Navigációs útvonal

További eszközök

  • Nyomtatható változat
  • Szövegméret csökkentése
  • Szövegméret növelése

Kövessen minket

Facebook

Vízgazdálkodás

Az uniós jogszabályok biztosítják a határokon átívelő folyógazdálkodást, s ezáltal védelmezik az életünkhöz nélkülözhetetlen édesvizeket.

Az emberiség, az élővilág és a gazdaság sem létezhet jó minőségű vízkészletek nélkül. Az energiatermeléshez, az élelmiszerek előállításához és a mindennapi használati cikkek gyártásához egyaránt sok vízre van szükség. A vízi utak eredeti, természetes állapotba történő visszaállítása elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy a halak, madarak és más állatok rendelkezzenek a fennmaradásukhoz szükséges élettérrel, és elegendő táplálékhoz jussanak.

A vízfolyamatosan kering a tengerek és óceánok, a légkör és a szárazföld között. A víz körforgásában a folyóvizek és az állóvizek mellett a talajvíz is részt vesz.

Az uniós vízgazdálkodási joganyag központi eleme az ún. víz-keretirányelv, mely kimondja, hogy a vízgyűjtő területek rendszereket alkotnak, melyek esetében a vízgazdálkodást össze kell hangolni, még akkor is, ha az adott vízgyűjtő terület több ország területének képezi a részét. Az irányelv arról hivatott gondoskodni, hogy 2015-re Unió-szerte mindenütt jó legyen a vizek minősége.

A tengeri környezet egészsége ugyancsak létfontosságú. A tengerekbe és az óceánokba gyakran a szárazföldről jutnak szennyező anyagok, de az is előfordul, hogy tisztaságuk romlása a tengerekhez kapcsolódó emberi tevékenységek vagy a légkör számlájára írható. A tengervédelmi stratégiáról szóló keretirányelvösszehangolt megközelítésmódot alakít ki azoknak az emberi tevékenységeknek az irányítása tekintetében, melyek hatást gyakorolnak a tengeri környezetre. A szabályozás célja, hogy 2020-ra helyreálljon a tengervizek „egészsége”.

Ahhoz, hogy megfelelően gazdálkodjunk vizeinkkel, szorosan figyelemmel kell követnünk a vízminőség alakulását. A tagállamoknak ellenőrizniük kell vizeik állapotát, és tervet kell kidolgozniuk a szennyezettség megszüntetése érdekében. Ezeket a terveket központi adatbázis tárolja, melynek neve:

WISE
(európai vízügyi információs rendszer)

Az éghajlat megváltozása miatt valószínűsíthető, hogy Európát egyre gyakrabban sújtják majd áradások és aszályok. Az is lehetséges, hogy a vízi ökoszisztémák is átalakulnak. A változásokhoz alkalmazkodnunk kell, ehhez pedig jobban kell gazdálkodnunk vizeinkkel.

Egyértelműen többet kell tennünk az európai vízkészletek megőrzéséért és minőségük javításáért, és arról is gondoskodnunk kell, hogy körültekintően és takarékosan bánjunk ezzel az értékes erőforrással. A megvalósításhoz szükséges lépéseket az európai vízkincs megőrzésére irányuló terv vázolja fel a 2020-ig terjedő időszakra vonatkozóan. A cél az, hogy Európa lakosai kellő mennyiségben juthassanak jó minőségű vízhez a belátható jövőben.