Navigációs útvonal

További eszközök

  • Nyomtatható változat
  • Szövegméret csökkentése
  • Szövegméret növelése

Kövessen minket

Facebook

Az EU védett területei – Natura 2000

Az Európai Unió szigorú természetvédelmi jogszabályokat léptetett életbe. A szabályozás központi eleme a Natura 2000 hálózat, melyet több mint 26 000 védett terület alkot, és amely az EU szárazföldi területének egyötödét foglalja magában. Ez a legnagyobb ilyen jellegű hálózat a világon. Jelentősége létfontosságú a legveszélyeztetettebb európai állat- és növényfajok, illetve élőhelyek védelme szempontjából.

A Natura 2000 gazdasági hatása számottevő: egyes becslések szerint a hálózat által biztosított előnyök értéke 200–300 milliárd euróra tehető éves szinten, ami az európai uniós GDP 2–3%-ának felel meg.
A Natura 2000 története 1979-ig nyúlik vissza, amikor is az EU elfogadta az első jelentős uniós természetvédelmi jogszabályt, a madárvédelmi irányelvet. Az irányelv az összes vadon élő madárfaj számára védelmet biztosít az Európai Unióban, melyek száma kb. 500-ra tehető. Az uniós országok azonosítják és védelmezik azokat a területeket, amelyek különösen fontosak a vadon élő madarak szempontjából. Az eddigiek folyamán hozzávetőleg 5300 különleges madárvédelmi terület kijelölésére került sor.

A madárvédelmi irányelvet az élőhelyvédelmi irányelv követte 1992-ben, mely arra kötelezi az EU-tagországokat, hogy védelmezzék a veszélyeztetett állat- és növényfajok élőhelyeit. A védett területek a „különleges természetmegőrzési terület” nevet viselik. Az élőhelyvédelmi irányelv mintegy 1500 ritka és veszélyeztetett állat- és növényfaj számára biztosít oltalmat, és hozzávetőleg 230 különböző típusú élőhely tartozik a hatálya alá, köztük kaszálórétek, puszták és sós mocsarak.

Az említett két irányelv által védelemben részesített területek alkotják a Natura 2000 hálózatot. A jogszabályok célja, hogy az összes fontos élőhelytípust és veszélyeztetett állat- és növényfajt megőrizzék Európában.

A Natura 2000 hálózat kiépítése napjainkra csaknem befejeződött. Az eddigiek folyamán több mint 26 000 területet vettek fel a rendszerbe, mely a védett természeti területek legnagyobb összehangolt hálózatává vált a világon. A Natura 2000 az EU szárazföldi területének 18%-át alkotja, és a környező tengeri területek számottevő részét is magában foglalja.

A Natura 2000 jelentősége túlmutat azon, hogy természetvédelmi területekből álló hálózat. Létezésének alapjául az a felismerés szolgál, hogy az emberek és a természet számára egyaránt az a legelőnyösebb, ha partnerségben működnek együtt. A hálózat nem hivatott kitiltani a védett területekről a gazdasági tevékenységeket, mindössze azt hivatott biztosítani, hogy ezek a tevékenységek összeegyeztethetők legyenek az értékes fajok és élőhelyek megőrzésére irányuló törekvésekkel.

A Natura 2000 hálózatba tartozó területek fő rendeltetése, hogy:

  • megakadályozzák azokat a tevékenységeket, amelyek komolyan megzavarhatják azoknak a fajoknak az életét, illetve károsíthatják azokat az élőhelyeket, amelyek védelmére az adott területet kijelölték;
  • szükség esetén pozitív intézkedések révén gondoskodjanak ezeknek az élőhelyeknek és fajállományoknak a fennmaradásáról, helyreállításáról és hatékonyabb megőrzéséről.

Ennek a megközelítésnek számos előnye van: a fenntartható erdőgazdálkodás, halászat, mezőgazdaság és turizmus ösztönzése révén a hálózat gondoskodik azoknak az embereknek a jövőjéről, akik ezeken a területeken élnek, és akiknek megélhetése az említett tevékenységektől függ.