Διαδρομή πλοήγησης

Πρόσθετα εργαλεία

  • Εκτυπώσιμη μορφή
  • Σμίκρυνση κειμένου
  • Μεγέθυνση κειμένου

Ακολουθήστε μας

Facebook

Ηχορρύπανση στην ΕΕ

Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι υποφέρουν από ηχορρύπανση στην εργασία ή στο σπίτι, η οποία μπορεί να είναι επιβαρυντική για την υγεία.

Η ηχορρύπανση συνδέεται με μια σειρά από προβλήματα υγείας, αλλά ο αριθμός των Ευρωπαίων που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα θορύβου συνεχίζει να αυξάνεται. Ο θόρυβος βλάπτει επίσης την άγρια πανίδα. Τα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να καταγράφουν τα επίπεδα θορύβου στις πόλεις, σε εθνικές οδούς, σιδηροδρόμους και αεροδρόμια και να προτείνουν σχέδια για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο θόρυβος από την κίνηση των οχημάτων, τις βιομηχανικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες αποτελεί ένα συνεχώς εντεινόμενο πρόβλημα. Η οδική κυκλοφορία αποτελεί βασική πηγή θορύβου στις πόλεις – κάθε μέρα σχεδόν 70 εκατομμύρια Ευρωπαίοι στις πόλεις εκτίθενται σε επίπεδα θορύβου άνω των 55 ντεσιμπέλ από την κίνηση των οχημάτων και μόνο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η μακροχρόνια έκθεση σε τέτοια επίπεδα μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης και καρδιακά επεισόδια.

Περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε αστικές περιοχές υποφέρουν λόγω υπερβολικά υψηλών επιπέδων θορύβου από την κυκλοφορία οχημάτων τη νύχτα και για 20 εκατομμύρια από αυτούς ο θόρυβος από τη νυχτερινή κυκλοφορία των οχημάτων έχει πραγματικά βλαπτικές συνέπειες για την υγεία τους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αϋπνία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για έναν καλό νυχτερινό ύπνο ο συνεχής θόρυβος βάθους πρέπει να είναι χαμηλότερος από 30 ντεσιμπέλ, ενώ οι μεμονωμένοι θόρυβοι δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 45 ντεσιμπέλ.

Άλλες επιπτώσεις του θορύβου μπορεί να είναι προβλήματα ακοής, όπως η εμβοή, προβλήματα ψυχικής υγείας και άγχος.

Ο θόρυβος μπορεί επίσης να επηρεάζει την απόδοση στην εργασία και να προκαλεί στα παιδιά προβλήματα με τα μαθήματα του σχολείου.

Προβλήματα δημιουργούνται επίσης για τα πουλιά και τα ζώα. Ενώ ορισμένοι οργανισμοί μπορούν να προσαρμόζονται στο αστικό περιβάλλον, υπάρχει ανησυχία ότι η ηχορρύπανση ενδέχεται να απομακρύνει κάποιους άλλους από τους συνήθεις τόπους αναπαραγωγής και σίτισής τους.

Η νομοθεσία της ΕΕ υποχρεώνει τις αρχές να ενημερώνουν το κοινό σχετικά με τις επιπτώσεις της ηχορρύπανσης και να ζητούν τη γνώμη των πολιτών σχετικά με τα μέτρα που σχεδιάζουν για την αντιμετώπισή της. Με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες μπορούν να διαπιστώνουν εάν τα μέτρα για τη διαχείριση του θορύβου επιφέρουν πραγματικές βελτιώσεις και να προσεγγίζουν τους αιρετούς αντιπροσώπους τους, εφόσον υπάρχει ανάγκη.