Cale de navigare

Alte instrumente

  • Versiune imprimabilă
  • Micşorare text
  • Mărire text

Sledujte nás

Facebook

Gestionarea resurselor

Resursele naturale, cum ar fi lemnul, se vor epuiza în viitor dacă nu sunt gestionate în mod adecvat.

Avem nevoie de resurse naturale, cum ar fi metalele, mineralele, pădurile, pământul, aerul și apa pentru a ne asigura prosperitatea și bunăstarea, dar le utilizămmult mai rapid decât pot fi înlocuite. Atunci când distrugem specii de animale și plante care mențin ecosistemele în echilibru, nu facem decât să creăm probleme pentru viitor. Ce putem face?

Dacă menținem tendințele actuale, până în 2050 vom extrage de cinci ori mai multe resurse decât în prezent. Probabil că acest lucru nu va fi posibil. Mai mult de 60% din ecosistemele noastre sunt deja supraexploatate, stocurile mondiale de pește se confruntă cu o amenințare gravă și punem deja în pericol calitatea apei și a aerului, prin eliminarea unui număr prea mare de copaci.

Pe măsură ce populația mondială se îndreaptă către cifra de 9 miliarde de locuitori, avem nevoie de o societate care să utilizeze resursele mai eficient — o societate care, în loc să provoace daune mediului, să facă eforturi pentru a-i aduce îmbunătățiri.
UE dispune de o strategie pe termen lung menită să reducă daunele provocate de utilizarea nesustenabilă a resurselor naturale. Scopul este acela de a crea valoare adăugată folosind mai puține resurse sau chiar înlocuindu-le cu opțiuni mai favorabile pentru mediu, ori de câte ori este posibil.

Trebuie să reducemimpactul pe care producția și consumul îl au asupra mediuluiîn fiecare etapă — de la extracția de materii prime și utilizarea produselor până la transformarea lor în deșeuri. Cel mai bun mod de a face acest lucru îl constituie îmbunătățirea proiectării produselor și încurajarea proceselor de fabricație care utilizează materialele fără a face risipă.

Când reducem cantitatea materialelor folosite, reutilizăm și reciclăm, recuperăm materiale valoroase și contribuim la reducerea emisiilor. De exemplu, în comparație cu extracția, reciclarea aluminiului realizează economii de energie de aproximativ 95%. Tot astfel, reducerea cantității de deșeuri care ajung la depozite determină o scădere a emisiilor de metan, unul dintre gazele cu efect de seră.

Avem, de asemenea, nevoie de o mai bună informare cu privire la ceea ce facem. PIB-ul măsoară valori monetare, dar, din păcate, nu reflectă aspecte care nu sunt tranzacționate, cum ar fi un mediu curat. Comisia încearcă în prezent să elaboreze indicatori suplimentari, care să ne ajute să măsurăm mai bine factorii sociali sau aspectele legate de mediu și bunăstare. Acest lucru ne-ar ajuta să înțelegem mai bine de ce tip de modificări am avea nevoie pentru a utiliza resursele mai eficient.