Навигационна пътека

Допълнителни инструменти

  • Версия за печат
  • Намаляване на шрифта
  • Увеличаване на шрифта

Следвайте ни

Facebook

Шумово замърсяване в ЕС

Все повече европейци страдат от шумово замърсяване на работното си място или вкъщи, а това може да навреди на здравето им.

Шумовото замърсяване се свързва с редица здравословни проблеми и въпреки това броят на европейците, изложени на високи равнища на шум, нараства. Шумът вреди и на дивата природа. От страните от ЕС се изисква да отбелязват шумовите равнища в големите градове, по пътища, железопътни линии и летища и да изготвят планове за справяне с проблема.

Шумът, дължащ се на трафик, промишлени и развлекателни дейности става все по-голям проблем. Автомобилният трафик е основен източник на шум в градовете – всеки ден почти 70 млн. европейци в големи и малки градове са изложени на шумови равнища, превишаващи 55 децибела само от трафик. Според Световната здравна организация дългосрочното излагане на подобни равнища може да предизвика покачване на кръвното налягане и инфаркти.

Около 50 млн. души, живеещи в градските райони, страдат от прекомерни равнища на шума от нощния трафик, като при 20 млн. от тях този шум влияе отрицателно на здравето.

Най-големият проблем е загубата на сън. По препоръки на Световната здравна организация за добър сън нощем постоянният фонов шум не бива да превишава 30 децибела, а отделните шумове не трябва да надхвърлят 45 децибела.

Други проблеми са проблемите със слуха като тинитус (шум в ушите), психичните проблеми и стресът.

Шумът може да се отрази и на работоспособността и да създаде проблеми на децата в училище.

Птиците и животните също страдат. Въпреки че някои животни и птици могат да се адаптират към живота в градовете, съществуват опасения, че шумовото замърсяване може да отклони част от тях от обичайните им места за хранене и размножаване.

Законите на ЕС задължават органите да информират обществеността за ефекта от шумовото замърсяване и да се допитват до нея относно мерките, които планират за справяне с проблема с шума. По този начин гражданите могат да видят как мерките за контрол на шума водят до реално подобряване на положението и да се обърнат към своите избрани представители, ако се налага.