Cale de navigare

Alte instrumente

  • Instagram
  • Versiune imprimabilă
  • Micşorare text
  • Mărire text

Sledujte nás

Facebook

O apă curată

Prin aplicarea unor controale stricte se limitează deversarea în râuri și fluvii a produselor și îngrășămintelor chimice utilizate în agricultură.

Îmbunătățirea calității apei este un obiectiv esențial al politicii UE în domeniul apei. De-a lungul anilor, multe râuri, fluvii, lacuri și ape de coastă din Europa au fost atinse de poluare, iar ecosistemele acvatice au fost afectate de modificări ale cursurilor de apă. De aceea, UE a propus măsuri menite să readucă apele la starea lor naturală.

Comisia primește din partea statelor membre rapoarte periodice privind calitatea apei potabile și le analizează cu atenție. Pe cea mai mare parte a teritoriului UE calitatea apei potabile este excelentă, cu toate că situația nu este atât de pozitivă în zonele rurale.

Fermele pot fi o sursă majoră de poluare, întrucât îngrășămintele, gunoiul de grajd și pesticidele ajung periodic în râuri și lacuri. Utilizate pe suprafețele agricole, ele stimulează creșterea culturilor, dar în apă pot conduce la înmulțirea excesivă a algelor. Ca urmare, cantitatea de oxigen din apă scade, iar peștii și alte vietăți riscă să se sufoce. De aceea, au loc controale riguroase pentru a se stabili ce substanțe chimice se împrăștie pe suprafețele agricole și când.

Substanțele chimice utilizate pentru a distruge paraziții sau plantele nedorite pot avea, de asemenea, un efect devastator asupra plantelor și vietăților care trăiesc în apă. Acesta este motivul pentru care pulverizarea aeriană este interzisă, iar cursurile de apă sunt protejate de zone-tampon.

Anumite sectoare ale industriei produc substanțe care sunt dăunătoare pentru mediu și sănătatea umană, dar existența unor legi stricte și apariția unor tehnologii mai ecologice au redus poluarea apei cauzată de industrie.

Majoritatea apelor reziduale sunt tratate în vederea îndepărtării materiei organice, iar o parte din ele fac obiectul dezinfectării sau al unui tratament menit să ducă la eliminarea nutrienților. Dar multe zone din Europa trebuie să-și îmbunătățească sistemele de colectare și epurare a apelor uzate.

Și oamenii pot fi o sursă directă de poluare. Folosim produse farmaceutice și, dacă nu sunt eliminate corespunzător, acestea pot ajunge în sol, râuri și lacuri, cu consecințe dăunătoare pentru plante și animale.

În prezent, majoritatea apelor pentru scăldat din UE sunt curate, iar procentul zonelor cu apă dulce pentru scăldat care prezintă un nivel calitativ foarte ridicat aproape s-a dublat între 1990 și 2009.