Navigációs útvonal

További eszközök

  • Instagram
  • Nyomtatható változat
  • Szövegméret csökkentése
  • Szövegméret növelése

Kövessen minket

Facebook

Vizeink tisztaságának védelme

Az uniós jog szigorúan korlátozza, milyen mennyiségben juthatnak be vegyi anyagok és műtrágyák a mezőgazdasági művelés alá vont területekről a folyóvizekbe.

Az uniós vízpolitika központi eleme a vízminőség javítása. Az évek során számos folyóvíz, tó és part menti tengerszakasz vált szennyezetté, a vízfolyásokat érintő változások pedig a vízi ökoszisztémákra is hatást gyakoroltak. Az Európai Unió ezért intézkedéseket léptetett életbe, hogy Európa vizei visszatérjenek eredeti, természetes állapotukba.

A tagállamok rendszeresen tájékoztatják jelentések formájában az Európai Bizottságot az ivóvíz minőségéről. A Bizottság alaposan elemzi a tagországoktól kapott információkat. Az EU területének legnagyobb részén kiváló az ivóvíz minősége, de a vidéki térségekben nem ennyire kedvező a helyzet.

A mezőgazdasági üzemek veszélyesek lehetnek a környezet tisztaságára nézve, gyakran előfordul ugyanis, hogy a csapadék az üzemek területéről szerves és műtrágyát, illetve növényvédő szert mos be a talaj-, a folyó- és az állóvizekbe. Ezek az anyagok a termőföldeken elősegítik a növények növekedését, de a vizekbe jutva az algák rohamos elszaporodását idézhetik elő. Az algaburjánzás csökkenti a víz oxigéntartalmát, ami a halak és más élőlények pusztulásához vezet. Ezért az Unió szigorúan korlátozza, hogy a gazdálkodók mikor és milyen anyagokat teríthetnek szét a termőföldeken.

A kártevők és a nemkívánatos növények ellen bevetett vegyi anyagok elpusztíthatják a vízben élő állati és növényi szervezeteket. Az EU ezért tiltotta be a légi permetezést, és a vízi élőlények védelmét szolgálják a vízfolyások mentén kialakított védőzónák is.

Egyes ágazatok olyan anyagokat állítanak elő, amelyek károsítják a környezetet és az emberi egészséget, de a szigorú uniós jogszabályok és a környezetet jobban kímélő, ún. tiszta technológiák csökkentették a különböző ágazatok által okozott vízszennyezés mértékét.

A tagországok a szennyvizek túlnyomó többségét kezelik annak érdekében, hogy kivonják belőlük a szerves anyagokat, sok esetben a fertőtlenítésükről is gondoskodnak, illetve a tápanyagokat is eltávolítják belőlük. Ennek ellenére Európában még sok helyen javítani kell a szennyvízgyűjtés és ‑kezelés hatékonyságán.

A környezetszennyezésért sokszor mi magunk vagyunk közvetlenül felelősek. Az általunk használt gyógyszerek, ha nem ártalmatlanítjuk őket megfelelően, a földbe és a vizekbe jutva károsíthatják a növény- és az állatvilágot.

A vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy ma már az EU fürdőhelyeinek túlnyomó többségén tiszta a víz – a kiváló vízminőségű édesvízi fürdőhelyek száma pedig több mint a duplájára nőtt 1990 és 2009 között.