Navigációs útvonal

További eszközök

  • Nyomtatható változat
  • Szövegméret csökkentése
  • Szövegméret növelése

Kövessen minket

Facebook

A tudomány segít

Az EU 2014-ben induló új kutatási és innovációs keretprogramja, a Horizont 2020 csökkenteni fogja a bürokratikus terheket, és több milliárd eurót fog beruházni abba, hogy fenntartható és környezetbarát gazdaság épüljön ki, mely elősegíti a foglalkoztatást és a gazdasági növekedést.

A tudományos ismeretek segítenek abban, hogy megértsük a környezeti változások okait és hatásait. Tudományos tények birtokában könnyebben ki tudunk dolgozni stratégiákat annak érdekében, hogy eredményesen gazdálkodjunk szűkös természeti erőforrásainkkal, hatékony és gyors megoldásokat találjunk az emberek egészségét, biztonságát és életminőségét közvetlenül fenyegető problémákra, és biztosítsuk az erőforrás-hatékony gazdaságra való áttérést.

Ha tudásunk bővül, könnyebben felismerjük a legfontosabb tendenciákat, és megfelelő szakpolitikákat tudunk életbe léptetni a természet védelme érdekében.

A szakpolitika kialakításának valamennyi szakaszában megbízható, tényeken alapuló ismeretekre van szükségünk mind a problémákat, mind a megoldásokat illetően.

Fel kell tárnunk azokat a területeket, ahol környezeti ismereteink túlontúl hiányosak, és orvosolnunk kell ezeket a hiányosságokat. Ideális esetben a tudósokat és a döntéshozókat ugyanazok a célok vezérlik. Ahhoz, hogy ez mindig így legyen, fontos, hogy a tudomány:

  • a kellő időben szolgáljon információkkal – akkor, amikor azokra a döntéshozóknak szükségük van;
  • közérthető legyen – az ismeretek könnyen értelmezhető formában álljanak rendelkezésre;
  • megfeleljen a célnak – azaz a kutatás igazodjon a szakpolitikai szükségletekhez;
  • hozzáférhető legyen – gondoskodni kell arról, hogy az óriási ismeretanyag megbízható, releváns és érthető adatok összességét jelentse.

Az Európai Bizottság azon dolgozik, hogy elősegítse a tudomány és az uniós környezetvédelmi politika közötti információáramlást. Ezért egy sor tudásszolgáltatóval együttműködik, és a cél megvalósítása érdekében kezdeményezéseket indít útnak. Példaként említhető az INSPIRE, a SEIS és a COPERNICUS.

A környezetbarát és alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságravaló áttérésintenzív innovációs tevékenységet igényel. A kutatásra is rendkívül fontos szerep hárul a tekintetben, hogy azonosítsa a kihívásokat, és iránymutatással szolgáljon az elvégzendő feladatokat illetően.

A Bizottság hathatós pénzügyi eszközt tud mozgósítani annak érdekében, hogy Európa tudományos szükségleteiről gondoskodjon – ez a Horizont 2020 kutatási és innovációs keretprogram. A program az Európa 2020 stratégia„Innovatív Unió” elnevezésű kiemelt kezdeményezésének megvalósítását szolgálja. A kezdeményezés azt hivatott biztosítani, hogy Európa megállja a helyét a globális versenyben.

A 2014–2020-as időszakra szóló Horizont 2020 keretprogram 80 milliárd eurós költségvetésből gazdálkodhat majd, és abba a nagyobb ívű törekvésbe illeszkedik, melynek célja, hogy Európában gazdasági növekedés menjen végbe, és új munkahelyek jöjjenek létre.

A Horizont 2020 egységes keretbe foglalja az EU által biztosított kutatás- és innovációfinanszírozást. Célja, hogy az áttörést jelentő tudományos eredmények talaján olyan innovatív termékek és szolgáltatások jöjjenek létre, melyek üzleti lehetőségeket teremtenek, és jobbá teszik életünket. A szabályok és az eljárások egyszerűsítése révén a bürokráciát is csökkenti annak érdekében, hogy Európa vonzó célponttá váljon az élvonalbeli kutatók és a legkülönfélébb innovatív vállalkozások számára.