Kruimelpad

Extra tools

  • Printbare versie
  • Tekst kleiner
  • Tekst groter

Volg ons

Facebook

Natuurlijk kapitaal

We zijn geneigd het makkelijk te vergeten, maar voor ons bestaan zijn we afhankelijk van de natuur. De natuur zorgt voor de bouwstenen van onze samenleving, een gezonde bodem voor ons voedsel, de nodige grondstoffen voor gebouwen en kleding, drinkwater en schone lucht. Al die dingen samen zijn ons "natuurlijk kapitaal".

Dat moeten we beschermen. De EU heeft wetten voor het behoud van dit kapitaal, om het voor de toekomstige generaties in stand te houden. We hebben een kaderrichtlijn Water voor ons drinkwater, een kaderrichtlijn Mariene strategie voor onze zeeën, een richtlijn Luchtkwaliteit om de lucht zuiver en vrij van schadelijke stoffen te houden, en niet te vergeten, speciaal voor de dieren in het wild en hun leefomgeving, de Habitat- en de Vogelrichtlijnen.

Verder is er wetgeving over klimaatbescherming, chemische producten, emissies door de industrie en afval. Ook dat helpt om ons natuurlijk kapitaal in stand te houden en te beschermen tegen schadelijke invloeden.

In deze rubriek vindt u meer informatie over biodiversiteit, bedreigingen voor onze natuur en onze zeeën, onze bodem en bossen. U leest er ook hoe Europa zijn natuurlijk kapitaal beschermt met geld van de initiatieven Natura 2000 en LIFE+.