Navigációs útvonal

További eszközök

  • Nyomtatható változat
  • Szövegméret csökkentése
  • Szövegméret növelése

Kövessen minket

Facebook

Zajszennyezés az Európai Unióban

Egyre több európai polgár szenved a zajtól a munkahelyén vagy az otthonában. A zajszennyezés ártalmas lehet az egészségünkre.

A zajszennyezés egy sor egészségi bántalommal hozható összefüggésbe, ennek ellenére egyre több európai polgár kénytelen magas környezeti zajban élni, illetve dolgozni. A zaj az élővilágra is káros hatást gyakorol. Az uniós tagállamoknak fel kell térképezniük, milyen zajszintek jellemzik a nagyvárosokat, a közutak és vasútvonalak mentén fekvő területeket, illetve a repülőterek környékét, és tervet kell kidolgozniuk a zajcsökkentés céljából.

Egyre nagyobb problémát jelent a közlekedés, továbbá az ipari és a szabadidős tevékenységek által előidézett zajkibocsátás. A városokban az egyik legnagyobb zajforrás a közúti közlekedés: közel 70 millióra tehető azoknak az európai városlakóknak a száma, akiknek – egyedül a közlekedés miatt – minden nap 55 decibelnél erősebb környezeti zajt kell elviselniük. Az Egészségügyi Világszervezet szerint az ilyen erős zajterhelés hosszú távon magas vérnyomáshoz és szívinfarktushoz vezethet.

Hozzávetőleg 50 millió városlakó él olyan körzetekben, ahol éjszaka túlzottan magas a közlekedésből eredő zaj szintje, és közülük 20 millióan tényleges egészségkárosodást szenvednek a zajterhelés következtében.

A legnagyobb problémát az alváskiesés és az alvászavarok jelentik. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlásai értelmében ahhoz, hogy az esti alvás során jól kipihenhessük magunkat, a folyamatos háttérzaj erőssége nem haladhatja meg a 30 decibelt, az időszakosan jelentkező zajok intenzitása pedig a 45 decibelt.

A zaj által okozott egészségi ártalmak köz tartozik a fülzúgás, több pszichés zavar és a stressz is.

A zajterhelés a munkahelyi teljesítményre is kihat, és tanulási nehézségeket okoz a gyermekek esetében.

A zajszennyezés az állatok szempontjából sem közömbös. Noha egyes állatfajok sikeresen alkalmazkodnak a városi környezethez, félő, hogy mások a zajszint emelkedése miatt elhagyják azokat a jellemző előfordulási helyeket, amelyeket korábban táplálkozás vagy szaporodás céljából felkerestek.

Az uniós jogszabályok előírják, hogy a hatóságoknak tájékoztatniuk kell a lakosságot a zajszennyezés hatásairól, és ki kell kérniük az emberek véleményét azokról az intézkedésekről, melyeket a zajszennyezés megszüntetése érdekében kívánnak hozni. Ennek köszönhetően a polgárok képet kapnak arról, hogy a hatóságok az intézkedések révén tényleges eredményeket érnek el a zajcsökkentés terén, és szükség esetén megválasztott képviselőikhez fordulhatnak segítségért, tájékoztatásért.