Navigointipolku

Lisätyökalut

  • Tulostusversio
  • Pienennä tekstiä
  • Suurenna tekstiä

Seuraa meitä

Facebook

Maaperän suojelu

Maaperä on elävä luonnonvara, jota ilman emme selviä. Luonnolta kuluu tuhansia vuosia muutaman sentin maa-ainekerroksen tuottamiseen.

Maaperä toimii kotina lukuisille lajeille, niin pienen pienille mikrobeille ja hyönteisille kuin isommillekin eläimille, kuten myyrille ja jäniksille.
Muutaman sentin maa-ainekerroksen tuottamiseenkuluu tuhansia vuosia. Tämä tarkoittaa, että maaperä on käytännössä uusiutumatonta.

Ihmiskunnan olemassaolo riippuu maaperästä, mutta ihmisten toiminta vaatii veronsa. Osa maatalouskäytännöistä altistaa maaperän eroosiolle. Kaupunkien kasvaessa suuria alueita hyvin hedelmällistä maaperääpeitetään betonilla ja asfaltilla. Joillakin alueilla kastelu on muuttanut maaperän suolaiseksi ja heikentänyt sen hedelmällisyyttä.

Joissakin paikoissa teollisuuden prosesseista on vapautunut maaperään lyijyn, öljyn ja liuotteiden kaltaisia aineita. Ne saastuttavat pohjavettä, heikentävät ihmisten terveyttä ja vahingoittavat maaperän organismeja. Elintarvikkeiden laatu heikkenee, kun saastuneessa maaperässä kasvatetut sadot imevät itseensä vierasaineita. Tämä vaarantaa kuluttajien terveyden.

Lämpötilan ja sademäärän muutokset, joita ilmastonmuutoksen uskotaan aiheuttavan, tekevät maaperästä entistäkin haavoittuvamman.

Monia näistä ongelmista käsitellään vettä, jätteitä, kemikaaleja, teollisuuden päästöjä, luonnonsuojelua ja torjunta-aineita koskevissa EU:n säädöksissä. EU:lla on myös kattava maaperän suojelua koskeva strategia, jolla pyritään torjumaan samoja uhkia. Strategiassa keskitytään maan kasvukunnon heikkenemiseen ja korostetaan tarvetta hoitaa maaperän kestävyyttä, jotta se ei menetä tuottavuuttaan.