Cale de navigare

Alte instrumente

  • Versiune imprimabilă
  • Micşorare text
  • Mărire text

Sledujte nás

Facebook

Ariile protejate din UE - Natura 2000

UE dispune de o legislație solidă în domeniul protecției naturii. Aceasta este axată pe rețeaua Natura 2000, formată din 26 000 de situri protejate, care acoperă o cincime din suprafața terestră a UE. Este vorba despre cea mai mare rețea de acest tip din lume. Ea oferă protecție speciilor și habitatelor europene pe cale de dispariție.

Rețeaua are un impact economic major: potrivit estimărilor, beneficiile acesteia se ridică la circa 200-300 de miliarde de euro pe an, sumă reprezentând între 2 și 3% din PIB-ul UE.
Rețeaua Natura 2000 a fost creată în 1979, când UE a adoptat primul act legislativ important în domeniul protecției naturii, directiva „Păsări”. Aceasta protejează toate păsările sălbatice din UE, adică aproximativ 500 de specii. Țările din UE identifică și protejează siturile care sunt deosebit de importante pentru păsările sălbatice. Până în prezent, au fost create aproximativ 5 300 de „arii de protecție specială”.

Un al doilea instrument, directiva privind habitatele din 1992, obligă țările UE să protejeze habitatele și speciile de plante și animale pe cale de dispariție. Ariile protejate sunt cunoscute sub denumirea de „arii speciale de conservare”. Directiva „Habitate” vizează în jur de 1 500 de plante și animale rare și amenințate și aproximativ 230 de tipuri de habitate, inclusiv pajiști, mlaștini și mlaștini sărate.

Ariile protejate în baza acestor două directive alcătuiesc rețeaua Natura 2000. Scopul său este să protejeze toate tipurile majore de habitat și speciile pe cale de dispariție din Europa.

Rețeaua Natura 2000 este aproape finalizată. Peste 26 000 de situri au fost incluse până în prezent, ceea ce face ca Natura 2000 să fie cea mai extinsă rețea coordonată de zone protejate din lume. Ea acoperă 18% din suprafața terestră a UE și părți importante din mările înconjurătoare.

Natura 2000 nu este doar o rețea de rezervații naturale protejate. Ea pornește de la principiul că oamenii și natura funcționează cel mai bine în parteneriat. Scopul său nu este să excludă activități economice, ci să se asigure că acestea sunt compatibile cu protejarea speciilor și habitatelor valoroase.

Principalele obiective ale rețelei Natura 2000 sunt:

  • să evite activitățile care ar putea perturba sau deteriora grav habitatele care fac parte din siturile desemnate
  • să ia măsuri pozitive, dacă este necesar, pentru a menține și restaura habitatele și speciile, cu scopul de a îmbunătăți conservarea.

Această abordare are avantaje multiple: încurajând silvicultura, pescuitul, agricultura și turismul durabil, rețeaua contribuie la asigurarea viitorului persoanelor care locuiesc în aceste zone și depind de activitățile desfășurate acolo.