken a talajt növények helyett beton és aszfalt borítja. Egyes régiókban az öntözés a talaj elszikesedéséhez és termőképességének csökkenéséhez vezet.

Másutt az okoz gondot, hogy az ipari termelés során ólom, olaj, oldószerek vagy más szennyező anyagok jutnak be a talajba. A talajszennyezés a felszín alatti vizek szennyeződését vonja maga után, ami nemcsak a talajlakó élőlényekre ártalmas, hanem az emberek körében is egészségkárosodást okoz. A szennyező anyagok a talajból az ott termelt növények szervezetébe is bekerülnek, ez pedig rontja az élelmiszerek minőségét, és veszélyt jelent a fogyasztók egészségére.

Az éghajlatváltozás magában foglalja a hőmérsékleti és a csapadékviszonyok változását, ennek pedig a talaj várhatóan egyre kevésbé fog tudni ellenállni.

Az EU által életbe léptetett jogszabályok sok esetben megoldást kínálnak a víz- és a hulladékgazdálkodás, a vegyi anyagok és a növényvédő szerek használata, valamint az ipari szennyezés és a természetvédelem kapcsán felmerülő problémákra. Ezen túlmenően az Unió átfogó talajvédelmi stratégiát dolgozott ki a veszélyek elhárítása céljából. A stratégia homlokterében a talajromlás okainak felszámolása áll. A dokumentum kiemeli: ahhoz, hogy a talaj ne veszítse el termőképességét, fenntartható területgazdálkodásra van szükség.