Navigációs útvonal

További eszközök

  • Nyomtatható változat
  • Szövegméret csökkentése
  • Szövegméret növelése

Kövessen minket

Facebook

Természeti tőke

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, milyen nagy mértékben függ létünk a természettől. A természet biztosítja számunkra a létfenntartásunkhoz nélkülözhetetlen alapfeltételeket, köztük a termőföldet, melynek táplálékunkat köszönhetjük, a nyersanyagokat, melyek segítségével hajlékunkról és ruházatunkról gondoskodunk, a friss vizet, mellyel szomjunkat oltjuk, és a tiszta levegőt, melyet belélegzünk. Ezek összességét nevezzük természeti tőkének.

A természeti tőkét létérdekünk megvédelmezni. Az Európai Unió jogszabályokat léptetett életbe annak érdekében, hogy ezeket az értékes erőforrásokat oltalmazza és a jövő generációi számára is megőrizze. Az uniós víz-keretirányelv édesvizeink, a tengervédelmi stratégiáról szóló keretirányelv pedig tengereink védelméről gondoskodik. A levegőminőség-keretirányelv arra irányul, hogy a levegő tiszta legyen, és ne tartalmazzon egészségre ártalmas anyagokat, míg az élőhelyvédelmi és a madárvédelmi irányelv célzott védelmet biztosít a vadon élő madarak és a fennmaradásukhoz szükséges élettér számára.

Az EU jogszabályokat dolgozott ki abból a célból is, hogy elősegítse az éghajlatváltozás elleni küzdelmet, a vegyi anyagok biztonságos használatát, valamint az ipari szennyezőanyag-kibocsátás és a hulladéktermelés visszaszorítását. Ezek a jogszabályok is hozzájárulnak a természeti tőke védelméhez és megőrzéséhez.

Webhelyünk látogatói ebben a rovatban hasznos információkat olvashatnak a biológiai sokféleségről, a természeti környezetre – így például a tengerekre, a talajra és az erdőkre – leselkedő veszélyekről, valamint arról, mit tesz az Unió a Natura 2000 hálózat és a LIFE+ környezetvédelmi finanszírozási eszköz révén az európai természeti tőke megőrzéséért.