Navigációs útvonal

További eszközök

  • Nyomtatható változat
  • Szövegméret csökkentése
  • Szövegméret növelése

Kövessen minket

Facebook

LIFE – uniós program az élet védelméért

Az Európai Unió LIFE programja több száz, a természetes élőhelyek védelmét és a környezettudatosság növelését célzó projektet finanszíroz.

Az Európai Unió a LIFE programon keresztül támogatást biztosít környezet- és természetvédelmi projektek számára. A kezdeményezés 1992-ben jött létre abból a célból, hogy projekteket finanszírozzon az Európai Unióban – és néhány tagjelölt, illetve szomszédos országban.

A program – LIFE+ néven – 2007-ben lépett negyedik szakaszába, mely 2013-ban zárul. Ebben az időszakban összesen 2143 millió euróból gazdálkodhat. A költségvetési forrásoknak legalább a felét természet-, illetve biodiverzitás-védelmi projektekre kell fordítani. A költségvetés fennmaradó részekörnyezetvédelem-politikai, illetve környezettudatosságra nevelő projektek megvalósítását szolgálja.

A természet- és biodiverzitás-védelmi projektek a veszélyeztetett fajok és élőhelyek megőrzését hivatottak javítani. Céljuk, hogy elősegítsék a madárvédelmi és az élőhelyvédelmi irányelvek végrehajtását és a Natura 2000, a védett területek hálózatának működését. Kísérleti projektekről van szó, melyek azt az uniós törekvést erősítik, mely a biológiai sokféleség csökkenésének feltartóztatására irányul.

2012 végéig a LIFE program több mint ezer természet- és biodiverzitás-védelmi projektet részesített társfinanszírozásban. Ennek során több mint 1,5 milliárd eurót biztosított közvetlenül, és 2,7 milliárd euró mobilizálását tette lehetővé más forrásokból.

A LIFE-projektek számos faj – többek között a barnamedvék, a barátfókák és a farkasok – fennmaradását segítették és segítik elő. A madár- és élőhelyvédelmi irányelvekben felsorolt veszélyeztetett fajok több mint egyharmada – több mint 400 faj – állt legalább egyszer valamelyik LIFE-projekt középpontjában.

A LIFE forrásai több mint 1000 természetvédelmi kezelési terv létrejöttét finanszírozták a Natura 2000 hálózat által lefedett területeken. Ezek fontos lépést jelentenek a biodiverzitás-csökkenés feltartóztatásáért folytatott küzdelemben. A támogatott projektben dolgozó szakemberek ezen túlmenően vadátjárókat és városi élőhelyeket hoztak létre, intézkedéseket vezettek be az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás elősegítése érdekében, ökoszisztéma-szolgáltatásokat támogattak, és sokat tettek azért, hogy az üzleti élet szereplői ráébredjenek a biológiai sokféleség fontosságára. Több mint 100-ra tehető azoknak a LIFE-projekteknek a száma, amelyek az ún. idegenhonos özönfajok – pl. az amerikai nyérc, a japánkeserűfű és több, nem őshonos rákfaj – elterjedésének kívánnak célzottan gátat vetni.

Hogyan lehet projekttámogatást megpályázni?

A LIFE+ forrásaira olyan köz-, illetve magánjogi szervezetek pályázhatnak, amelyeket az Európai Unióban jegyeztek be. A legújabb pályázati felhívásokról a LIFE programot ismertető webhelyen lehet tájékozódni.