Navigációs útvonal

További eszközök

  • Nyomtatható változat
  • Szövegméret csökkentése
  • Szövegméret növelése

Kövessen minket

Facebook

A vegyi anyagok és a biztonság

Az EU REACH-rendelete előírja az ipari szereplők számára, hogy ellenőrizzék és biztosítsák az általuk használt anyagok biztonságosságát.

Vegyi anyagok nélkül ma már elképzelhetetlen az élet. Ezeknek az anyagoknak a túlnyomó része előnyösen hat az emberek jóllétére és életminőségére, de néhány közülük károsíthatja az egészségünket, illetve a környezetet. A vonatkozó uniós szakpolitika egyrészt azt hivatott biztosítani, hogy a vegyi anyagok biztonságosak legyenek, másrészt pedig azt, hogy az EU ipara versenyképes maradjon nemzetközi szinten.

A legtöbb aggodalomra azok a vegyi anyagok adnak okot, amelyek

  • rákkeltőek, sejtmutációt okoznak, illetve károsítják a reproduktív rendszert;
  • nem bomlanak le a természetben, és felhalmozódnak az emberi és az állati szervezetekben;
  • befolyásolják az emberek és az állatok hormonrendszerének működését.

A veszélyes szennyező anyagok felszaporodhatnak a természetben: jelenlétüket kimutatták emberi vérben, hajban, zsírszövetben és anyatejben is. Előfordul az is, hogy a vizekbe olyan vegyi anyagok jutnak, amelyek felborítják a halak hormonháztartását, és hatásukra a hím példányok ikrát kezdenek termelni. Az emberek esetében a szervezetbe kerülő vegyi anyagokra vezethető vissza számos egészségügyi probléma. Példaként említhetők a következők: daganatos megbetegedések, asztma, a hímivarsejt-termelés zavarai, születési rendellenességek és az immunrendszer nem megfelelő működése.

A veszélyek elhárítása és a félelmek eloszlatása érdekében az EU a világ legkorszerűbb vegyianyag-szabályozását dolgozta ki. A REACH-rendelet 2007-ben lépett hatályba. A REACH-rendelet (a betűszó a „Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals” angol kifejezés kezdőbetűiből tevődik össze) a vegyi anyagok regisztrálásával, értékelésével, engedélyezésével és korlátozásával kapcsolatos előírásokat rögzíti.

A múltban szükség esetén a hatóságoknak kellett bizonyítaniuk a vegyi anyagok veszélyességét, az értékelés és az ellenőrzés elvégzéséhez pedig gyakran nem állt a rendelkezésükre elég információ.A REACH-rendelet teljes fordulatot hozott ezen a téren: a jogszabály az ágazat felelősségébe utalta, hogy az általa előállított vegyi anyagok biztonságosságáról gondoskodjon.

A vegyi anyagokat legalább egy tonna mennyiségben importáló, illetve előállító vállalatoknak az anyagokat nyilvántartásba kell vetetniük az Európai Vegyianyag-ügynökséggel. A vállalatoknak ezen túlmenően tájékoztatással kell szolgálniuk a kérdéses anyagok jellemzőiről és az anyag kezelésével kapcsolatos követelményekről. Az egy tonnánál nagyobb mennyiségben gyártott vegyi anyagok esetében biztonsági jelentést is kell készíteniük.

Az ügynökség ellenőrzi a vállalatok által benyújtott információkat, és dönt arról, hogy mely anyagokat kell részletesen kiértékelni.

Ha valamelyik vegyi anyag komoly kockázatot jelent az emberi egészségre vagy a környezetre nézve, a hatóságok lépéseket tehetnek a veszély elhárítása érdekében. Lehetőségük van arra, hogy az anyag forgalmazását engedélyezéshez, illetve felhasználását előzetes engedélyezéshez kössék, de azt is megtehetik, hogy az anyag értékesítését korlátozzák vagy teljes mértékben betiltsák.

A REACH arra ösztönzi a vállalatokat, hogy a legveszélyesebb anyagokat biztonságosabb termékekkel váltsák fel.