Navigációs útvonal

További eszközök

  • Nyomtatható változat
  • Szövegméret csökkentése
  • Szövegméret növelése

Kövessen minket

Facebook

Mi a biológiai sokféleség?

Mi a biológiai sokféleség?

A biológiai sokféleség (más néven: biodiverzitás) azt fejezi ki, mennyire gazdag természeti környezetünk, melyet számtalan különböző állat- és növényfaj alkot, és amely ezen túlmenően a fajok élőhelyeit és génállományát is magában foglalja. Az élőlények összessége és fizikai környezetük állandó kölcsönhatásban áll egymással – ez a kölcsönhatás hozza létre az ökoszisztémákat, melyek nélkül az emberi élet elképzelhetetlen lenne. Nem élhetünk a természeti környezet nélkül, pedig ezt a tényt sokszor hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni.

A biológiai sokféleség számtalan emberi tevékenységheznélkülözhetetlen. Termékeny talaj, víz, illetve a virágokat beporzó méhek nélkül élelmiszereink legnagyobb részét képtelenek lennénk megtermelni.
A növények káros szennyező anyagokat nyelnek el, és oxigént bocsátanak ki, ami tisztítja a levegőt.

Szekrényünkben számos, természetes alapanyagból – pamutból, gyapjúból és selyemből – készült ruhadarab található. A természet lát el bennünket az építőipar és a bútorgyártás számára nélkülözhetetlen faanyagokkal is.

Ezen túlmenően sok olyan gyógyszert használunk, mely természetes hatóanyagot tartalmaz. Példaként említhető az aszpirin. Feltételezhető, hogy a természetben – többek között az esőerdőkben és a korallzátonyokon – több életmentő anyag vár még felfedezésre, melyek rendkívül értékesnek bizonyulhatnak.

Az emberi tevékenység következtében a légkörbe kerülő szén-dioxid több mint a felét elnyelik a tengerekben kialakult természeti rendszerek. Ezek az ún. „szénelnyelő” ökoszisztémák kulcsfontosságú szerepet játszanak az éghajlatváltozás mérséklésében.

A korallzátonyok és a mangroveerdők védelmi zónát képeznek a viharokkal és a szökőárakkal szemben. A vizes élőhelyek szivacsként működnek: felszívják a vízfelesleget, és ezáltal megakadályozzák az áradásokat.

A természeti szépségekben bővelkedő területek nagy számban vonzzák a turistákat, ami jövedelemhez juttatja a helyi lakosságot.

Sok ember tölti szabad idejének jelentős részét a természetben, a természeti szépségekben gyönyörködve. Egyes kultúrák spirituális jelentőséget tulajdonítanak bizonyos helyeknek és élőlényeknek.

A biodiverzitást azonban számos veszély fenyegeti világszerte. Több növény- és állatfaj halt ki, illetve kerül ma is a kihalás szélére az emberi tevékenység következtében. A biológiai sokszínűség megszűnése végleges és visszafordíthatatlan folyamat.

A biodiverzitás csökkenése nem csak a ritka állat- és növényfajok eltűnését foglalja magában. Azzal is együtt jár, hogy az egyes ökoszisztémák kevésbé képesek megújulni, és a természeti rendszerek sérülékenyebbé válnak a külső sokkhatásokkal szemben. A következmény egyes helyeken hal-, másutt talaj- vagy méhpusztulás.

A közgazdászok számításai szerint 50 milliárd euróra tehető a természettől ingyen kapott javak pusztulásának anyagi vonzata. Ha nem teszünk semmit, a szárazföldekre jellemző biológiai sokféleség csökkenéséből eredő anyagi kár 2050-re el fogja érni a bruttó hazai termék (GDP) 7%-át.

Az Európai Unió szigorú jogszabályokat léptetett életbe a természet védelmében, ám elengedhetetlenül fontos, hogy a jogszabályoknak érvényt szerezzünk a gyakorlatban. Arról is gondoskodnunk kell, hogy az általunk folytatott tevékenységek, így például a halászat, a mezőgazdasági termelés és az erdészet ne károsítsa természeti környezetünket.