Navigációs útvonal

További eszközök

  • Nyomtatható változat
  • Szövegméret csökkentése
  • Szövegméret növelése

Kövessen minket

Facebook

Fenntartható termelés és fogyasztás

A fogyasztók egyre többet tudnak a különböző termékek környezetre gyakorolt hatásairól. Az ökocímkék segítenek nekik abban, hogy vásárlóként a megfelelő információk birtokában hozzák meg döntéseiket.

Ahhoz, hogy szembe tudjunk nézni korunk kihívásaival, változtatásokat kell életbe léptetnünk a termékek előállítása és fogyasztása terén. Kevesebb anyagot és energiát felhasználvatöbb értéket kell előállítanunk, csökkentenünk kell a költségeket, egyúttal pedig minimalizálnunk kell a környezetre gyakorolt káros hatásokat. Kevesebből többet kell kihoznunk.

A termelési eljárások és a környezetgazdálkodási rendszerek hatékonyságának javítása számottevően csökkentheti a környezetszennyezést és a hulladékképződést, és elősegítheti, hogy kevesebb vizet és más természeti erőforrást használjunk fel. Ez a vállalkozásokra nézve is előnyös, mivel a működési költségek és a nyersanyagfüggőség csökkenését vonja maga után.

A környezettudatos tervezés és az ökoinnováció mérsékelheti a termelési folyamatok káros környezeti hatásait. Ezen túlmenően mindkét tevékenység segíthet abban, hogy teljes életciklusuk soránjavuljon a termékek általános környezeti teljesítménye, és növekedjen a jobb termelési technológiák iránti kereslet.

A fogyasztók is sokat tehetnek a helyzet javításáért azáltal, hogy vásárlóként környezettudatos döntéseket hoznak.

Az élelmiszerek, az épületek és a közlekedés az a három terület, ahol fogyasztóként a legnagyobb hatást tudjuk gyakorolni környezetünkre. Ha például javítjuk az Európai Unióban az építőipar és az épületek környezeti teljesítményét, azáltal 42%-kal csökkenthetjük a végfelhasználói energiafelhasználást, mintegy 35%-kal az üvegházhatású gázok kibocsátását, vízmegtakarításunk pedig a 30%-ot is elérheti.

Az ökocímkék segítségével a fogyasztók megalapozottabb döntéseket hozhatnak. Az uniós ökocímke révén ugyanis azonosítani lehet azokat az árukat és szolgáltatásokat, amelyek egész életciklusuk során kevésbé terhelik a környezetet. Az ökocímke odaítélésének kritériumait tudósok, civilszervezetek és érdekelt felek állapítják meg annak érdekében, hogy a fogyasztók megbízható módon tudjanak környezettudatos döntéseket hozni.

Az állami hatóságokdöntő szerepet játszanak abban, hogy az EU gazdasága környezetkímélőbbé váljon. Mivel kiadásaik az EU GDP-jének csaknem 20%-át teszik ki, a közjogi szervezetek a megfelelő feltételek megteremtése révén sokat tehetnek azért, hogy a piac a fenntarthatóság irányában fejlődjön tovább. Ha közbeszerzésüket környezettudatosabbá teszik, a közszervezetek növelni tudják az erőforrás-hatékonyabb szolgáltatások és áruk iránti keresletet.

A fentiek értelmében tehát mindenki kiveheti a részét abból, hogy a fogyasztás fenntarthatóbbá váljon, annak ellenére, hogy ezt a célt már most is sok szakpolitikai intézkedés szolgálja. Ha további információkat szeretne olvasni a témában, kérjük, látogasson el az erőforrás-hatékonyság témájával foglalkozó oldalunkra.