Navigációs útvonal

További eszközök

  • Nyomtatható változat
  • Szövegméret csökkentése
  • Szövegméret növelése

Kövessen minket

Facebook

Erdők

Az erdők mindannyiunk számára védelmet nyújtanak az éghajlatváltozással szemben: szén-dioxidot vonnak ki a légkörből, melyeket azután a fák és az erdőt alkotó egyéb növények mellett a talaj raktároz.

Az Európai Unió szárazföldi területének több mint 40%-át erdők borítják, melyek területe így összesen 1,77 millió négyzetkilométert tesz ki. A Föld sok más részétől eltérően Európában növekszik az erdőterületek nagysága. A növekedés mértéke 4% éves szinten. A Natura 2000 hálózatnak csaknem 20%-át erdei élőhelyek alkotják. (Ez több mint 14 millió hektárnak felel meg.)

Az európai erdőknek is meg kell birkózniuk az éghajlatváltozás hatásaival, ehhez pedig megfelelő erdőgazdálkodásra van szükség.

Az erdészeti szabályozás túlnyomórészt tagállami szintű. Az EU ugyanakkor tevékenyen részt vesz az erdészeti témákban folytatott nemzetközi tárgyalásokon.

Világszerte 60 millióra tehető azoknak a száma, akiknek megélhetése közvetlenül, és további 1,7 milliárdra azoké, akiknek megélhetése közvetve – az erdőalapú tevékenységek révén – az erdőktől függ. Sokan vannak azok is, akik testi vagy lelki feltöltődés céljából, illetve azért látogatnak el az erdőkbe, hogy ihletet merítsenek a táj szépségéből.

A fejlődő országokban folyó erdőirtás és erdőpusztulás számlájára írható a globálisan kibocsátott szén-dioxid mennyiségének mintegy hatoda.

Évente 13 millió hektáron – azaz egy görögországnyi területen – irtják ki az erdőket világszerte, többnyire azért, hogy ott mezőgazdasági művelést végezzenek, bányászatot folytassanak, vagy infrastruktúrát építsenek ki. Az erdőirtásra nagyon sokszor jogszerűtlenül kerül sor – az érintettek egész egyszerűen fittyet hánynak a fakivágást tiltó helyi szabályoknak.

Ez komoly károkat okoz a helyi lakosságnak, és veszélyezteti számos értékes állat-, illetve növényfaj fennmaradását. Ezen túlmenően súlyosbítja az éghajlatváltozásból eredő globális problémákat, mivel az erdők más célra történő átalakítása – a felégetés és a növényzet pusztulása miatt – számottevően megnövelheti az üvegházhatású gázok, különösen a szén-dioxid kibocsátását.

Az EU azt szorgalmazza, hogy az erdőirtás 2020-ra a felére csökkenjen, 2030-ra pedig teljesen megszűnjön globális szinten. Ezért azt javasolja, hogy nemzetközi megállapodás szülessen arról, milyen módon lehetne az erdőirtás ellen fellépő fejlődő országok erőfeszítéseit jutalmazni.
Az Unió emellett több faexportáló országgal is együttműködik, biztosítva, hogy az adott országokból importált faanyagot legálisan termeljék ki. 2013. márciusától kezdve nem lehet az Európai Unióban illegális fakitermelésből származó faanyagot értékesíteni.